Fransız matematiği!

İbrahim Kahveci

Avrupa’da yüzde 7 enflasyonla bir poşet alışverişin 150 avrodan 750 avroya yükselmesini önce anlayamamıştım. Sonra biraz daha derinine indiğimde ben de anladım. Sakın siz de peşin olarak hüküm vermeyin.

Gelin anlatayım

Normalde 150 avroluk alışverişin yüzde 7 enflasyon karşılığındaki artışı 160,5 avroya çıkıyor. Fakat burada sizin bildiğiniz matematik işlemiyor; başka bir matematik çalışıyor.

İşte size o matematikten bahsedeceğim.

Aslında bu değişik matematik türünden size daha eskilerde de bazı yazılar yazmış ve anlatmıştım:

Mesela 29 Ocak 2020 tarihli “Bu matematiği nerden öğrendiniz?” başlıklı yazımda şu örnekleri vermiştim:

“Binali Yıldırım Kanal İstanbul’un yeni havalimanının 5 yıllık kira geliri ile yapılacağını söylemişti. Ama yeni havalimanının ilk 2 yıllık kira geliri bile tahsil edilmemişti. Bakın henüz ortada pandemi yokken yapılmıştı bu iptal... Yazımız Ocak 2020 tarihli.

Gelelim tahsil edilseydi ne olacaktı meselesine.

O zamanki kurla 5 yıllık kira geliri olan 5,2 milyar avro 34 milyar lira ediyordu. İyi ama Kanal İstanbul için yine o günlerde 74 milyar liraya biter demişlerdi.

Yani rakamlar havada uçuşuyordu ve siz hangisini isterseniz onu alabilirdiniz.

***

Bir başka örneğimiz de İstanbul-İzmir Körfez geçiş (Osmangazi Köprüsü) dahil otoyolu maliyetiydi.

İhalede 9 milyar TL’ye biter dediler; sonra 6-7 milyar dolar dediler; en sonunda kurdeleyi keserken Cumhurbaşkanı 11 milyar dolar dedi.... Ve son noktayı Binali Yıldırım koydu: Faizler dahil 15 milyar dolar.

Nasıl matematik ama...

Ya da şöyle soralım: Kamu Özel İşbirliği-KÖİ projelerinde işleyen matematiğin sayın milletvekilinin Habertürk TV’de Fransa’daki enflasyon örneğinden ne farkı var?

Sadece aynı matematik anlayışının farklı bir versiyonu... O kadar!

Size bir de 6 Ocak 2020 tarihli “İhale sonrası matematik” yazımı söylemek isterim.

ORTA SINIF NEDEN İSTENMİYOR?

Dün yazdığım şu ücretler konusuna bugünkü matematik meselesi ile devam edelim.

2010 yılından 2021 yılına enflasyon %240 açıklanıyor

Asgari ücret ise %370 artıyor.

Asgari ücreti nasılsa kamu belirliyor ama ödemeyi özel sektör yapıyor diye siyasiler sadece burada bol kepçeden çalışmışlar. Asgari ücreti %370 artıran siyasetçiler emekli maaşlarını sadece yüzde 270 artışta bırakmışlar.

Ama bugün meselemiz bu değil.

SGK kayıtlarına göre 2010 yılından 2021 yılına asgari ücret %370 artıyor ya... İşte devamındaki ortalama ücret yüzde 343 artmış oluyor. Ama buradan asgari ücreti çıkarttığımızda geriye kalan ücret artışının sadece %305’de kaldığını görüyoruz.

Bu ne demek anlatayım:

Ülkemizde çalışanların maaş artışları enflasyonun üzerinde artmış görülse de, bu artış asgari ücret sayesinde gerçekleşmiş.

Asgari ücretin üzerinde maaş alanların zam oranı nerede ise emekli maaşları zam oranında kalmış. Hatta daha önemli ayrıntı da şudur: Asgari ücret üzerinde maaş alanların brüt gelirlerinden kesintiler daha yüksek olduğundan net ücret artışı çok daha geride kalmıştır.

Dün belirtmiştik: Vergi dilimleri enflasyonun altında artırıldığı için çok az gelir artışı bile bir üst vergi dilimine girdiğinden net ücret daha düşük seviyede kalmıştır.

***

Bu ayrıntıyı şimdi neden yazdım?

Eğer iyi bir eğitim alarak gelirimi ve bilgimi artıracağım diye düşünüyorsanız bilin ki sizin bu hedefinizi kesmeyi amaçlayan bir yönetim anlayışı karşınızda durmaktadır.

Ay’a 4 şeritli yol yapıyoruz dediklerinde inanacak ve işin matematiğine hiç bakmayacaksınız. Sizden istenen sadece inanmaktır. Gerisini boşverin.

Fransız matematiği yeniden yazılıyor; haberiniz olsun.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (52)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.