ÖSYS 2016 tercih dönemi başladı. Herkes tercih yapma telaşı içerisinde. O yüzden ben bugün yeni tercih yapacak adaylara birkaç öneride bulunmak istiyorum. Sevgili gençler artık üniversiteli oluyorsunuz, unutmayın ki dört ya da beş yıl içinde mezun olacaksınız ve hepiniz hayata, kariyere bir adım daha yakınsınız. Şimdi hepinizin görevi kendinize yavaş yavaş bir CV oluşturmaktır. İşte bundan sonraki üniversite yaşamınızda binaların güzelliğine, kampüsün büyüklüğüne, profesör sayısına veya okulun başka fiziki imkanlarına bakmak yerine CV’nize yazacağınız şeyleri yapmaya başlayın. Peki, bunlar neler?
* Öncelikle dil öğrenin, İngilizce ve ona ek olarak en az bir dil daha...
* Yurt dışına eğitime gidin, erasmus, world exchange veya üniversitenizin sağlayacağı kampüs olanakları, çift diploma veya değişim olanakları... Ama en az bir döneminizi yurt dışında almadan sakın mezun olmayın. Bunun için para gerekmiyor unutmayın.
* Staj yapın, okurken mutlaka staj yapın. B unu üniversiteniz ayarlayacaktır ama ayarlamazsa üniversitenizden talep edin.
* Üniversitenizden sektörlerin profesyonelerini okulunuza getirmelerini isteyin. Size ders anlatsınlar veya en azından konferanslar versinler. Siz de onlarla tanışın, kartvizitlerini alın.
* Sosyal sorumluluk projeleri yapın, en az bir tane.
* Öğrenci kulüplerine üye olun, aktif olun.
* Üniversitede mayıs festivali veya kendi alanınıza göre en az bir büyük organizasyon yapın.
* Diğer üniversiteleri takip edin, yapılması gerekenleri isteyin.
Peki, hocam dersler ne olacak diye sorarsanız, sakın kasmayın notlarınızı yükseltmek için. Yukarıda saydığım şeylerden sakın vazgeçmeyin. Yeterli derecede not alın yetecektir. Unutmayın, mezun olacaksınız ve bir şirkete CV bırakacaksınız, bu CV’de ne yazması gerekiyorsa üniversitede onları yapın.
Hepinizi tekrar kutluyorum ama bugün bu kadar sevindiniz, üniversiteden mezun olduğunuzda bundan fazla sevinmeniz için yukarıdakileri tekrar okuyun. Bir abi tavsiyesi...
Kapatılan FETÖ üniversitelerinin öğrencileri ne olacak?
Ülkemizin demokratik sistemine ve Cumhuriyetimize kast eden bu terör örgütünün yaptığı kalkışmayı kınıyor ve bu uğurda canını veren şehitlerimize rahmet diliyorum. Bu olayların sonucu olarak atılan adımlardan birisi de 15 üniversitenin kapatılması oldu. Öğrencileri ne olacak diye sorduğumuzda, aynı ildeki devlet üniversitelerine geçirilecekler denildi. Burada iki sorun var; toplu olarak öğrencileri aktardığınızda acaba akratıldığı yerde kümeleşme olup tekrar bu tür sorunlar yaşar mıyız? Bu yüzden ben öğrencilerin dağıtılması yanlısıyım. İkincisi, aynı ilde okuduğu bölüm yoksa ne olacak? Bu durumda bence doğrusu aynı bölüme başka üniversitede devam etmeleridir.