Belediyeler ‘bitik’

Taha Akyol

Belediyelerin yardım toplama ve dağıtma faaliyetlerinden iktidar kendi deyişiyle işkilleniyor.

Hem de bakın ne kadar:
“Antalya’ya bağlı Muratpaşa Belediyesi’nin aşevi yardım hesabı İçişleri Bakanlığı tarafından kapatıldı. Belediye Başkanı Ümit Uysal, ‘Afet zamanında dahi birlik olunamadı. Afet zamanında dahi siyasi kaygılarla hareket edildi. Türkiye, tarihte hiç bu kadar ayrıştırılmamıştı, üzgünüz’ dedi.“
Hukuki tartışmaya girmiyorum, diyelim ki belediyelerin valilerden izin alması şart…

Bu felaket ortamında belediyelerin yardım toplayıp vatandaşın ayağına götürmesini engellemek yerine, hemen bir telefonla valilerin belediye başkanlarına “bir dilekçe verin, hemen izin işlemini yapalım” demesi gerekmez miydi?!

DİNLEYEN KİM?

Ekrem İmamoğlu 24 Mart’tan beri İstanbul’da, tabii belli sektörler hariç, sokağa çıkma yasağı ilan edilsin diyor. Dün de şöyle konuştu:
“En az 2 hafta tecrit gerekiyor. İstanbul, ilçe ilçe karantinayla bir çözüme ulaşamaz. Bilim Kurulumuzun da önerisiyle en az 2 hafta İstanbul’a bir tecrit süreci yaşatılmalı. Bu şart”
Bilim Kurulu üyelerinden bile “ipin ucunun kaçtığı yerler var” diyerek uyaranlar oldu; başta İstanbul tabii!

Dinleyen kim?

İBB Başkanı, Cumhurbaşkanı’ndan aylar önce istediği randevuyu alamıyor!
İmamoğlu İstanbul’da sahra hastanesinin eski Atatürk Havalimanı içinde kurulmasını istemişti.

Şimdi İmamoğlu hükümetin karar verdiği “Havalimanının karşısındaki arazide” kurulacak olmasının sakıncalarını anlatıyor, dinleyen kim?

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç “Dünya Ticaret Merkezi’nin oradaki fuar alanı hazır ve biz burada sahra hastanesi olmasını onaylıyoruz” diye açıklama yapıyor, daha süratli ve düşük maliyetli olacağını anlatıyor, hükümetten ses yok…
Kriz böyle mi yönetilir?

YÜZBİNLERİN YARDIM BUŞVURULARI


CHP’li Faik Öztrak 6 Nisan’da kendi belediyelerinin hizmetlerini açıkladı:
“280.083 aileye ayni yardım… 98.588 aileye toplam 30.408.741 TL nakdi yardım… 231.102 ailenin suları borçlu olmalarına rağmen kesilmedi… 108.895 ailenin kesilen sularını yeniden bağlandı… Belediyelerimize ait 12.766 işyerinde esnaflarımızın kiraları ertelendi… 55.964 aileye evde bakım hizmeti verildi…”
Liste devam ediyor…

Daha 1 Nisan’da Mansur Yavaş “bu saat itibarıyla ihtiyaç sahibi başvuran sayısı 124.508’e, işini kaybeden vatandaşlarımızdan gıda ve nakit başvuru sayısı 22.849’a çıktı…” diye açıklamıştı. Talep dün itibarıyla iş isteyenler dahil 280 bini aşmış bulunuyor.
İstanbul’da bu sayı yine dün itibarıyla 415 bini aşıyordu.

‘BELEDİYELER BATIK’

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca da bizde salgının başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yoğunlaştığını söylemedi mi?

Büyükşehir belediyeleri bu ihtiyaçları nasıl karşılayacak?!.

Belediyelerin merkez bankaları mı var ki para bassınlar veya ihtiyaç akçesini alsınlar?!.
Üstelik Cumhurbaşkanı daha bir yıl önce, 28 Mart 2019 günü yaptığı konuşmada “Ya şu anda belediyelerin çoğu batık. Bitik. Personelinin maaşını ödeyemiyor” diyerek durumu açıklamıştı.

Falanca belediye iyi, öbürü “batık, bitik” olabilir…

Virüs felaketi karşısında büyükşehir beledilerinin de yardım kampanyaları açarak kaynak yaratmalarına imkan vermek şarttır ama engelleniyorlar!

FELAKETİN BOYUTLARI’

Virüs sebebiyle oluşan yardım talebinin altından belediyelerin kalkabilmesi için ya kanunla ek kaynak sağlanması veya varlıklı hemşerilerinden yardım toplaması lazımdır.
İktidar bunun ikisini de izin vermiyor ama kendisi 1.5 milyarı aşkın yardım topluyor.

Felaketinin çapı ortada, “sadece biz yardım etmiş olalım, muhalif belediyeler yetersiz kalsın” gibi bir düşünce kabul edilemez.
Tsunami ufukta gözüktü: Türkiye vaka artış hızında dünyada 4. sıraya çıktı!

Vaka sayısı içinde ölüm oranı bir hafta önce yüzde 1.77’di, şimdi yüzde 2.13’e yükseldi… Bilim Kurulu üyeleri “Kore ,Singapur olma fırsatını kaçırdık, aman İtalya olmayalım” diyor…
Elbette virüse karşı ‘milli seferberlik’ ruhu lazımdır. Ama bu ancak ayırımsız, kapsayıcı, birleştirici tavırlarla olur; her kurumla el ele vererek sağlanabilir!

Felaketin farkında değil misiniz?

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (122)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.