Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Tahran yolcusu. Hem Türkiye- İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Yedinci Toplantısı’na katılacak, hem daha önemlisi, Astana formatında 7. Üçlü Zirve Toplantısı’na iştirak edecek. Türkiye’nin gündemindeki en önemli mesele, Suriye’de özellikle Münbiç ve Tel Rifat yörelerinde terör örgütü PKK/YPG’nin saldırılarının artmasıdır.
Erdoğan, buralara operasyon yapılacağını söylüyor… Fakat hem Rusya, hem ABD, hem İran buna karşı…
Türkiye’nin dış politikadaki yalnızlığı, böyle bir konuda bile karşımıza çıkıyor.
Hem ekonomide hem dış politikada Türkiye sorunlar yaşarken, Yunanistan’ın sesini yükseltmesi sürpriz değil…
GÜVENLİ BÖLGELER ŞERİDİ
Türkiye 2015 ve 2020 arasında Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı gibi kapsamlı harekatlarla, Kuzey Suriye’de Afrin’den Tel Abyad’a kadar bir güvenlik şeridi kurmuştu. Bu şeridin bazı yerlerinde Türk ve Rus birlikleri devriye gezecek, Amerika ve Rusya PKK/YPG güçlerini 30 km. kadar aşağıya çekeceklerdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun dediği gibi, “Amerika da Rusya da sözünü tutmadı.” (11 Ekim 2021)
Rusya zaten PKK’yı bile terör örgütü saymıyor, Moskova’da şube açmış bulunuyor.
PKK/YPG, bu şeridin al tarafında bulunan Tel Rifat ve Membiç PKK/YPG kontrolünde! Doğrudan askerlerimize veya TST kontrolü altındaki sivil halka füzeli saldırılar düzenliyorlar! Amaçları, Türkiye’nin kontrolüne karşı tepki yaratmak ve güven sarsmak…
Rusya’nın da Amerika’nın da “durun!” demediği açık.
OLAYLARIN AKIŞI
25 Mart 2018: Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Trabzon il kongresinde ““Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilk darbeyi vurduk. Ardından Zeytin Dalı Harekâtı ile terör koridorunu Akdeniz’e bağlama çabasını kestik. Kısa sürede Tel Rıfat’ı da kontrol altına alıp bu harekâtı amacına ulaştıracağız” diye konuştu.
18 Nisan 2022: PKK/PYD saldırılarına karşı asker, Kuzey Irak’ta Pençe-Kilit operasyonunu başlattı.
24 Mayıs 2022: Erdoğan, “Güney sınırlarımız boyunca 30 km derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz” diye açıklama yaptı.
29 Mayıs 2022: El Cedid adlı Katar gazetesi, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de yapacağı harekatı ertelediğini yazdı.
1 Haziran 2022: Erdoğan partisinin grup toplantısında “30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç’i teröristlerden temizliyoruz” diye konuştu.
2 Haziran 2022: ABD Dışişleri Bakanı Blinken “Türkiye’yi Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon düzenleme planları konusunda uyararak böyle bir adımın “bölgeyi riske atacağını” söyledi.
3 Haziran 2022: Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zakharova, “Ankara’nın Suriye’deki mevcut zor durumu tehlikeli bir şekilde daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınmasını umduklarını” kaydetti, Esat rejimine referans yaptı.
DIŞ POLİTİKA GELENEĞİ
ABD ve Rusya’nın aynı şekilde başka açıklamaları da var. Dahası, Rusya Türkiye’nin operasyon yapabileceği yerlere Rus askerleri yerleştiriyor! Türkiye’nin kontrolü altındaki yerlere de Esat kuvvetlerinin yerleşmesini öneriyor; yani Türkiye’nin çekilmesini!
Bu tablodan cesaret alan Esat, muhtemel bir Türk harekâtına “karşılık vereceklerini” söyledi! (10 Haziran)
Ve dün, hem Rusya ile hem ABD ile ‘işi yürüten’ PKK/PYD terör örgütü, Münbiç’in kuzeyindeki Kobani’ye Suriye bayrağını dikerek, Esat’ın “karşılık veririz” sözüne destek verdi!
Bu tablo, “bir sabah ansızın gelebiliriz”in niye bu kadar geciktiğini anlatıyor.
Türkiye Tahran’da böyle bir tabloda, haklı olduğu operasyon için Rusya ve İran’ı en azından yumuşatmaya çalışacak...
Öte yandan Avrupa ve ABD ile ilişkilerimizde de ciddi sorunlar var. Araplar da Türkiye’nin bütün operasyonlarına karşı çıktıkları gibi Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la işbirliği yapıyorlar.
Düşünün, 1923’ten bugüne Yunanistan Türkiye’ye karşı hiç bu kadar ‘agresif’ olabilmiş miydi?! Bu, ayrı bir yazı konusu.
Türkiye’nin yanında hangi ülkeler var?!
Geldiğimiz bu noktada, dış politikamızı gözden geçirmek ve asırlar içinde denenmiş diplomasi geleneğimize dönmek zorunludur.