Yemen’de İran destekli Şii Husiler ile Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ve Riyad destekli Yemen ordusu arasında devam eden iç savaş ülkedeki insani krizi gittikçe derinleştiriyor.
5 yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirirken, iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de, temiz suya erişimin olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenler, kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yetersiz beslenme sorunu yaşayan Yemenli çocuklar, başkent Sana’daki Sabeen Hastanesinde kısıtlı imkanlarla tedavi görüyor.
Birleşmiş Milletler’in Yemen’le ilgili son raporlarına göre de ülkedeki insani kriz dünyanın en kötüsü olmayı sürdürüyor. Son raporlara göre Yemen nüfusunun yüzde 80’inin acil insani yardıma ihtiyacı olduğu belirtildi. BM ‘İnsani İhtiyaçlara Genel Bakış’ raporuna göre, Yemen’de 14,3 milyon kişinin akut yardıma, 3,2 milyon kişinin akut yetersiz beslenmeye yönelik tedaviye ihtiyaç duyduğu belirtildi. Bu rakamların içinde yaşları beş, altı arasında değişen iki milyondan fazla çocuk ve bir milyondan fazla hamile ve emziren kadının da yer aldığı kaydedildi. Ülke genelinde 20 milyondan fazla insanın güvenli gıdaya ulaşamadığı, yaklaşık on milyondan fazla insanın açlık ve kıtlıkla karşı karşıya olduğu kaydedildi. Raporda, ülkede en az 17,8 milyon insanın güvenli suya ve sıhhi hizmetlere erişimi olmadığı, 19,7 milyon kişinin de yeterli sağlık hizmetine erişiminin olmadığı kaydedildi. Kolera gibi sağlıksız içme sularından kaynaklanan bulaşıcı hastalıkların da yüzbinlerce kişiyi etkisi altına aldığı açıklandı.
70 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiği iç savaşta 3,3 milyon kişi evlerinden oldu. 7.4 milyon çocukm acil yardıma muhtaç. 4.7 milyon çocuk güvenli ve sürekli eğitime ihtiyaç duyuyor. Ülke nufusunun yüzde 50’si sağlık imkanlarına ulaşamıyor. 3.1 milyon kişiye acil tedaviye ihtiyaç duyuyor. Öte yandan Şii Husiler anlaşmaya rağmen aylardır Hudeyde limanından çekilmedikleri için uluslararası kuruluşlardan ve BM’den gelen yardımlar sivillere ulaştırılamıyor.