Üniversite nereye?

Taha Akyol

Boğaziçi Üniversitesi’nde iki yeni fakülte kuruluyor. Biri hukuk, öbürü iletişim fakültesi. Kararı Cumhurbaşkanı verdi.

BOÜ’de bu iki fakülteye ihtiyaç olduğunu belirten akademik bir rapor var mı? 

Türkiye’nin de yeni bir hukuk fakültesine ihtiyacı yoktur, hatta mevcutların bazılarını kapatmak gerekmektedir. Hal böyle iken BOÜ’de ve bir yıl önce kurulan Ankara Bilim Üniversitesi’nde hukuk fakülteleri açılıyor!

BOÜ’de durup dururken bir hukuk, bir iletişim fakültesi açmanın siyasetten başka hiçbir akademik gerekçesi gözükmüyor.

BAKAN GÜL NE DİYOR

Bu iktidarın üniversite-fakülte açma politikasının nelere yol açtığını görmek bakımından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün şu sözleri belge niteliğindir:

“Bir tane profesör, 8 tane yeni akademi dünyasına katılmış meslektaşımızın olduğu bir yerde hukuk fakültesi tabelasının asılması, o tabelanın altından geçmek gerçekten bizim için üzücüdür…” (13 Şubat 2020)

Madem böyle, bu fakülteler niye açıldı? Kaliteyi, akademik değerleri hiç düşünmeden sadece “açıkta öğrenci bırakmadık” diyerek oy almak için…

Niye hâlâ yeni hukuk fakülteleri açılıyor? 

BOÜ’deki amaç belli: Yeni rektöre destek olacak, siyaseten iktidar yanlısı iki fakülte kadrosuyla bu yönde ilk adımları atmak… 

Sırada ne var? Öğretim üyelerinin şuraya buraya atanması, yerlerine şuradan buradan ama “bizden” isimlerin getirilmesi mi?

HUKUK FAKÜLTELERİ

Halbuki bilime, üniversiteye saygının ilk şartı, sizden-bizden diye bakmamak, sadece akademik kıstaslar açısından bakmaktır.

Prof. Kemal Gözler’in tespitleri son derece önemlidir: Türkiye’de 2019 itibariyle hukuk fakültelerinden 21’inin dekanı hukukçu değildir! Bakan Gül’ün deyişiyle “bir profesör 8 tane yeni akademi dünyasına katılmış meslektaşımızın” bulunduğu bir hukuk fakültesine kimi dekan yapabilirsiniz ki?!

Hukukçu olmayan 21 hukuk dekanının 4’ü ilahiyatçı, kalanları işletme, veteriner, tıp, ziraat gibi alanlardan profesörler. 

Dekanı hukukçu olmayan hukuk fakültelerinin hepsi nispeten taze fakültelerdir; 2000’den sonra kurulmuş veya 2000’den sonra öğrenci almaya başlamış hukuk fakülteleri… (https://www.anayasa.gen.tr/dekanlar.htm)

Oy için çok sayıda hukuk fakültesi tabelası taşıyan binalar inşa edilmiş, hukuk öğrencilerinin sayısı 83 bini bulmuştur! Bizzat Adalet bakanı “tabelaya bakmayın” diye uyarıyor!

Yetmedi, bir de BOÜ’de hukuk fakültesi açıyoruz!.. Siyasi olduğu apaçık belli

MİLLİYETÇİ DÜŞÜNCE

‘Milli ve yerli’ kavramı kültürel bir zenginlik ve çeşitlenme değil, siyasi bir tasfiye sloganı olarak kullanılıyor. “Bizden”ler milli ve yerlidir sadece!

Böyle siyasi çıkara göre değil, vatanımızın gelişip ilerlemesi açısından olaylara bakan milliyetçi düşüncenin büyük hocalarından Prof. Mümtaz Turhan’ın, “Üniversite Problemi   ” adlı eserini iktidar blokundan kaç kişi okumuştur?

Merhum Mümtaz Turhan hocamız, kitabında Robinson Raporu’ndan şu alıntıyı yapıyordu:

“Yüksek bir öğretim müessesesi açıp adına layık olmadığı halde ‘üniversite’ demekle memlekete mümkün fenalıkların en büyüğü yapılmış olur.”

Turhan hocamız üniversitelerin seviyesini belirlemede “öğretim üyelerinin ilmî kaliteleri, seviyeleri, sayıları, sahip oldukları öğrenme ve araştırma vasıtaları”nın en başta gelen kriterler olduğunu anlatır.

YÜKSELEN RAKAMLAR

Bunlara bakmadan üniversiteler, fakülteler açmak neye yaradı?

Son yıllarda üniversite sayısı, öğrenci sayısı, lisans üstü program sayısı, yabancı öğrenci sayısı elbette patladı… Üniversite kavramından ne kadar uzaklaşıldığını ifşa eden bir beyanla “üniversiteyi öğrencinin ayağına götürdük” diyerek övünüyoruz bunlarla.

Ama diplomalı işsizler ordusu yarattığımız gibi son on yılda uluslararası atıf indekslerine giren akademik yayın sayısında İran bizi geçti!

Bugünkü hataların, korkarım, daha ıstırap verici sonuçlarını önümüzdeki yıllarda fark edeceğiz

Ve, Sayın Prof. Dr. Ayşe Buğra; hiçbir siyasi itham, sizin uluslararası indekslerde tescil edilmiş olan akademik değerinizi eksiltmez. Ben sizin kitaplarınızın çoğunu okudum, size saygı duyuyorum.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (182)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.