Söz bitti!

Semra Alkan

Dalları sert rüzgârlarla sallanıyor çınar ağacının… Üşüyor, susuyor.
Börtü böceğin ağzını bıçak açmıyor.
Gelen haberler, izlediklerimiz yakıyor.

*****

Sosyal medyada izledim. Enkazın başında bir kardeşimiz Babacan’ı görür görmez hiçbir şey söylemeden Babacan’a doğru yöneliyor. Bir kelam etmeden, sessizce sarılıyor.

*****

Ay karanlıkta

Hava buz

Üşüyor gölgesi

Yüreği sıkışıyor

Canlar dolandı yaşlara

Susuyor, yanıyor

Koptu

Pamuk ipliği

Uçtu kelebekler

Ağlar durur

Kır çiçekleri

Yaşlar durmuyor

Sel oldu özüm

Fırtına vurdu

Defneleri

Eğildi kayısılar

Soldu kalpler

Gökyüzü bıraktı güneşi

Söz bitti

Sular altında

Siyah güller

Ağır geldi dalgalara

Nefes almıyor

Toprak ters düz

Görünmez oldu

Düşler

Amman amman

Şu garip yüreğim nasıl unutur?

Ilgınları, Şepker Çayı’nı

******

‘Kervan yolda dizilir’

Teknik detaylara çok girmeden ‘yönetim’ konusunda bazı konuları belirtmek isterim.

Yönetim fonksiyonları arasında ‘planlama, örgütleme, yürütme ve denetim’ yer alıyor. Ve her şey planlamayla başlıyor.

Her planlama, yapılacak faaliyetlerin erişmek veya ulaşmak istediği arzu edilen durumu gerçekleştirmeye yöneliktir.

‘Planlar, amaçları gerçekleştirmek için kuruluşun elindeki imkân ve kaynakların (maddi ve beşeri) tahsisi, yapılacak işlerin zaman içinde programlanması, bu işleri yapacak personele görevlerin dağılması ile ilgilidir.’

Planlama sonrasındaki fonksiyonlar örgütleme, yürütme ve denetimdir. Tüm bu fonksiyonların büyük bir özenle, kurallara uygun bir şekilde uygulanması önemlidir.

Denetim fonksiyonu ile ilgili şunu da eklemek isterim. Denetim, yönetimin amaçları doğrultusunda planlanan ve yapılması istenen faaliyetlerin yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise ne kadar doğru, etkin ve verimli yapıldığını, yapılmamış ise neden yapılmadığını kontrol etmek olarak tanımlanabilir. Ve tüm bu süreçlerde denetim yapılır.

Buradan hareketle; birçok konuda olduğu gibi deprem felaketiyle ilgili olarak da… Kurumlarda yönetim fonksiyonları konusunda sıkıntı olduğu belirtilebilir.

Açıkçası yönetim rasyonel bir süreçtir.

Bu noktada, karar alma süreciyle ilgili olarak, veri ve bilgilerin toplanması, analiz edilmesi ve bu sonuçlara göre uygun kararlar alınması beklenir. Doğru kararları alabilmek bir anlamda riski en aza indirebilmek anlamına gelir. Ve yönetimdeki rasyonellik kavramı da bu şekilde belirtilebilir.

Son olarak, unutmayı öğrenme (unlearning) süreçleri devreye sokularak ‘kervan yolda dizilir’ söyleminin unutulması anlamlı olabilir.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.