Sinop mantısı için Sinop'a gitmeyin: İşte lezzetli tarifi

Sinop mantısı kolay tarifi ile misafirlerinize adeta bayram yaşatabilirsiniz. Dillere destan Sinop mantısını, meşhur Kayseri mantısından ayıran en önemli özellik, yapımında ceviz kullanılmasıdır. İç harcı kıyma ve soğanla doldurulan bu mantı, haşlama usulüyle pişirilir. İşte, evde Sinop mantısı yapılışı...

Sinop mantısı püf noktası, hamurun kıvamıdır. Hamurun kıvamı tutuncaya kadar yoğurma işlemine devam edin. Topaklanmalar olursa elinizi yumruk şekline getirin ve bu bölgelere bastırın.

Bir santimetre kalınlığında açılan hamurla hazırlanan, yarısı cevizli, diğer yarısı sarımsaklı yoğurtla aynı tabakta servis edilen Sinop mantısı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Sinop denilince ilk akla gelen ürünlerden biri de mantı, Türkiye'ye yapılan gastronomi turizmine de katkı sağlıyor.

SİNOP MANTISI MALZEMELER

Hamuru için:

* 2 yumurta
* 2 su bardağı su
* Aldığı kadar un

İç harcı için:

* 1 soğan
* 400 gram kıyma
* 1 tatlı kaşığı karabiber

Haşlamak için:

* Zeytinyağı
* Tuz
* Su

Sosu için:

* 3 diş sarımsak
* 2 su bardağı yoğurt
* 200 gram tereyağı
* 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

SİNOP MANTISI TARİFİ

Hamur için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek dinlenmeye bırakın.

İç harcını hazırlamak için, soğanı geniş bir kaba rendeleyin. Kıyma ve karabiber ekleyip karıştırın. Dinlenen hamuru iki bezeye ayırın. Bezelerden bir tanesini unlayarak açın ve kare parçalar kesin. Kare parçalara kıymalı harçtan yerleştirip hamurun iki çapraz köşesini içe ve dışa bükerek kapatın. Tencerenin içine çok az zeytinyağı ve tuz ekleyin. Mantı hamurunu tencerede haşlayın.

Sosu için, ezdiğiniz sarımsakları yoğurda ekleyerek hafif çırpın. Pişen mantıları bir servis tabağına alın. Üzerine tereyağında kavurduğunuz cevizleri ilave edin ve yoğurtla birlikte sunuma hazırlayın.

SİNOP MANTISI YAPIMI PÜF NOKTALARI

Hamur yoğrulduktan sonra, üzeri örtülerek dinlendirilmelidir. Sinop mantısı yufkaları, klasik mantıya göre daha ince açılmalıdır ve daha büyük kareler şeklinde kesilmelidir.

Sinop mantısının klasik mantıdan farkı, katlama şekli ve büyüklüğüdür. Mantılar, kaynayan suda haşlanmalıdır.

Sinop mantısını, klasik sunum şekli ile bol tereyağlı ve cevizli olarak servis edebileceğiniz gibi, sarımsaklı yoğurt ve salçalı baharatlı sos ile de sunabilirsiniz.

Mantılarınızı, dilerseniz daha sonra pişirmek üzere, fırında kuruttuktan sonra dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ocağınızda yer açın! İtalyan tatlı cannoli mutfağınıza geliyor
Çaylar hazırsa soğuk havaların ilacı enerji veren kış keki tarifi sizlerle
Hem gözlere hem mideye şölen yaşatacak tarif: Etli sultan kebabı

Yemek Tarifleri Haberleri