Yoğurdun ortaya çıkışı ve yayılması ile ilgili hikayelerden en bilineni şöyle: Yoğurt, Fransa kralına ilaç olarak gönderildiğinde içindeki yararlı bakteriler sayesinde kral kısa sürede sağlığına kavuşur.1900’lü yılların başında ise çoğu ülkede yoğurt ilaç olarak kabul edilir hatta bir dönem eczanelerde pastörize biçimde ilaç olarak satılır. Mayalanma ortamı, süt miktarı, kaynama süresi gibi detaylarına özen gösterilmeden hazırlandığı takdirde bütün emeklerin heba olacağı endişesi ile çoğu kişi yoğurt mayalamaktan uzak durur. Birkaç püf nokta, ölçülü bir tarif ile yoğurt mayalamaya hazır kişiler oldukça lezzetli yoğurt hazırlayabilir. Süzme yoğurt ise klasik olarak mayalanan yoğurttan farklı birkaç adım fazlası ile hazırlanır.
SÜZME YOĞURT İÇİN MALZEMELER
* 2 litre günlük çiğ süt.
* Mayalamak için 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında yoğurt.
* Kaynatmak için çelik tencere.
* Yoğurt için bulundurduğunuz tülbent.
* Süzgeç
SÜZME YOĞURT YAPILIŞI
* Sütü, orta ateşte el dayanacak sıcaklığa gelene kadar yaklaşık 44-46 derece olacak biçimde ısıtın.
* Ocaktan alın.
* Yoğurdun içerisine, ısıttığınız sütten bir su bardağı kadar ekleyip karıştırın.
* Çırpılmış yoğurt ve süt karışımını tencereye ekleyip karıştırın.
* Mayalayacağınız kap ya da kaplara aktarın.
* Kapaklarını sıkıca kapatın.
* Kapları ısısı kapalı fırına koyun ya da üzerlerine bir poşet geçirip bir battaniyeyle sıkıca sarın.
* En az 6 saat mayalandırın.
* Kapağını açıp kontrol edin.
* Eğer koyulaşmış ise çok fazla sarsmadan buzdolabına kaldırın ve açmadan bir gece buzdolabında bekletin.
* Yoğurdun daha uzun ömürlü ve lezzetli olması için içerisine tuz ilave etmek gerekir.
* 1 kilo yoğurt için, 1.5 çay kaşığı kadar tuz ilavesi yeterli olur.
* Sonrasında yoğurdu temiz tülbendin üzerine yayın.
* İsterseniz, geniş bir süzgecin içerisine kağıt havlu koyarak da süzdürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
* Önemli ve dikkat edilmesi gereken bir aşama: Yoğurdu, süzdürdüğünüz tülbent içerisinde yüksek bir yere bağlayın. Bu işlemi, iki kavanoz arasına uzunca bir cisim yerleştirerek yapabilirsiniz.
* Peynir gibi koyu kıvamlı ve şekilli olması için tamamen süzdürdükten sonra üzerine birkaç tane ağırlık koyarak 1-2 saat bekletin.
* Tamamen süzüldüğünde tüketilebilir hale gelir.
* Yoğurt, kapların içinde, ağzı kapalı bir biçimde 1.5 hafta kadar tazeliğini koruyarak dayanır.
SÜZME YOĞURDUN FAYDALARI
Diyet listelerinde öğün önerisi olarak yer alan süzme yoğurdun tok tutucu özelliği bulunur. Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri farklı besin maddelerine gerek duymadan giderir. Süzme yoğurdun sindirimi de oldukça kolay. Düşük karbonhidratlı diyet yapanların mucizevi besini olarak bilinir.
Süzme yoğurt ayrıca kalsiyum deposu olarak dişlerin, saçların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Düzenli olarak tüketildiğinde olumlu etkisini kısa sürede hissettirir. Aynı zamanda cilt sağlığı açısından da oldukça önemli. Cildin parlak görünmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, kan basıncının düzenlenmesini sağlar, kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve tansiyonun çıkmasını engeller. İçerisinde; B12, B6 vitaminleri, magnezyum, kalsiyum ve potasyum bulunur.
Yoğurt mayalarının ishal önleyici etkisi de bulunur. İçeriğindeki yararlı probiyotikler sayesinde bağırsaktaki kötü mikropları yok eder ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Yoğurdun tümörlere etkisini inceleyen araştırmalar bulunuyor. Henüz deney aşamasında olsa da çıkan sonuç şöyle: Farelerin karın zarına enjekte edilen tümör hücrelerinin gelişimi, yoğurt yedirilen farelerde yavaşlama şeklinde gözlemlenir. Sonuca göre, bazı laktik mayalar, laboratuvar ortamında kanserli hücrelerin gelişimini kontrol altına alan maddeler üretebiliyor.
Yoğurdun sulu ve açık yeşil kısmında, B grubu vitaminler daha fazla bulunur.
Suyunun süzdürülmesi ile elde edilen süzme yoğurt ,grama düşen fayda bakımından kıyaslandığında oran olarak daha fazla sahip.
B vitaminleri yönünden kıyaslandığında ise süzme yoğurt normal yoğurttan daha az B grubu vitamin içeriyor.