Her yıl Mayıs ayında Los Angeles’ta Uzay Teknolojileri Fuarı düzenleniyor. Son 4 yıldır bu fuarı hiç kaçırmadan takip ediyorum. Hatta 2016 yılında Türkiye’nin en büyük astronomi platformu Kozmik Anafor takipçileri için fuar alanından bir de canlı yayın gerçekleştirmiştik. Bu fuarda bir yıl içerisinde geliştirilen yeni uzay ve uydu teknolojileri tanıtılır. Uzaya uydu ve uzay aracı gönderen bütün kuruluşlar bu fuarda bir araya gelerek sektörün geleceğini tartışırlar. Astronotlar ve NASA çalışanları da bu etkinliklere konuşmacı olarak katılırlar. Sivil, askeri ve ticari alanda her tür işbirliği görüşülür. ABD ordusundan üst düzey askeri temsilciler sadece ABD vatandaşlarının kabul edildiği bazı toplantılarda bir yıl boyunca uzay ve uydu teknolojileri konusunda ihtiyaçlarını anlatırlar ve özel sektörden bu teknolojik ürünleri tedarik etmek için uğraşırlar.
NASA ise bu fuarda küçük ve orta ölçekli işletmelerle görüşerek önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyabileceği teknolojik malzemeleri tedarik etmeye çalışır. Eğer ihtiyacı olan bir ürün henüz üretilmemiş ise şirketlere maddi destek sağlayarak bu ürünlerin üretilmesi konusunda tavsiyelerde bulunurlar. Hatta NASA kendi bünyesinde bir birim kurmuş durumda ve birim bu küçük ve orta sürekli irtibat halindeler.
Ancak bu fuarlarda son zamanlarda 3 boyutlu yazıcılar çok göze çarpmaya başladı. Bir ürünü çokça üretip satılmasını beklemek yerine ihtiyaç halinde hemen yazdırılabilecek şekilde bekletiliyorlar. Sipariş gelir gelmez 3 boyutlu yazıcılar hemen yazmaya başlıyor ve biter bitmez teslim ediliyor. Hatta bu fuarda üç boyutlu (3D) yazıcı ile yazdırılmış bir roket motoru da görmüştüm. Ancak geçtiğimiz haftalarda İngiltere merkezli bir şirketin 3D yazıcılar ile roket motoru üretme işini seri üretime bağladığı haberi geldi. Roket motor nozulları, aşırı sıcaklıklarda ve yanma işleminden kaynaklanan basınçlarda çalıştıkları için üretimi karmaşık ve pahalıdır. Ancak yeni geliştirilen teknolojiler ile daha kolay bir hale geliyor. 3D yazıcılar insanlığın ürettiği en faydalı ve en kullanışlı bir araç haline gelmek üzere. Yemekten elbiseye, ayakkabıdan silaha, arabadan oyuncağa, elektronik kartlardan bilgisayarlara, sanat eserlerinden heykellere, hatta evlere kadar her şeyi 3D yazıcılar ile yazdırmak mümkün. Tek engel ise hayal gücümüz. Neyi hayal edersek onu yazdırabiliyoruz. Hayal edemediklerimizi ise başkaları hayal edebiliyor.
Üç boyutlu (3D) yazıcılara aslında alıştık diyebiliriz. Hayatımıza çoktan girdi bile. 3D yazıcı pazarı her yıl ortalama %23 büyüyor ve 2020 yılında 8,5 milyar dolara ulaşacak. Bilim insanları üç boyutlu yazıcılar kullanarak insan organları ve dokuları yazdırmaya başladılar. Geçenlerde görme özürlü hamile bir kadının bebeğinin ultrason görüntülerini üç boyutlu yazıcıdan yazdırıp, kadına elleriyle dokunarak bebeği hissetmesini sağladılar.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotlar ihtiyaçları olan aletleri Dünya’dan aylar sonra gelecek uzay aracı ile gönderilmesini beklemek yerine artık 3D yazıcıdan anında yazdırıyorlar. Hatta geçtiğimiz aylarda vidaları sıkıştırmak için bir anahtar yazdırdılar. NASA 3 boyutlu yazıcılardan çok umutlu. Çünkü bu teknoloji uzaya gönderilecek malzemelerin boyutlarını çok küçültecek. Çünkü burada üretip, katlayıp uzaya gönderme devri bitiyor. Sadece 3 boyutlu bir yazıcı göndererek uzayda veya başka gezegenlerde istenilen aletleri yazdırmak mümkün.
