Bu lakayt ve akli olmayan yönetim anlayışı ‘en az’ %20 enflasyon ve ‘en az’ %25 kredi faizi öngörülerimi haklı çıkaracak gibi gözüküyor.”
Bu satırları, 6 Temmuz 2021 günü yazdığımda, Haziran 2021 “TCMB Piyasa Yatırımcıları Anketi”nde 12 ay sonra beklenen enflasyon %12,1 ve yılsonu tahmini de %14,4 çıkıyordu.
O günlerde bana “çok kötümsersin” diyenlerin nezdinde, daha sonra inandırıcılığım arttı. Doğrusu o günlerde de daha yüksek oranlar beklediğim için bu kanaatimi “en az” kelimeleriyle vurgulamıştım.
“Soru: Aralık ayında bir $’ın 15 TL’ye çıkmasının önünde herhangi bir engel var mı? Daha ayrıntılı sorarsak, faiz artışı ve döviz satışı dışında, $’ın önümüzdeki üç ayda 15 TL’ye yükselmesini önleyecek bir politika, bir kurum veya bir enstrüman var mıdır?
Cevap: Yoktur. Hatta bir $’ın, Kasım ayında bile 15 TL’ye yükselme ihtimali vardır.”
Bu alıntı da 26 Ekim’de, faizler %16’ya indirilirken yazdığım köşe yazısından bir alıntı. Uyarı amacıyla yazdığım “$ TL tahmini” üç ayı bulmadan Aralık’ta 18,36’ya kadar yükseldi.
Bu ve benzeri, hükümetin asla tahmin etmek istemediği fakat gün gibi aşikâr çıkarımları delil göstererek ekonomi yönetimini etkilemeyi umuyorum.
Bu yıl, Ocak ayında yapılan “TCMB Piyasa Yatırımcıları Anketinde” yılsonu enflasyon %30,27 ve 12 ay sonra enflasyon da %25,37 olarak tahmin edilmiş.
Enflasyonun bu kadar düşük tahmin edilmesinin açıklanmayan gerekçesi de Aralık ayındaki %13,6’lık yüksek oranın endeksten çıkacağıdır.
Yanılıyorlar.
Benim tecrübelerim ve izlenimlerim aynı değil.
Enflasyonun, Haziranda %60’a kadar hızla yükseleceği neredeyse kesin.
Mevcut para politikası ve uygulamalar aynı şekilde devam ederse; enflasyon oranının, kendi kendini besleyecek dinamikleri oluşturacağını ve yılı da “en az” %60’la kapatacağını öngörüyorum.
ŞİRKETLER NE YAPMALI
Ekonomi yönetimi uyarıları dikkate almıyor.
Dikkate almadığı için de, Ak Parti’nin bir sonraki seçimde başarılı olma ihtimali mucizelere kalmış durumda.
Böyle giderse, Ak Parti ekonomiyi bir enkaza çevirerek iktidardan ayrılıp gidecek.
Böyle bir ortamda, ekonomiyi, tekrar ayağa kaldırmak için doğru para ve maliye politikalarının yanı sıra finansal yapısı güçlü şirketlere de ihtiyaç olacaktır.
Son 18 ayda imalatçı, nakliyatçı ve bazı ürünlerin ticaretini yapan firmalar, daha önce görülmemiş miktarlarda para kazandılar.
Bu kârların hacmini ve şirketler tarihindeki önemini öğrenmek için BİST’e kayıtlı şirketlerin bilançosunu incelemek yeterli.
Üstelik bu firmaların karlılığının bir süre daha devam edeceğini öngörüyorum.
Kur Korumalı Mevduat’ın oluşturduğu faiz/kâr payı + muhtemel kur farkları + kurumlar vergisi istisnası firmalara eşi benzeri olmayan bir imkân sağlıyor.
Eğer firmanın aldığı döviz kredisi varsa, bu kredinin faizi ve kur farkı, finansman gideri olarak yazılabiliyor.
Aynı dönemde, firmanın döviz mevduatı da varsa; bu döviz mevduatının faizi, faiz stopajı ve kur farkı gelirleri vergiden muaf tutuluyor.
Daha önceki köşe yazılarında yazdığım için ayrıntılara girmiyorum.
Uygulamada, firmalar, kur farkı gelirlerinin %25’ini Kurumlar Vergisi olarak ödüyor.
Bu avantaj firmalara, açtıkları KKM tutarının %8’i oranında net fayda sağlıyor.
Yani altı ay vadeli bir KKM hesabının net faiz geliri sıfır olsa bile firma, en az %8 kâr etmiş olacaktır. Tavsiye ederim.
İkinci bir tavsiye olarak her firmaya verimliliğini artırması için Kamu Bankalarından alabildikleri kadar TL kredi almalarını ve alınan bu krediyle yatırım yapmalarını öneririm.
Çünkü Kamu Bankaları %14,75 faiz oranı ve %2 komisyonla rotatif kredi veriyorlar, sağ olsunlar. Enflasyonun %60 olacağı bir ekonomide bu oranlarla kredi bulup yatırım yapmak büyük bir nimet.
Elbette Kamu Bankalarının kredi vermemek için bin dereden su getirdiğini ben de duyuyorum. Bunu aşmak için taleplerinizi küçük dilimlere bölmenizi ve haftanın her gününe yaymanızı öneririm. Bu durumda, kredi taleplerine daha olumlu yaklaşıyorlar.
Ekonomi yönetiminin dikkatini çekmek için kurmadığım cümle, eleştirmediğim konu kalmadı; belki de şirketlere tavsiyelerde bulunmak daha hayırlı olacak, bir süre düşünüp yazılarıma tekrar başlayacağım.