EYT seçim kazandırdı ama ülke kaybetti

İbrahim Kahveci

Haziran 2024:

SGK kapsamında çalışan sigortalı sayısı: 23 milyon 205 bin kişi

Bakınız sosyal güvenlik kapsamında çalışan sayısı 25 milyon 428 bin kişi ama devlete prim ödeyen sayısı 23 milyon 205 bin kişi…

SGK’dan maaşı alanların sayısı ise: 16 milyon 395 bin kişi…

Burada emekli sayısı 11 milyon 791 bin kişi ama 4 milyon 272 bin kişi de ölüm aylığı alıyor. Yani sigortalı kişi ölmüş ama onun yerine maaş alanların sayısı…

Kısaca 1,4 kişi çalışıp pirim ödeyerek 1 emekliye bakıyor:

ÇALIŞAN BAŞINA PİRİM

SGK verilerine göre 2024 yılı ilk 6 ay özel sektör çalışanların ortalama brüt ücreti 34.368,52 TL. Bu aylık brüt ücret üzerinden 1 özel sektör çalışanı 6 ayda SGK’ya 60.832,27 lira pirim ödemiş oldu. Böylece 2024 yılı ilk yarısında 1 çalışanın SGK’ya aylık prim ödemesi 10.139 lira etmektedir.

Lakin SGK hem özel sektör hem esnaf hem de memurlardan yılın ilk 6 ayında 1 trilyon 231 milyar lira pirim geliri elde edebilmiş.

Peki, SGK ne kadar harcama yapmış?

Toplam maaş ödemesi olarak 1 trilyon 182 milyar lira ödemiş. Çalışanlar ve emekliler için ise 437 milyar lira sağlık harcamasında bulunmuş. Diğer masraflarla beraber toplam gider 1 trilyon 807 milyar liraya ulaşıyor.

Normalde devlet katkısız SGK açığı 576 milyar lira olması gerekirken Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak 711 milyar liraya ulaşmış oluyor.

Sadece bu yılın ilk yarısında Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak 22,1 milyar dolar ediyor. Ve 2003-2024 Haziranına kadar Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak ise tam 629,1 milyar dolar.

Evet, yanlış okumadınız… AK Parti iktidarında Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak tutarı tam olarak 629,1 milyar dolar…

Bakınız, 2023 yılında Hazine’den 35,8 milyar dolar olan kaynak aktarımı, 2024 yılında en az 45 milyar dolara ulaşacaktır.

Hazine’den bu derece yüksek kaynak aktarımına rağmen emekliler emekliliğin hakkı olan bir ücret alabiliyor mu?

Elbette hayır… Bu yılın ilk yarısında emeklilere kişi başına yaklaşık olarak 12 bin lira maaş ödenmiş oldu.

ALMANYA ÖRNEĞİ

Herkes bu günlerde Almanya örneğini veriyor… Gelin biz de bu örneğe bakalım.

Almanya’da şu sıralar çalışan sayısı 45 milyon 995 bin kişi. Orada kadınların ve erkeklerin şu anda emeklilik yaşı 66-67…

Euronews Nisan 2024 itibari ile Almanya’da emekli sayısını 23 milyon 645 bin kişi olarak vermiş.

Bu hesaba göre Almanya’da çalışan sayısının/emekli sayısına oranı 1,95.. Dikkat ediniz Türkiye’de bu oran 1,42

Not: Türkiye’de yaklaşık 32,5 milyon çalışan görülüyor ama SGK kayıtlarında çalışan sayısı 25,4 milyon. Ama 25,4 milyonun içinde devlete pirim ödeyenlerin sayısı (çırak vs düşülüyor) 23,2 milyon kişidir.

Şimdi Almanya ile karşılaştıralım.

Almanya’da emeklilik 66 yaşında başlıyor ama bizde 40 yaşında başlıyor. Hatta Almanya’da emeklilik yaşı 66 yaşında başlarken bizdeki emeklilerin ortalama yaşı 51…

Not: Almanya’da ortalama ömür bizden yaklaşık olarak 3 yıl daha fazla…

Şimdi şu detaya bakalım: Almanya’da nüfus çok yaşlı ve yaş ortalaması 44,6 yıl. Bizde ise nüfusun yaş ortalaması 34,0 yıl.

Adamlar bizden 10 yıl daha yaşlı ama çalışan sayısı 46 milyon… Biz ise iş bulamıyorsak emekli olalım derdindeyiz.

***

Bakınız özet söyleyeyim: Bizim sosyal güvenlik sistemimiz seçimler uğruna yıkılıp gitti. Hele hele Erdoğan’ın geçen yıl seçilmek için çıkarttığı EYT ülkemizin geleceğini bitiriyor.

Defalarca yazdım defalarca… Bu ülkede emeklilik sistemi hesabında emekli olduktan sonra kaç yıl maaş alınacağı dikkate alınmıyor.

Bunun anlamı şu: Ben 40 yıl çalışıp 65 yalında emekli oluyorum. Ama bir başkası 25 yıl çalışıp aynı tutarda pirim ödüyor ama 40 yaşında emekli oluyor. Bakınız burada her ikimizin de ödediği pirim hesaba katılıyor ama kaç yıl emekli maaşı alacağımız hiç hesaba katılmıyor.

Mesela, ben ortalama ömre göre 79-65= 14 yıl emekli maaşı alacağım… Ödediğim prim bu 14 yıla bölünerek belirlenmeliydi. Oysa diğer kişi 79-40= 39 yıl emekli maaşı alacaktır. Bizler aynı pirim ödemesine rağmen erken emekli olan o kişi benim 1/3’üm oranında maaş almalıydı.

EYT döneminin Çalışma Bakanı Vedat Bilgin Erdoğan’ın işine gelecek şekilde hiç bu hesaplara girmeden pat diye EYT çıkartıp ülkeyi mahvetti.

Şimdi AK Partili herkes EYT’nin zararında bahsediyor… Geçen yıl defalarca yazdık konuyu ama kimse bakmadı…Onlar şimdi uyandı…

Evet, AK Parti ve Erdoğan saçma sapan bir EYT ile seçimi kazandılar ama ülkeyi batırdılar. Şimdi de kıvranıyorlar…

O gün uyaranlara hiç bakmayıp şimdi uyanmak başka bir şeydir… Buna uyanış denilmez; günah çıkartma denir.

Not: Türkiye’de büyük buhran yaşanıyor. Artık kimse çocuk yapmıyor. Nüfus hızla yaşlanıyor ama herkes erken emeklilik peşinde. Çünkü sistem de erken emekliliği destekliyor. Geriden çocuk gelmiyor ve yaşlanıyorsak yarın ne olacak? Bu çocuklarımıza yıkılmış bir Türkiye bırakıyoruz. Ve bu kimsenin umurunda değil… Çıkar siyaseti Türkiye’yi yıkıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.