Türk mutfağının ana unsurlarından biri olup yemek kültüründe belirleyici rol oynayan çorbanın tarihi milattan önce 20 Bin’li yıllara kadar dayanıyor. Çorbaların kıvamı koyu olabileceği gibi daha sulu bir kıvamda da olabilir. Çorbanın içindeki tanelerin çorba ile bütünleşmesini sağlama işlemine çorbanın bağlanması denir. Çorbanın yapıldığı bölgede hangi malzemeler bolsa yapılan çorbalara o malzemelerden katılmaktadır.Türk milleti olarak başlangıç yemeğimiz olan çorbayı 7’den 70’e herkes çok severek tüketiyor. Çorba ekonomik ve besleyici bir yemektir. Bu sebeple çorba tarih boyunca Türk toplumunun tüm katmanlarında sevilerek ve bolca tüketilmiştir. Akşam yemeklerinin olmazsa olmazı, içinizi ısıtacak bir başlangıç yapmak isteyenler bu tarifimiz tam size göre. İşte erişteli köfte çorbasının ayrıntılı tarifi şöyle;
MALZEMELER
Yarım kilo yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı erişte
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Pul biber
Sıcak su
Köftesi için:
300 gr dana kıyma
3 yemek kaşığı un
Pul biber
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
Çorbamızı yapmaya öncelikle köftelerimizle başlıyoruz. Köftelerimizi yapmak için yoğurma kabına kıymayı, unu, pul biberi, karabiberi ve tuzu alalım. Güzelce yoğuralım. Yoğurduğumuz kıymadan kabuklu fındıktan küçük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım. Yuvarladığımız köfteleri yapışmaması için un serptiğimiz bir tepsiye dizelim. Tepsiyi sallayalım. Unla beraber köftelerimiz yuvarlansın.
HER KAŞIKTA ANNE LEZZETİ
Şimdi çorba yapımına geçelim. Çorba tenceresine sıvıyağı koyalım. Yağ ısınınca içine rendenin ince kısmıyla rendelediğimiz soğanı ve sarımsağı koyup kavuralım. Üzerine pul biberi ve sıcak suyu ekleyelim. Çorba kaynayınca içine erişteleri atalım. Erişteler biraz pişince yuvarladığımız köfteleri içine atalım. Köfteler de pişerken çorbamızın terbiyesini hazırlayalım. Bir kasenin içinde yoğurdu, yumurtayı ve unu iyice çırpalım. Çorbanın kesilmemesi için çorbanın suyundan terbiyenin içine biraz koyalım. Ilıyan terbiyeyi yavaş yavaş çorbanın içine karıştırarak ekleyelim. Üzerine en son tuzu ekleyelim.
BU ÇORBANIN TİRYAKİSİ OLACAKSINIZ...
Çorbamızı bir taşım kaynatalım. Çorbanın yoğurdunu koyduktan sonra çorbayı fazla kaynatırsanız çorbanız kesilebilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Sıcak sıcak çorbamızı servis edelim.
AFİYET OLSUN...