Türk Hava Yolları’nın mali verilerine kısaca bakalım.
2014 yılı
Satışlar: 24 milyar 158 milyon TL
Öz Varlık: 9 milyar 154 milyon TL
Toplam Varlık: 31 milyar 876 milyon TL
Net Kar: 1 milyar 819 milyon TL
2015 yılı
Satışlar: 28 milyar 752 milyon TL
Öz Varlık: 14 milyar 90 milyon TL
Toplam Varlık: 47 milyar 638 milyon TL
Net Kar: 2 milyar 993 milyon TL
Şirket son bir yılda satışlarını % 19,0; Öz Varlıklarını %53,9; Toplam Varlıklarını %49,5; Net Karını ise %64,5 oranında artırıyor. Ocak-Mart 2016 döneminde ise yolcu sayısı yüzde 10,3 artışla 14,2 milyon kişiye ulaşıyor.
Gelelim piyasa verilerine: Borsa 100 endeksi 2015 yılı başında 91 bin seviyelerinde zirveyi görüyor. O tarihte THY hisseleri borsada 10,0 lirayı görüyor. Aradan bir yıldan fazla süre geçiyor ve borsa endeksi yeniden 86 bin seviyelerine geliyor. Ama THY hisseleri bu sefer 7,0 lira düzeyinde işlem görüyor.
Burada iki oran var. Borsa endeksi geçen yılki zirvesinin sadece %5,5 altında; buna karşılık THY hisseleri geçen yılın %30,0 gerisinde kalmış durumda.
THY’nin son kamuoyu bilgilendirmesine göre %20-22 seviyesindeki EBİTDA marjı korunduğu bildiriliyor. Açıklamada “Ortaklığımız, operasyonel performansının şeffaf bir şekilde izlenebilmesi amacıyla trafik sonuçlarını aylık olarak açıklamaktadır. En son 14.04.2016 tarihinde açıkladığımız ilk çeyrek trafik sonuçlarımıza göre %19,1 kapasite artışına karşın olumsuz jeopolitik gelişmelere bağlı olarak gerileyen direkt yolcu potansiyeli nedeniyle %10,3 yolcu sayısı artışı ve yolcu doluluk oranında 2,9 puan düşüş gerçekleşmiştir” deniliyor.
Buraya kadar neden bu bilgileri yazdığıma gelelim. Geçen hafta Morgan Stanley THY için hedef fiyat seviyesini 10,0 TL’den 6,15 TL’ye düşürdüğünü açıkladı. Ve hisseler 7,50 liradan aynı gün 7,0 liranın altına düştü. Zaten THY’de yukarıdaki açıklamaları bu fiyat düşüşü üzerine yeniden yapmak zorunda kaldı.
İnternete girip THY hedef fiyat diye aradığınızda karşınıza çok farklı fiyat hedefleri çıkmaktadır. Mesela Mayıs 2015’de Goldman Sachs THY için hedef fiyatını 12,1 liradan 12,9 liraya yükseltmiş. O günlerde THY hisseleri 9,8 lira ile en yüksek seviyelere yakın iken o tarihten sonra bir daha o fiyatlar bile görülmemiş.
Borsa eğer serbest piyasa ise herkes bir fikrini söyleyecek ve raporunu yazacak. Yatırımcılar o fikirler içerisinde değerlendirme yaparak bir karar verecek ve işlemler böyle gerçekleşecek.
Acaba gerçekten olaylar böyle mi gerçekleşiyor? Mesela ben çok merak ediyorum; bir yatırım şirketi yayınladığı alım raporu sonrası hisse bir daha o fiyatı görmez ise bir sorumluluk taşıyor mu? Hep söylediğim bir cümle vardır: Demokrasi özgürlükten ziyade sorumluluk gerektirir; özgürlük demek aslında sorumluluk demektir. Neyse....
***
Şimdi size tamamen bir komplo teorisi olarak şöyle bir düşünce anlatsam: Hissede büyük malı satmadan önce alım yönünde bir rapor yayınlanıyor. Sonra o kuruma ve rapora güvenen ve inanan yatırımcılara aylarca yüksek fiyattan mal satılıyor. Daha sonra ise çöken hissenin daha da çökmesi ve ucuza malların geri alınması için bu sefer satış raporları ile şirket hakkında olumsuz görüşler yayınlanıyor.
Piyasalarda çok fazla şey oluyor. Özellikle finansal vurgunlar konusunda geçmiş tarihlerde çok detaylı yazılar yazmıştım. Umudum kalmadığı için yıllardır bu konulara artık hiç değinmiyordum. Borsacılık olsun, foreks piyasalar olsun bence kumarhaneden daha riskli yerler oldu. Kumar haramsa borsacılık (bu şekil ile) külliyen haramdır derim ben.
İyi de ben bu yazıyı neden yazdım?
Çok kısa süre sonra her işe giren ve iş değiştiren zorunlu olarak BES’li olacak. Yani ister istemez parasını ya faize ya da borsaya yatırmak zorunda kalacak. Gerisini siz düşünün...