Türkiye’de 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin gözü, kulağı hafta başında açıklanan 2022-2023 maaş zammı görüşmelerinde idi.
Resmi enflasyonun iki yıldır %15’in üzerinde seyrettiği, hissedilen enflasyonun ise bu rakamın iki katından fazla olduğu bir ortamda satın alma gücü eriyen memur ve emekliler kendilerinden önce yapılan kamu işçileri toplu sözleşmesindeki zam oranlarını görünce az da olsa umutlanmışlardı.
Neydi hükümetin kamuda çalışan işçiye verdiği zam?
Toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kamu işçilerine ilk 6 ay için yüzde 12, ikinci altı ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı olmak üzere toplamda yüzde 21›lik zam yapılmasına karar verildi.
Hal böyle olunca neredeyse son beş yıldır sadece enflasyon kadar zam alan memurlar ve memur emeklilerinin beklentisi de arttı.
Ancak yine dağ fare doğurdu.
Ancak bu ilk kez olmuyor.
Tabloda 2016 - 2021 yılları arasında memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede belirlenen altı aylık zam oranları ve o altı aylar için çıkan TÜİK›in enflasyon verileri var. Gördüğünüz gibi memurlar ve emekliler en son 2016 yılında enflasyon zammın altında kaldığı için refah payı alabilmişler.
Takip eden yıllarda ise enflasyonun zammın üzerinde kalması nedeniyle sadece enflasyon kadar zam alabilmişler.
Kaynak: TÜİK, Memur-SEN
Yine TÜİK'in verilerine göre Türkiye ekonomisi bu beş yıllık süre içerisinde ortalama yıllık %3,72 büyümüş durumda. Yani o ortalamaya göre bu maaş zamlarına ek olarak memurların her yıl enflasyona ek olarak en az %3,72 de Türkiye ekonomisinin büyümesinden kaynaklanan bir refah payı almaları söz konusu olabilirdi.
Ancak ekonomi politikasını ilgilendiren her meselede olduğu gibi bu konuda da bir tercih yapıldı.
Yap-işlet-devret ile garantili yol, köprü ve tünel ödemelerini döviz cinsinden ve her yıl ABD’nin enflasyon oranına göre arttıran yönetimimiz iş memura gelince enflasyon kadar zammın yettiğine kanaat etti.
Ancak bence işin bundan daha kötü bir kısmı daha var.
O da Memur-Sen ve Hükümetin 2022-2023 için yapılacak bu zamları tarihin en iyi zamları olarak görmesi ve anlatması.
2022 yılında yapılan %12’lik zammın tarihin en iyi zammı olmayacağını bilmek için yukarıdaki tablo yeterli. Tarihin olur mu bilmem ama en azından 2016 yılından daha iyi bir zam olabilmesi için dahi TÜİK›in açıklayacağı 2022 enflasyonunun en fazla %10 olması gerekiyor.
TCMB’nin bugüne kadar bir türlü tutturamadığı tahminlere göre ise 2022 yılında enflasyon %7,8 olacak.
Sizce olacak mı?
Bana kalırsa yine aynı senaryo. Yine enflasyon kadar zam alabilecekler.
2022 yılında enflasyonun bırakın %7,8’e %12’ye düşmesi için dahi şu an ortada geçerli bir işaret yok.
Memurun, memur emeklisinin satın alma gücü düşmeye devam edecek.
Bir kere daha söyleyelim.
Bu ülkenin orta direğinin temeli memur ve işçidir. O orta direğin satın alma gücünü bu şekilde gün gün tüketmenin ne insani ne de ekonomik bir mantığı var.
Ülkenin tüketim yükünü sırtlayan bu kesimdeki milyonlar, yarın bir gün o garanti ücret ödemeli yaptırdığınız köprülerden, yollardan geçecek hali kalmayacak. Marketlerden, pazarlardan alışveriş yapacak, bankalardan kredi çekip ev-araba alacak hali kalmayacak.
İşte o zaman hep birlikte görürüz tarihi zammı!