Cumhuriyet’in 100. yılı için, böylesi özel bir dönem için çeşitli dijital sergiler, üç boyutlu gösteriler, havai fişek gösterileri vs. gibi etkinlikler planlanmış.
Bir anlamda cılız denilebilecek bazı etkinlikler…
Bunun yerine 2023 yılını kapsayacak şekilde bir etkinlik planlaması gerekmiyor muydu?
Sormak isterim: “2023 yılını kapsayacak şekilde hangi toplantılar, paneller, konferanslar düzenlendi?”
Bu özel yıl için hangi kitaplar yayınlandı? Hangi kültürel etkinlikler, eğitim programları düzenlendi? Yıl boyunca gençlerimize hangi mesajlar verildi?
Geleceğimiz gençlerimize Cumhuriyet’in kuruluş aşamasındaki zorluklar anlatıldı mı? O dönem kurgulanan stratejilerinin ne anlama geldiği anlatıldı mı?
Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinin detayları gençlerimize anlatıldı mı? Örneğin, Atatürk’ün şu cümleleri gençlerimize belirtildi mi?
“Efendiler bazı arkadaşların yoksulluk içinde bu büyük davanın başarılamayacağını zannederek memleketlerine dönme arzusunda olduklarını duydum. Arkadaşlar! Ben sizleri bu milli davaya silah zoruyla davet etmedim görüyorsunuz ki, sizi burada tutmak için de silahım da yoktur. Dilediğiniz gibi memleketlerinize dönebilirsiniz fakat şunu biliniz ki, bütün arkadaşlarım beni yalnız bırakıp gitseler, ben bu Meclis-i Ali’de tek başıma kalsam da mücadeleye ahdettim. Düşman adım adım her tarafı işgal ederek Ankara’ya kadar gelecek olursa, ben bir elime silahımı bir elime de Türk Bayrağını alıp Elma Dağına çıkacağım. Burada tek başıma son kurşunuma kadar düşmanla çarpışacağım. Bu bayrak kanımı sindire sindire emerken ben de Milletim uğruna hayata veda edeceğim. Huzurunuzda buna ant içiyorum”
Liderler çözülmesi zor birçok problemle karşı karşıya kalabilirler. Dönüşümcü liderler problemleri analiz eder, zaman geçmeden karar verir ve bu kararları da oluşabilecek tüm risklere rağmen cesaretle uygular. Tıpkı Atatürk gibi...
******
“…Bir milletin doğrudan doğruya hayatıyla ilgili olan (sebep) o milletin iktisadi meseleleridir… Bizim millî hayatımızda ve millî tarihimizde tamamen böyle olmuştur… Millî tarihimiz incelenirse çöküş sebeplerinin iktisadi meselelerden başka bir şey olmadığı derhâl anlaşılır…” (Gazi Mustafa Kemal, Türkiye İktisat Kongresi’ni Açılış Konuşması, Kılınçkaya)
Bu noktada, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın ne denli önemli olduğu ortadadır. Hele ki içinde bulunduğumuz böylesi kritik dönemeçlerde çok daha önemli, çok daha vazgeçilmezdir.
Toplumsal refahımızın, yaşam kalitemizin artırılması amacıyla, bilgi çağını yakalayan ülkeler arasında yerimizi ivedilikle almamız hayatidir.
Bu noktada, aşağıda belirtilen bilgi ve iletişim teknolojileri ürünleri ihracatı (milyar dolar) rakamlarına dikkatinizi çekmek isterim:
Burada Türkiye ve diğer ülkelerin 2002 - 2021 dönemi arasındaki gelişmelerine bakıldığında görülecektir ki…
Türkiye yerinde sayarken tabloda belirtilen ülkeler uçuyor.
Öte yandan genel olarak katma değerli üretimdeki rakamların zayıflığı hepimizin malumu. Bu tabloyu tüm ayrıntılarıyla değerlendirmek gerekiyor.
Neyi eksik yaptık? Nerede hatalı davrandık?
Açıkçası yıl boyunca 100. yıl etkinlikleri kapsamında bu sorunun cevabı aranabilirdi.
Ya da sanayileşme sürecini tamamlayamadan bilgi toplumu olma yolunda çabaladığımız bu dönemde neleri ıskaladık sorusunun cevabı aranabilirdi.
Bu kapsamda birçok bilimsel toplantı yapılabilirdi.
Bakıyorum şu cümle anca dillerde…
“Ekonomik ve siyasi bağımsızlık teknolojik bağımsızlıktan geçiyor”.
Tamam, teknolojik bağımsızlık önemli ama bunun gereği ne kadar yapıldı?
Akşamdan sabaha sloganların dillendirilmesi yetmiyor, bilim ve teknolojiye gereken ehemmiyetin verilmesi gerekiyor.
Danimarkalı Novo Nordisk’in inanılmaz başarısını geçenlerde yazmıştım. Öyle bir başarı ki neredeyse Danimarka ekonomisini şekillendirebilecek güçte bir başarı…
Araştırma-geliştirme, inovasyon, bilim ve teknolojiye yapılan yatırım sayesinde ortaya çıkan muazzam bir başarı…
Özetle, ülkelerin birbirleriyle kıran kırana rekabet halinde olduğu hatta büyük güçlerin bir anlamda kapıştığı böylesi kritik bir dönemeçte birçok ülke olumlu anlamda ‘uçarken’ Türkiye yerinde sayıyorsa hamasetin acilen terk edilmesi elzemdir.