Namaz büyük olay. Peygamberimizin “Dinin direği” diye tanımladığı bir mesele. “Her gün evinizin önünden geçen ırmakta beş kere yıkansanız, üzerinizde kirden eser kalır mı?” dediği mesele. Kur’an’ın “açık – örtülü her türlü kötülüğe mani olduğu”nu bildirdiği mesele.
Namaz Müslümanın hayatındaki büyük disiplin.
Günde beş kere “Allah’ın huzurunda durma, ben geldim, deme, içim-dışım pak, deme, En yüce varlık olarak Seni tanıyorum Rabbim, deme, ancak Sana kulluk ederiz, ancak Senden yardım dileriz, deme, Sen din gününün malikisin, her insan sonunda Sen’in huzuruna gelecek, son hükmü Sen vereceksin, işte öyle bir hassasiyetle geldim huzuruna, deme olayıdır.
Günde beş kere, elini – yüzünü, ayağını - gözünü, kulağını yıkama, tertemiz olma olayıdır namaz.
Namaz üstüne üstlük Rabbin huzuruna “manevi kir” diye tanımlanacak olan “Hades”ten arınarak Rabbin Huzuruna çıkma işidir.
Yani namaz günde beş kere, Rabbin huzurunda ictimaya çıkma ve tekmil verme işidir.
Her Müslümana, mükellefiyet çağına gelmeden önce öğretilen bilgilerdendir namazın şartları ve rükünleri… Şart, namazdan önce hazırlık dönemidir. Abdest alınacak, üzerindeki maddi kirlerden arınılacak, kalbe bakılacak, oradaki kirlerin muhasebesi yapılacak, edebli bir giyim – kuşam kuşanılacak, Kıble araştırılacak, bulunacak, ve Kıble hassasiyeti bir kere daha idrak edilecek, vakit kollanacak, vaktin hesabı yapılacak, giden ömür – kalan ömür dikkate alınacak, vakit Rabbin çağrısına uyma vakti iç duyarlılığı geliştirilecek, ve her türlü dış bağlantıdan kurtularak Rabbin Divanına durma yoğunlaşması yaşanacak…
Namaza böyle bir yoğunlaşma ile başlanacak.
“Allahüekber – En yüce varlık Allah’tır” diyerek başlama tekbiri alındığında artık yeni bir dünyadadır Müslüman. Huzur’dadır.
Namazın içindeki her şey, bir anlamda Huzur’da Allah Teala ile buluşma halinde yaşanacak çok çok çok yüce bir kalb iklimidir. Rasulullah’ın Mirac’ta yaşadıklarından bir iz düşümdür.
Yani öyle olmalıdır.
Öyle bir namazdır Müslüman’dan beklenen.
İşte öyle bir namazı kılabilirse Müslüman, her namazda bir arınma yaşar. Her namazda hesap – kitabı tamamlayıp Rabbin Huzuruna çıkma bilinci kuşanır.
“Likaullah” kavramı Kur’an’da yer alır. “Allah ile buluşma” anlamına gelir ve genellikle ebedi alemdeki buluşmaya işaret eder.
Aslında her namaz dünyada gerçekleşen bir “Likaullah”tır. Başarabilene ne mutlu.