Bu kış doğal gaz faturam ne gelecek hesaplama rehberi!

Oğuz Demir

Dün önce bu habere denk geldim.

“İtalyan enerji firması ENI, Rus enerji şirketi Gazprom’un yeni bir kesintiye giderek Pazartesi için 32 milyon metreküp gaz yerine yaklaşık 21 milyon metreküp gaz tedarik edeceğine ilişkin bildirim aldıklarını duyurdu.”

Sonra bunu gördüm!

“Rusya’dan Almanya’ya Kuzey Akım üzerinden yapılan gaz akışı bakım çalışmaları nedeniyle duracak. Enerji piyasasını yakından izleyen gözlemciler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu bakım çalışmasını gaz akışının tümüyle kesilmesi için suistimal edebileceği görüşünde.”

“Kış ayları gelene kadar çözülür canım ne olacak?” diyenler için de bir başka açıklamayı aşağıda vereyim.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizi için en kötüsünün henüz gelmediğini belirterek, fiyat artışları ve enerji arz kesintilerinin daha da artabileceğini söyledi.

Üç haberi alt alta koyduğumuzda uluslararası enerji fiyatlarının yüksek kalması hatta doğal gaz fiyatlarının mevcut seviyeden çok daha yukarı çıkmasının oldukça mümkün olduğunu gösteriyor.

Piyasada da 1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğal gazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı yönünde tahminler dolaşıp duruyor.

Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi ve Rusya’nın enerji kozunu gün gün devreye sokması halinde fiyatın spot piyasada bugünkü seviyenin üç katına çıkması bekleniyor anlayacağınız.

Pekiyi, bize ne olacak birlikte bakalım mı?

Şimdi adım adım gidelim.

Birinci adımda bulabiliyorsanız hemen geçtiğimiz mart ayı için gelen doğal gaz faturanıza bir bakın. Hani şu Haziran’da gelen yüzde 30’luk zammın henüz yansımadığı faturadan bahsediyorum.

Diyelim ki 1.000 TL fatura ödediniz Mart ayında.

Haziran’daki zam ile olacak 1.300 TL! (Faturanızdaki tutarı 1,3 ile çarpın)

Eğer yukarıda bahsettiğim haberlerdeki gibi gelişmeler devam ederse en az iki kat daha pahalı gaz fiyatı olacak.

Faturanız Aralık’ta 2.500 TL’ye çıktı bile. (1,3’le çarptığınız rakamı 2 ile çarpın!)

Burada atladığımız iki şey var tabii.

Birincisi Dolar/TL!

Bu hesapta Dolar/TL’yi 17 TL alıyoruz. Umalım da Dolar daha fazla artmasın artık ve bu seviyelerde kalsın. Ama mesela diyelim ki Dolar 20 TL oldu. Yüzde 17-20 arası zam da buradan gelecek.

Oldu faturalar 3.000 TL! (Siz de en son bulduğunuz tutarı da 1,17 ile çarpın)

Durun, durun daha bitmedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati daha birkaç hafta önce doğal gazda sübvansiyonun yüzde 81’e ulaştığını söylemişti. Nerede söylemişti Bakan bunu?

Haziran sonunda TBMM’ye gelen ek bütçe görüşmelerinde. Hani daha yıl ortasında iki katına çıkmak zorunda kalan bütçeden bahsediyoruz.

Bu ekonomi yönetimi, doğal gazda yukarıda söylediğim gibi fiyat artışlarını elindeki kaynağı har vurup harman savurmuşken, dışardan döviz cinsiyle bile borçlanma maliyetleri yüzde 12’lere çıkmışken sübvanse etmeye devam edebilecek mi?

Bakın edecek mi demiyorum. Edebilecek mi diyorum!

Sizce?

İyice düşünün.

Son rakamı da verdiğiniz cevaba göre siz hesaplayın.

Benim için de hesaplayın ama lütfen.

Sizce Mart’ta 1.000 TL ödediğim doğal gaz faturası gelecek Kasım ayında 3.000 TL’nin ne kadar üzerinde olacak acaba?

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (14)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.