Sağlık Bakanlığının şehir hastanelerine tedariki

Uğur Emek

Önceki Sağlık Bakanı 2019 yılında TBMM’de yapmış olduğu bütçe konuşmasında şehir hastanelerini artık kamu özel işbirliği (KÖİ) yöntemiyle yapmayacaklarını söyledi.

Bütçe imkânlarımız el veriyorsa neden KÖİ yöntemini kullanalım ki dedi.

Bu konuşmadan Bakanlığın geleneksel finansman ile yapmış olduğu hastanelerin, KÖİ yöntemiyle yapılanlardan daha ucuza tedarik edilebileceği sonucunu çıkarmıştık.

Sağlık Bakanı giderayak şehir hastaneleri konusunda esas bombayı arkasında bıraktı.

Bakan göreve geldiği zaman şehir hastanelerinin bütçeye getireceği yük 322 milyar avroymuş. Bakan bu yükü 27 milyar avroya indirdiklerini ifade etti.

Bunu yaparken, öncelikle KÖİ başlangıç programında bulunan 13 şehir hastanesini Bakanlık bütçesinden yapmaya karar vermişler.

İkinci olarak da şehir hastanelerinin 25 yıl olan işletme süresini, 18 yıla indirmişler.

Bu arada başka bir şey daha yapmışlar.

Ne mi yapmışlar?

Gelin bir bakalım.

ANAHTAR TESLİMİ PROJELER

Değerli okur şehir hastaneleri “anahtar teslimi” projelerdir.

İşletmeler, şehir hastanelerinin sadece inşaatından değil aynı zamanda hastanelerin kusursuz biçimde yönetimi için gerekli tıbbi cihazların tedarikinden de sorumludur.

Birinci tür tedarik P1 ve ikinci grup tedarik için P2 hizmetler denilmektedir.

Sözleşmede yer alan P1 hizmetleri bina yapımı ve onun doğrudan hizmetleri ile ilgili işleri içermektedir. P2 Hizmetleri, tıbbi hizmetleri ve destek hizmetleri içeren ve yüklenici tarafından üstlenilmiş olan işleri kapsamaktadır.

P1 hizmetler için “kullanım bedeli” ve P2 hizmetler için ise “hizmet bedeli” ödemesi yapılmaktadır. Bu ikisinin toplamına “toplam bedel” denilmektedir.

2019 yılında yapılan bir kanun değişikliğiyle “sözleşme bedelinin artırılmaması kaydıyla kullanım bedeli veya hizmet bedeli artırılmak veya azaltılmak suretiyle değiştirilebilir” hükmü getirildi.

Ben de bu değişikliğin tasarısı aşamasında P2 hizmetlerin sözleşmeleri iptal edilerek, buradaki ödeneklerin P2 hizmetlerin kullanım bedelinde kullanılabileceği konusunda bir endişemi dile getirdim.
Bu endişemin gerçekleşip gerçekleşmediğini tabii ki bilemiyoruz.

Çünkü KÖİ sözleşmeleri ve değişiklikleri konusunda şeffaflık bulunmamaktadır.

Ancak açık kaynaklardan hizmet sözleşmelerinin feshedildiğini öğreniyoruz.

Nasıl mı?

Devam edelim.

HİZMET SÖZLEŞMELERİ

Bilkent Şehir Hastanesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmet sunumunda sorumlu Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık Turizm Eğitim Hizmetleri ve İnşaat Taahhüt A.Ş. 2018 yılında KAP’a bir Özel Durum Açıklaması yaparak Bilkent Şehir Hastanesinin işletmecisiyle yaptıkları “hizmet sözleşmesinin” fesih edildiğini duyurdu.

Aynı açıklamadan öğreniyoruz ki Sağlık Bakanlığı Bilkent Şehir Hastanesiyle yaptığı sözleşmeyi tadil etmiş ve rehabilitasyon hizmetlerini, sözleşme kapsamından çıkarmış ve bu hizmetleri kendisi sunmaya karar vermiş.

İkinci bilgiyi Etlik Şehir Hastanesi açıldıktan sonra edindik.

Etlik Hastanesi 28 Eylül, 2022’de açıldıktan sonra, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü hastaneye hemen her branşta tıbbi cihaz alımı için ihalelere çıkmaya başladı.

Buradan iki konuda bilgi sahibi olduk.

Birincisi Etlik Şehir Hastanesi eksik tıbbi cihazlara rağmen açılmış. İkincisi de Bakanlık sözleşme değişikliği yaparak bazı cihazları kendi satın almaya ve ilgili hizmetleri kendisi sunmaya karar vermiş.
Üçüncü bilgiyi ise CHP’nin Gölge Sağlık Bakanı değerli Zeliha Aksaz Şahbaz’dan aldım.

Kendisiyle Temmuz ayı içerisinde şehir hastaneleri dahil sağlığın finansmanı konusunda ayrıntılı bir görüşme yaptık.

Ben kendi bildiklerimi anlattım.

Sağ olsun Sayın Gölge Bakan da benimle önemli bilgiler paylaştı.

Değerli bir çalışma yapmış ve Sağlık Bakanlığı’nın anahtar teslimi şehir hastaneleri için satın aldığı tıbbi cihazların ve hizmetlerin ihalelerini derlemiş.

Değerli okur Bakanlık mevcut 18 şehir hastanesinden 13’ünde tıbbi cihaz tedariki yapmış.

Tabloda bu satın almalara ilişkin tutarları paylaşıyorum.

Bakanlık 2019 yılından itibaren bu satın almaları paylaşmış.

Satın almaların nominal tutarı 690 milyon 478 bin 939 TL’dir.

Son yıllardaki yüksek enflasyon dikkate alındığında bu nominal tedarikin reel değerinin çok daha yüksek olacağı aşikardır.

Alınan cihaz sayısı 258 adettir.

Bu nedenle cihazların ve hizmetlerin isimlerini tam olarak paylaşamıyorum

Aralarında göz cerrahi seti de var, kombinasyon sedyesi de var. İnfüzyon pompa seti de var tüp bebek merkezi periyodik bakım hizmeti de var. Kemoterapik ilaç hazırlama hizmet alımı da var basınç ölçüm cihazı alım da var.

Keşke Bakanlık kendi satın alma fiyatlarıyla, şehir hastanelerinin sözleşmelerinde yer alan fiyatları da paylaşabilseydi.

Bu satın almaların gerçek nedenini daha iyi anlayabilirdik.

Bakanlık şehir hastanelerinin işletmecilerinden daha ucuza tedarik yaptıysa, gerçekten bir tasarruf yapılmış demektir.

Biz de şehir hastanelerinin sözleşmelerindeki vurgundan haberdar olurduk.

İyi pazarlar.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.