Yapay zekâ bana yakışıyor

Zafer Acar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçtiğimiz hafta Berlin’de katıldığı bir yapay zekâ konferansında Ulusal Araştırma Kurumu TÜBİTAK bünyesinde ilk kez bir yapay zekâ enstitüsü kurmayı planladıklarını söyledi. Devletimize yakışan da bu: biran önce bütün kurumlarda yapay zekâya geçilmeli, israflar ve masraflar önlenmeli, rutin işler yapay zekâya devredilmeli ve kaynaklar en optimum derecede kullanılmalı. Çok gecikmiş bir kararda olsa ve henüz kurulmamış fakat sadece düşüncede de olsa sayın bakanı tebrik ediyorum. Bu vesile ile özel sektöre de bir an önce yapay zekâya geçmelerini tavsiye ediyorum.

Özel sektörde çalışan bilgi-işlem müdürlerine, bilgi teknolojileri uzmanlarına, bilgisayar mühendislerine ve bilgisayar programcılarına çağrımdır. Şu an eğer yapay zekâ ve makine öğrenmesi kullanmıyorsanız yaptığınız işlerin tamamı yanlış ve bitirmeniz çok uzun zaman alacak. Onun yerine yapay zekânın nimetlerinden faydalanmayı denerseniz ‘for’ döngüleriyle ‘if’ yapılarıyla yüzlerce karşılaştırma yapıp iç içe döngülerle harcadığınız zamanı daha üretken işler için harcayabilirsiniz. Zamanınıza ve emeğinize yazık. Bütün bunlar yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile tek satır kodlara bazende tek kelimeye indirgendi. Dolayısı ile enerjinizi, zamanınızı ve kaynaklarınızı boşa harcamayın. En son yaptığım çalışmalardan birisinde 4 bin satırlık bir bilgisayar programını Python programlama dili ile 5 satıra indirdim. Yıllardır süren ve bir türlü bitirilemeyen başka bir projeyi bir günde ve 28 satır kodla bitirdim.

Büyük işletme sahiplerine ve iş insanlarına çağrımdır. Bugünden tezi yok derhal yapay zekâya geçin ve teknik personelinizi ve işletmeniz için bilgisayar programları yazan dostlarınızı derhal toplantıya çağırın ve yapay zekâ ve makine öğrenmesi konularında fikirlerini alın. Çünkü yıllarca sürecek yazılımlar artık yapay zekâ algoritmalarıyla çok basite indi ve çok karmaşık programlar bile birkaç günde bitebilecek duruma geldi. Yapay zekâ artık yeterli olgunluğa ulaştı ve size milyonlarca dolar tasarruf ettirecek ve gelecek 30 yılda öncü ve sürekli büyüyen bir firma olmanızı sağlayacak. Eğer yapay zekâya geçmezseniz kaynaklarınızı boşa harcayacaksınız ve bir kaç günde bitecek ve size katma değer kazandıracak projeler eski programlama teknikleriyle aylar hatta yıllar sürecek.

Hastanelere çağrımdır. Derhal yapay zekâya geçin ve personelinizi yapay zekâ konusunda eğitin. Çünkü yapay zekâ hastalara teşhis koyma konusunda doktorları sollamış ve fark atmış durumda. Yapay zekâ on binlerce resmi birkaç milisaniye içerisinde analiz edebilmekte, milyonlarca hastanın laboratuvar sonuçlarını anında işleyebilemekte ve olabilecek bütün ihtimalleri siz daha söylemeden değerlendirmektedir. Hatta geçmiş yılların verisine bakarak her gece acil servise kaç kişinin ve hangi şikayetle geleceğini bile tahmin edebilmektedir. Yapay zekâ sayesinde her ay, her hafta hatta her gün hangi ilaçtan ne kadar ihtiyacınız olacağını tahmin edebilir ve gereksiz ilaç alımını engelleyebilirsiniz. Bazı algoritmalarla en fazla hastaya en hızlı nasıl servis verebileceğinizi bile hesaplayabilirsiniz.

