Deloitte, Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Raporda, 2015 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de büyüme oranı her ne kadar beklentilerin üstünde olsa da zayıf bir görünüm sergilendiği ifade edildi.
Bu yılın bitiminde büyümenin yüzde 2.5 olması, enflasyonun hedefin üstünde kalması, cari açığın GSYH’a oranla yüksek seyrini korumasının öngörüldüğü raporda, sorunların üstesinden gelinmesi için kısa vadede kırılganlıklara, orta vadede üretkenlik artışına odaklanan bir makroekonomi politikası gerektiğinin altı çiziliyor.
Yunanistan, Fed ve Çin yakından takip edilmeli
Rapor ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, içinde bulunulan belirsizliklerin insanların ve şirketlerin önlerini görmeyi zorlaştırdığını dile getirerek, Yunanistan, Fed ve Çin’in yakından takip edilmesi gereken riskler olduğunu kaydetti.
Gürer, Türkiye’ye ilişkin olarak da, “Üretkenliğe odaklanmak ve ülke olarak yeni bir reform seferberliği başlatmak elzem olmakla birlikte, bunun hayata geçirilmesi kısa vadede zor gözüküyor. Bütün bunların sonucunda, en azından yeni bir hikâye ve oyun planı ortaya çıkana kadar, bir müddet daha oynaklığın sürmesi oldukça olası, hesapların buna göre yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye için dört risk
Söz konusu raporda, arz-talep dengesizliği ve beklentilerdeki katılık sebebiyle enflasyonun yeniden yukarı yönlü hareket edeceği belirilirken, piyasalarda beklenmedik birşey olmazsa, Merkez Bankası’nın para politikası duruşunda bir değişiklik yapmayacağı ifade edildi.
Raporda, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde karşılaşabileceği dört riskten bahsedilirken, bu riskler arasında Yunanistan’daki borç krizi, Fed’in faiz artırım oranı ve zamanlaması, Çin’deki ekonomik gelişmeler ve tahvil piyasalarında olabilecek sert dalgalamaların olduğu açıklandı.