Avrupa Transit Karayolu (TEM) rahmetli Turgut Özal döneminde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) eşliğinde yapıldı.
Bu yolun ücretlendirmesinde Ankara-İstanbul arasında ya son noktada ödeme yapılıyor ya da çıkış yaptığınız yerde.
Nisan 2006’da 1. Boğaz Köprüsünde nakit gişeler kaldırıldı ve sadece OGS ve KGS geçişleri başladı. Ve o tarihte köprü geçiş fiyatı 2,40 TL iken otoban kullanım ücreti (TÜİK göstergesi) 3,61 lira olarak belirlendi.
Aralık 2015’de boğaz köprüsü geçiş fiyatı 3,40 TL ve otoban geçiş ücreti de 5,92 TL ediyordu.
Aralık 2015 tarihini vermemin nedeni 3. köprü (YSS), Osman Gazi Köprüsü ve otobanların hizmete alınmaya başlandığı dönem olmalarıdır. Çünkü özel sektöre yaptırılan bu yolların Hazine garantisi açığı direk bütçeden ödenmiyor. İlgili kuruluş olan Karayolları tarafından ödeme yapılıyor.
2016 yılında rahmetli Süleyman Demirel’in yaptırdığı 1. Boğaz Köprüsü ve rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı 2. Boğaz Köprüsü geçiş ücretleri 3,40 liradan 4,75 liraya artırıldı. Otoban geçiş ücreti de 5,92 liradan 7,59 liraya yükseltildi.
2017 yılında ise rahmetli Süleyman Demirel’in yaptırdığı 1. Boğaz Köprüsü ve rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı 2. Boğaz Köprüsü geçiş ücretleri bu sefer 4,75 liradan 7,0 liraya artırıldı. Otoban geçiş ücreti de 7,59 liradan 7,76 liraya yükseltildi.
2018 yılında ise rahmetli Süleyman Demirel’in yaptırdığı 1. Boğaz Köprüsü ve rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı 2. Boğaz Köprüsü geçiş ücretleri bir kez daha artırıldı ve 7,0 lirandan 8,75 liraya zamlandı. Otoban geçiş ücreti de 7,76 liradan 9,30 liraya yükseltildi.
Kısaca işin özeti şu: “Ben AK Parti zamanında özel sektöre yüksek fiyattan Hazine garantisi ile yaptırılan Yavuz Sultan Selim Köprü ve otobanını kullanmıyorum; Osman Gazi Köprü ve otobanını kullanmıyorum” diyen her vatandaş, Özal ve Demirel’in köprü ve otobanlarını kullandığında ücretinin bir kısmı ile aslında AK Parti zamanında yapılan özel sektör yollarının parasını ödüyor.
15 Temmuz Şehitler Köprüsüne 15 Temmuz direnişi sonrası yapılan büyük zamların başka nasıl bir anlamı-izahı olabilir?
Bir de geçen yıl 24 Haziran seçimlerinde “Bundan sonraki dini bayramlarda özel sektör köprü ve otobanlarının da ücretsiz olmasına bakacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözünü yerine getirememesinin izahı ne olabilir?
***
Şimdi size aynı yolların bir başka durumunda bahsedeceğim.
Özel sektörün otobanına girdiniz. Ama çıkışınıza daha uzun mesafe varken birde yolun ortasında gişeler önünüze gelir... Ver para...
Hadi turnikeli gişelerde para ödediniz veya OGS-HGS bakiyesinden verdiniz. Ama yolda giderken gözünüz tepede olsun hep. Çünkü ara ara yerlerde sizin bil(e)mediğiniz kameralı otomatik gizli gişelerde mevcut. O gişeler de sizden çatır çatır para kesiyor. Kurtköy’den girip-Çatalca’dan çıkarken görünür gişeler varken görünmeyen gişelerle toplam 6 gişe para ödemiş oluyorsunuz. Benzer gişeler KÖİ projeli yolların hepsinde mevcut.
Yani turnikeli ana gişeler yanında turnikesiz gizli gişeleri biliyor musunuz?
Özellikle bağlantı yollarında bu üst kameralı gişeler çok daha önemli. Şehir merkezinde kalmış 2-3 km’lik bağlantı yolunu kullanmadan evinize gidemiyorsunuz. Ama bir kaç KM’lik özel sektör yoluna mahkum edilmiş haldesiniz ve 8,0-9,0 lira ödemek zorundasınız.
Başakşehir-Mahmutbey civarında bu gişeleri kim biliyor? Gizli (kameralı) gişelerden alınan ücretlerden haberiniz oluyor mu?
***
Durun bitmedi.
Turnikeye geldiniz ve bakiyenizde para olmasına rağmen para yok diye nakit ödediniz. KÖİ şirketleri sizin banka veya kredi kartınızdan yeniden çekebiliyor.
Yani aynı yola hem HGS-OGS’den para ödüyor hem de nakit ödemede bulunabiliyorsunuz. Şirketler çok rahat paranızı bakiyenizden çekebiliyor.
Yukarıda cumhurbaşkanının geçen yıl verdiği sözü ve gerçekleşmemesini bu nedenle anlattım: Bu şirketlere yaptığınız ve aldıkları fazladan ödemeleri geri almanız öyle kolay değil.
Bu ülkenin cumhurbaşkanı ya da yeni sistemle başkanı bile Türk halkına verdiği ‘dini bayramlarda ücretsiz’ sözünü yerine getiremiyor. Öyle güçlüler yani.
Tavsiyem şudur: KÖİ otobanlarını ve köprülerini kullanıyorsanız:
1- Nakit veya bakiye ödemeleri dahil kredi kartınızı ve otomatik ödeme banka bakiyenizi sürekli takip edin.
2- Gözünüz sadece turnikeli gişelerde olmasın, üstte kurulan kameralı gişeleri de takip edin. Şehir içi bağlantı yollarında özellikle yeni havalimanına vs giderken uçak biletinin yarısını bu kısa yollarda harcamış olmayın.
Ne demiştik: Eller havaya...