Polis teşkilatı ve emniyet birimlerine çağrımdır: Derhal yapay zekâya geçin ve personelinizi yapay zekâ konusunda eğitin. Çünkü yapay zekâ ile kimin nerede hangi suça bulaşacağını %86 doğruluk payı ile tahmin edebilirsiniz. Yani suçların %86sını yapay zekâ kullanarak engelleyebilirsiniz. Milletimizin yüreğini dağlayan kadın cinayetlerini sonlandırmak istiyorsanız derhal yapay zekâya geçmeli ve makine öğrenmesi algoritmaları ile iddia edilen sebeplere bakarak ne zaman nerede bu harekete teşebbüs edeceklerini tahmin edebilir ve önlem alarak engelleyebilirsiniz. Sosyal medyada saniye saniye sentiment analizi yapıp kimin neye cüret edeceğini anlayabilir ve paylaşımlarda ileri sürülen argümanlarından anında haberdar olabilirsiniz. Sosyal medya da diyorlar ki aile bakanı ve aile bakanlığı aileyi koruma bakanlığı olmayı çoktan bırakıp yuva yıkma bakanlığı olmuş. Pireyi deve yapıp evliliklerdeki ufak problemleri geri dönülemeyecek adımlara dönüştüyor ve bireylerin barışmasına engel oluyormuş. Kadının beyanı esastır deyip yıllardır çalışıp kazandıkları evlerine girmeleri engelleniyormuş. Buna ek olarak maaşlarına, banka hesaplarına el konuyor ve çocukları da kendilerine gösterilmiyormuş. Bu durumda erkeğe cinayetten başka çıkar yol kalmıyormuş. Böyle olan insanları ve geçmişte bu acımasız suça teşebbüs edenlerin profillerinden elde edilen tecrübeleri yapay zekâ algoritmaları ile tespit etmek bir kaç saniye bile almaz. Hal böyle olunca ve böyle bir nimet elinizin altında iken kullanmamak çok büyük kayıp. Sosyal medyada bu paylaşımları yapanları bulmak yapay zekâ için işten bile değil. Yani çaresiz gibi görünen bir hastalığın aslında tedavisi var fakat kimse kullanmadığı için hastaları kaybediyoruz. Başta kadın cinayetleri olmak üzere bütün cinayetlerin büyük bir kısmını engellemek yapay zekâ ile artık mümkün.

Silahlı Kuvvetler ve askeri birimlere ve hatta Türk Hava Kurumu’na çağrımdır: Derhal yapay zekâya geçin ve personelinizi yapay zekâ konusunda eğitin. Çünkü yapay zekâ ile hangi uçağın ne zaman arızalanacağını, hangi sistemin ne zaman devre dışı kalacağını tahmin etmek mümkün. Aynı işi yapan ve aynı problemi çözmeye çalışan fakat birbirinden haberi olmayan birimleri yapay zekâ ile anında tespit etmek ve verilerde ve ödemelerdeki anormallikleri saniyesinde algılamak mümkün. RADAR sistemlerindeki eksik bilgileri yapay zekâ ile tamamlamak ve uydu resimlerini ve resimlerdeki nesneleri algılayıp milyonlarda resim, video, ses dosyasını analiz etmek mümkün olmaktadır.

Görüldüğü gibi yapay zekâ her alanda çok işimize yarayacak bir araçtır. Devletimizin ve özel sektörün bir an önce bütün birimlerde yapay zekâya geçmesi elzemdir. Bütün bilgisayar mühendisleri ve programcılarımız derhal yapay zekâ ile tanışmalı, normal programlama ile yıllar sürecek projeler yapay zekâ ile derhal sonuçlandırılmalıdır. Her alanda bu teknolojiden yararlanmalı ve hatta öncü olup ürettiğimiz teknolojileri ihraç etmeliyiz. Alacağımız karar duyumlara ve hislere göre değil veriye ve bilime dayalı olmalıdır. Son beş yılda ABD’de yüzlerce üniversite yapay zekâ üzerine yüksek lisans programları başlatmışken ve Çin yapay zekâya milyarlarca dolar yatırırken bizimde bir enstitümüzün olması geç kalınmış fakat isabetli bir karar.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.