Caz sevdiğim için hocalar ne der bilemem ama…

Mehmet Ocaktan

Genç kuşaklar kadar cazda çok yenileri izleyemesem de mümkün olduğunca caza olan sadakatimi canlı tutmaya çalışıyorum. Klasik müzikten caza, rock’tan popa kadar müziğin hemen bütün türlerini seviyorum elbette, ama cazın yeri her zaman başka…

Cazı bu kadar çok sevdiğim için hocalar ne der bilemem ama saatlerce caz dinlesem en küçük bir yorgunluk ya da memnuniyetsizlik duymuyorum. Tam aksine her caz parçasında hayatı adeta yeniden keşfediyorum. İlk okul hayatını köyde yaşamış birisi olarak, zaman zaman neden özellikle cazı bu kadar çok sevdiğimi düşünüyorum. Herhangi bir sebebi yok elbette ama yüreğimde cazın bir miladı var… Yıllar önce Harbiye Açık Hava sahnesinde Miles Davis’i canlı olarak dinlediğimde sanki yüreğimden vurulmuştum. O gece Davis’in trompetinden dökülen melodilerle adeta uçarak eve döndüğümü hiç unutmuyorum.

İşte şimdi de yazın son yıldızlı gecelerinde, Miles Davis’in “Kind of Blue” albümünü yeniden hatmediyorum. Ama bu kez ilk olarak Miles Davis’in 1970 tarihli “Bitches Brew” albümünün kaydında bir araya gelen jazz rock-fusion gruplarından Weather Report grubunun müziğini de ekliyorum listeme. Bu ekibin birinci dönem elemanlarının hemen hepsi Zawinul ve Wayne Shorter tarafından bir araya getirilerek grup olmuşlardır. 1976’da Jaco Pastorius’un katılımıyla Wayne Shorter azıcık geri planda kalmıştır. Grubun ikinci dönem parçalarının çoğunun aranjmanı Pastorius ve Zawinul tarafından gerçekleştirilmiştir.

Hemen belirtmek gerekiyor ki Pastorius, bu grubun adeta bir dinamosu niteliğindedir. Melodik hayal gücü ve teknik becerisi muhteşemdir. “Jaco Pastorius, 1970'lerde sahneye çıkan, ancak 1980'lerde trajik bir şekilde sönen bir meteordu. Pastorius, parlak bir teknik ve verimli melodik hayal gücüyle, perdesiz elektro basını, dikkat gerektiren akıcı makineli tüfek benzeri pasajlarla ritim bölümünün derinliklerinden ön cepheye çıkarmıştır. O ve Stanley Clarke, 1970'lerde enstrümanlar üzerinde büyük etki bırakmışlardır." (Allmusic)

Weather Report, modern caza proje yaklaşımını getiren ilk gruplardandır.1970 sonrası caz müziğine damgasını vurmuş Chic Corea, Pat Metheny ve Uzep gibi yakın dönem grupları için önemli bir örnek oluşturmuştur.

Onlar cazın adeta mihenk taşıdırlar ve bir nevi arayış müziğinin temsilcisidirler. “Heavy Weather” albümünde Zawinul, Pastorius ve Shorter'in yanısıra davulda Alex acuna, Perkusyonda Manolo Badrena yer almıştır.

Elektro bas virtüözü Jaco Pastorius, 1976'da Weather Report grubuna katıldığında, grubun sesi daha da maceracı ve aynı zamanda öncü bir özellik kazandı. Topluluk, 1977'de çapraz bir hit olan "Birdland"ı çıkardı. Davulcu Peter Erskine, 1978'de Weather Report’a 1980'de ise perküsyoncu Robert Bobby Thomas Jr.'ın da eklenmesiyle müthiş bir beşliye dönüştü.

Eminim, Weather Report’un tarihinin en önemli parçalarından birisi olarak kabul edilen Birdland’ı her dinlediğinizde başka bir rüyaya ortak olacaksınız. 1977 tarihli albüm Heavy Weather’ın ilk sırasında yer alan Birdland bir synthesizer şaheseridir ama aynı zamanda pek çok müziksever tarafından da basçı Jaco Pastorius’un dünyaya tanıtılması bakımından ayrıca büyük önem taşımaktadır.

Bilindiği gibi, Charlie Parker'a ve aynı adı taşıyan efsanevi caz kulübüne saygı duruşu niteliğindeki başlama şarkısı "Birdland", Manhattan Transfer'den Quincy Jones'a kadar herkes tarafından kaydedilen bir klasik haline gelmiştir.

Özellikle ilk gençliğini yetmişli yıllarda yaşamış olanlar için kült bir kayıt olan Heavy Weather hala çok satan, sürekli yeni baskıları piyasaya sürülen müzik tarihinin majör çalışmalarından biridir. Heavy Weather’ın sözlerinden bir bölümü şöyle:

/Bu sabah yaz mevsimiydi.
öğlene doğru soğuk bir cephe oluşuyor
Nereye gittin?
Nereye gittin?

Bir sığınak bulmalıyım.
Çünkü her an
Patlayacak.
Patlayacak.

ama yağmuru umursamıyorum
o yüzden bir kez daha vur bana:
kaybedecek hiçbir şeyim yok.

Ve görünüşe göre fırtınalı bir hava bizi bekliyor.
ölüm ve yıkımla birlikte
oh, şuraya bak, patlıyor.
Artık herkes biliyor:
Fırtınalı havalar bana hep seni düşündürür
ve dikkat et çünkü fırtına geliyor./

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (59)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.