Gazze?

Semra Alkan

Güneş batmış, gündüz geceye küsmüş, can acıda imiş

Zaman durmuş, kör kuyular dile gelmiş, can zindanda imiş

Nehirler dertleri dökmüş, sular susmuş, can divane imiş

Tenler buz gibi, aynada siluetler karanlık, can perişan imiş

Bulutlar akıtır gözyaşlarını Gazze’ye, karlı dağlar çok uzakta imiş…

***

New York, Paris, Londra, Glasgow, Barselona, İstanbul gibi birçok şehirde milyonlar sokaklara döküldü, soykırıma hayır dedi, Filistinlilerin acılarına ortak oldu ama maalesef tüm bu çabalara rağmen İsrail’in zulmü bitmedi, artarak devam etti. Meydanlarda kitleler bu vahşete karşı çıksa da maalesef birçok devlet İsrail’in yanında durdu.

Batı’nın dilinden düşürmediği ‘özgürlük, demokrasi, insan hakları’ gibi kavramlar paramparça oldu.

Ambargoların ya da boykotların bu olaylarla birlikte daha da hızlandığı, malların serbestçe dolaşımı ya da mülkiyet haklarının korunması gibi konularda bariyerlerinoluştuğu söylenebilir. Bu gelişmelerde Rusya-Ukrayna savaşının etkisini de hatırlatmak isterim.

Ve tüm bunlar olurken bir taraftan da ‘devlet’ kavramının ağırlığı artarak hissedildi denilebilir.

Ayrıca Birleşmiş Milletler gibi birçok örgütünde işlevsizliği gün yüzüne çıktı.

Dolayısıyla içinde bulunduğumuz düzende ciddi sıkıntılar yaşanırken bir taraftan da yeni bir düzen arayışı, yeni bir yapılanma ihtiyacı hiç olmadığı kadar hissedildi.

İşin özü bir yönetimci olarak şunu söyleyebilirim. Hepimizin de dillendirdiği üzere uluslararası sistemim çatırdadığı bir vaziyet ile karşı karşıyayız. Birçok konuda bariyerler ile karşı karşıyayız.

Bu noktada siyaset bilimcilere sormak isterim: Demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi kavramların ciddi şekilde yara aldığı bu süreçte ilgili kavramlar kendilerini yenileyebilecek mi ya da bu kavramların yerini başka kavramlar mı alacak?

Öte yandan doğa boşluk kabul etmiyor. Yaşanan yıkımlar yeni yapılanmaları da beraberinde getiriyor.

Rusya ile Çin arasındaki ticari ilişkilerde ulusal para birimi üzerinden yapılan işlemlerin payının neredeyse yüzde 92’ye ulaşması, BRICS’e İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin katılması yeni yapılanmaların ayak sesleri olarak okunabilir.

Gördüğüm başta enerji güvenliği olmak üzere birçok alanda ‘güvenlik’ kavramı başat faktör olarak belirtilebilir. Bu da silahlanmayı artırabilir gibi.

Bu süreçte savunma sanayiindeki gelişmelerin ne denli önemli olduğunu söylemeden olmaz sanırım.

Dolayısıyla böylesi zor bir dönemde Türkiye’nin konumu ne olacak? Bu süreçte yaşanan riskler, tehditler bertaraf edilebilecek mi? En önemlisi de fırsatlar, güçlü yönler ortaya çıkartılabilecek mi?

Tehditler arasında Kuzey Suriye’deki yapılanma ve bu yapılanmaya silah, mühimmat, finansal desteğin devam etmesi, etrafımızdaki yakın ülkelerdeki istikrarsızlıkların artması, genel olarak belirsizliğin artması gibi birçok sorun belirtilebilir. Zayıf yönler arasında da ekonomideki olumsuzluklar söylenebilir.

Tam da bu noktada konu dönüp dolaşıp liderliğe geliyor. Dünkü yazımda da belirtmiştim. Kalabalıklar dünya genelinde yaşanan sıkıntıların detaylarına tam olarak hâkim olmasa da yoğun bir şekilde hissediyor.

Evet, ülkemizde yıllar yılı güçlü liderlik hep talep edilen bir durum yalnız bu son gelişmelerle birlikte güçlü lider talebinin daha da yoğunlaştığı söylenebilir.

O yüzden ekonomiden, adalete birçok konuda olumsuzluk yaşansa da, birçok konuda şikâyet edilse de güçlü bir lider olarak görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vazgeçilemiyor.

Dünkü yazımda da belirtmiştim aynı durum Hakan Fidan için de yaşanıyor ve yaşanacak gibi görünüyor. Burada Fidan’ın tecrübesi de dikkat çekici bir özellik. Bu noktada Fidan’ın önümüzdeki dönemde atacağı adımların önemli olduğu düşüncesindeyim.

İç siyasetle ilgili olarak;

Yerel seçimler 2028 seçimlerinin de belirleyicisi olacak gibi duruyor. Gördüğüm kadarıyla İmamoğlu ve Yavaş’ın hedefi yerel seçimleri kazanıp asıl nihai hedef olan 2028 seçimlerine isimlerini yazdırabilmek.

Kazandıkları senaryoda İmamoğlu ve Yavaş’ın rakiplerinin de güçlü adaylar olacağı şimdiden söylenebilir.

Açıkçası bu senaryolar üzerine daha çok konuşulacaktır. Yalnız konuşacağımız konular arasında siyasetin gençleşmesi de yer alacak görünüyor.

Dolayısıyla dış çevrenin değişim içinde olduğu böylesi bir dönemde iç çevrenin debirçok alanda değişebileceği belirtilebilir.

Ve en önemlisi de tüm bu değişim rüzgârlarından tabanların nasıl etkileneceği sorusunu cevaplamak isteyenler için ortaya bırakıyorum.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.