Birbirinden ilginç 10 farklı araba 3 boyutlu yazıcılar ile yazdırıldı. Bu arabalar henüz araba satış galerilerinde bulunmasa da yakın gelecekte bulunabilecek gibi görünüyor. 3D yazıcılar ile yarış arabaları yazdırmak bile mümkün. Öte yandan oyuncak araba sektörü de 3D yazıcıların nimetlerinden yararlanıyor. Çocuklar istedikleri oyuncak arabayı tasarlayıp yazıcıdan çıktı olarak alabiliyorlar. Eğer bir 3D yazıcıya sahip değilseniz tasarımınızı internet üzerinden 3D yazıcı merkezlerine gönderiyorsunuz. Onlar sizin adınıza yazdırıp gönderiyorlar. Bazı websitelerinde hazır modeller bulmak ve onları yazdırmak mümkün.
Üç boyutlu yazıcılar organ nakli bekleyen milyonlarca hastaya da umut olacak. Neredeyse her tür vücut parçasını 3 boyutlu yazıcılarla yazdırmak mümkün. Kulak, burun, kemik, parmak, böbrek, karaciğer, deri, kalp yazdırmak da mümkün. Hatta robotlara insanımsı deri yazdırmayı bile başardılar. Bundan sonra robotların görüntüleri de insanlar gibi olacaklar.
3D yazıcılar kıyafet yazdırma konusunda da çok iddialı. Eskiden genç kızların tek hayali bir dikiş makinası idi. Şimdi bu hayal yerini yatlar, katlar ve yazlıklara bıraktı. Ancak 3D yazıcı ile dikiş makinasına da gerek yok. Çünkü onlar istediğiniz boyutta, istediğiniz renkte ve istediğiniz tarzda elbise yazdırabiliyor. Günümüzde büyük mağazalar satamayacakları kadar çok elbise bulunduruyorlar. 3D yazıcılar ile sadece ihtiyaçları kadar ve müşterilerinin ölçülerine uygun elbise yazdırmak mümkün. Her ne kadar şu sıralar pahalı olsada, yakın bir zaman sonra fiyatlar da düşecek ve uygun elbiseyi beğenip kendi tarzımıza uygun elbiseyi seçebileceğiz.
3D yazıcılar yemek konusunda da iddialı. Pizza yada herhangi bir yemeği yazdırmak mümkün. Ancak işin en ilginç kısmı et. Yakın bir zaman sonra et üretimi için hayvan kesmeye gerek kalmayacak. Çünkü laboratuvarlarda özel enzimlerle ve maddelerle et üretimi yapılabiliyor. Ayrıca 3D yazıcılar et bile yazdırılabiliyor. Her türlü yeniliğe açık olan insanlık acaba laboratuvar ortamında yetiştirilen etleri gönül rahatlığı ile yiyebilecek mi?
Bilim ve teknoloji büyük bir hızla ilerlerken, geleceği önceden kestirmek, zamana ayak uydurmak ve ileri teknolojilerden geri kalmamak için açık görüşlü ve yeniliklere açık olmak gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda göreceğimiz en büyük teknolojileri beş kategoride toplayabiliriz: akıllı telefonlarla 5G bağlantısı, bulut bilişim (Cloud Computing), nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka - makine öğrenmesi, kuantum bilgisayarlar ve 3 boyutlu yazıcılar.