Devlet nedir? Devlet kimin için vardır?
Tarih, devlet tartışması ile geçmiştir. Devlet anlayışının geçirmiş olduğu aşamaları dikkate almadan devlet tanımını da gerçekleştiremeyiz.
Bugün devlet kavramı varlığını Millet unsuruna dayandırma noktasına gelmiştir. Artık Millet için var olan bir kurumsal örgüt olarak devlet görülmektedir.
Ama devlet içinde kapsayıcılık özellikle milliyetçilik etkisi ile dar alanda kalabilmektedir. Buna bir de inanç ayrımcılığı eklendiğinde kapsayıcı bir devlet oluşturmak oldukça zor görülebilir.
Bugün birçok Avrupa ülkesinde bizim insanlarımız artık o ülkelerin vatandaşı olmuştur. Ama yine bizim ülkemizde kendi vatandaşlığı konusunda temel haklar problemi hala devam etmektedir.
Burada değinmek istediğim asıl mesele şudur. Özellikle dindar-muhafazakâr çevrelerde geçmiş yıllarda TC Devletine farklı bakılırdı. Kendilerinin olmayan devletin, gelirine katkıda bulunmak bile sıkça tartışılırdı.
Devlet kimindi?
Bu devlette muhafazakarların yeri neredeydi?
Küçük yaşlarda adeta bunalım geçirdiğim bir meseleydi bu tartışmalar.
***
2007 yılında enflasyon endeksi 140,03 seviyesindeydi. 2020 yılı 11 ayı ortalamasında enflasyon endeksi 466,39’a ulaştı.
Bu endeksi neden veriyorum?
Eğer devlet enflasyon oranında bütçe genişlemesine gitmiş olsaydı;
2007 vergi gelirleri 152,8 milyar liradan 2020 yılında 509,0 milyar liraya yükselmesi gerekecekti. Oysa daha ilk 10 ayda devletin topladığı vergi gelirleri 655,4 milyar liraya yükseldi bile.
Hatta dikkatinizi çekerim, pandemi döneminde devlet dediğimiz Batı ülkeleri Milletinden daha az vergi alırken ve para dağıtırken, bizim devletimiz vergi gelirlerini artırmıştır.
2019 ilk 10 ayında 539,9 milyar lira vergi toplayan devletimiz,
2020 ilk 10 ayında 655,4 milyar lira vergi toplamıştır.
Türkiye’de Millet covid-19 ile mücadelesini enflasyonun da üzerinde bir vergi toplayarak sürdürmüş oldu.
Enflasyon %11,75
Vergi artışı %21,4
Hem de covid-19 salgınında.
Bu verileri dün CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun açıklaması üzerinden vermiştik.
Burada tartışılması gereken nokta asıl AK Parti tabanının bakışıdır. Milletten çok daha fazla vergi toplanırken, devletin yakın tarihte görülmedik savurgan harcamalarına nasıl bakılıyor?
Mesela Milletin covid-19 nedeniyle işsiz kalması karşısında yardım yapılmayışına,
ekmek kuyruklarının alabildiğince yaygınlaşmasına,
evine parasız dönen anne ve babalara
ne diyorlar?
Ödenen milyarlarca verginin 3-5 Hazine garantili müteahhide aktarılmasına aracılık eden bu devlet yönetimine nasıl bakıyorlar?
Yönetiminde ve doğrudan faydasında olmadıkları zaman vergi kaçırmayı bile hak gören bir kesimin, bugün devlet noktasındaki değişimi sosyolojik bir incelemeye değer niteliktedir.
Parti vasıtası ile dağıtılan kaynakların, yine parti imkanları ile evlatlara bulunan haksız işlerin Hak kavramı artık sorgulanmıyor bile.
Devlet bizim olunca;
vergi de alabilir
bağışta yapabilir
ayrımcılıkta olabilir.
Acaba yeni haliyle devlet nedir?
Ya da inançsal temelde devlet ne ifade ediyor?