Kamu-Özel İşbirliği -KÖİ çerçevesinde karayolu yapımları Yap-İşlet-Devret -YİD sistemi ile gerçekleştirildi.
İhaleyi alan firma otoyolu ve/veya köprüyü yapıyor ve bir süre işletip, geri devlete devrediyor.
Burada -YAP- kısmı, yani yapmak ya da yapım kısmı da ihalelerde yer alıyor. Bunun amacı yapımcı firmanın hızla inşaat süresini bitirip para kazanacağı -İŞLETME süresine geçmesidir.
Mesela Kuzey Marmara Otoyolu içerisinde YSS Köprüsünün de dahil olduğu Paşayeri-Odayeri Kesimi için bilgileri ihaleyi alan IC İÇTAŞ -ICA firmasının sitesinden aktarıyorum:
“Yap, işlet, devret’ modeli ile gerçekleştirilecek projenin işletmesi, yatırım süresi dahil olmak üzere, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile ICA tarafından üstlenilecek.”
Dikkat ediyorsanız firmanın kendisi dahi YAPIM-İŞLETİM süresinin 10 yıl 2 ay 20 gün olduğunu söylüyor.
Zaten 3 Temmuz 2017’de Deniz Zeyrek ile “İşte Köprü Gerçekleri” başlığında söyleşi yapan dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan YSS Köprüsü için;
İddia edilen 10 yıl 3 ay işletim süresinin gerçek olmadığını, garanti kapsamındaki işletim süresinin 7 yıl 9 ay olduğunu söylüyor.
Ağustos 2013’de başlanan ve ağustos 2016’da hizmete giren köprüde yapım süresi yaklaşık 3 yıl sürmüştü. O nedenle ihalede 10 yıl 3 aylık kısmın ilk 3 yılı yapıma gitmiş, kalan 7 yıl işletme süresi olarak şirkete para kazandıracaktı.
Bakın köprünün açıklanan fiyata göre çok daha düşük maliyetle yapılabileceğini veya yapıldığını söylemiyorum bile. Şimdiye kadar olanı defalarca yazdım. Tek bir tane açıklama ve/veya yalanlama gelmedi bile.
Hatta 2013 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bile 10 yıl 2 ay 20 gün yapım dahil ihale edildiğini söylediğini de defalarca yazdım.
Fakat durum değişti
Geçen yıl defalarca ağızdan kaçan bir cümleyi sürekli sormuştum: YSS Köprüsünün işletme süresi mi uzatılmıştı?
Çünkü geçen yıl bazı -yakın ve özel yazarlar YSS Köprüsü’nün devrine 6 yıl daha var diye yazmışlardı. Bu muhtemelen Bakanlıktan bildirilmiş ama Türk Halkı’na açıklanmamış ek kıyak bilgisiydi.
Nihayet bilgiyi net ve açık şekilde AK Parti’de milletvekilliği de yapmış olan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı sosyal medya hesabından paylaştı.
“Bakanlıktan verilen bilgiye göre...” diyerek A Haber’de açıkladığı bilgiyi düzelttiğini söylüyor.
“Köprünün işletme süresi 10 yıl, bunda bir güncelleme yok. Ama başlangıç yılı temel atma tarihi 2013 yılını baz almışım ama bilindiği gibi köprünün açılış tarihi 2016 yılı. Buna göre güncelleme yaptığımızda köprü 2027 yılında devlete geçmiş olacak” diyor.
Bakın burada küçük hesaplara hiç takılmayın. Mesela köprünün açılış tarihi 2016 + 10 yıl işletme =2026 yapmayıp hocamız 2027 diyor. Demek ki arada ay hesabı bile yapılmıyor.
Oysa köprü ihale edilirken Binali Yıldırım nerede ise saat hesabı bile vermişti. Tabii o ihale aşamasındaymış.
Bu ihaleler YAPIM süresi dahil şekilde yapılıyor ve ihaleyi alan firmanın sitesinde bile bu şekilde açıklama yapılmış....
Oysa nasıl oluyorsa birden yeni işletme süresi verilmiş.
Hem de ihale bitmiş, köprü yapılmış-bitmiş ve daha şimdi.
Acaba Çinliler bu köprüyü alacaktı, o iş için mi? Ne dersiniz.
Bu köprünün altından daha çok sular akacak...
Ve NOT: Hiçbir muhalefet partisi bu işleri hafife almasın. Bu işlemler bu ülkede evlatlarımızın geleceğini satan işlerdir.
Bu konuya devam edeceğiz.