Adı ‘Kamu Özel İşbirliği - KÖİ’ projeleri ama sanırım ortada işbirliğinden ziyade başka şeyler de var. Kamusal malların kamu tarafından yapılması gerektiğini ilerleyen yıllarda çok daha iyi anlayacağız.
Rahmetli Turgut Özal zamanında devlet tarafından yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) uzun bir bakıma alındı. Köprünün 4 şeridi ulaşıma kapatıldı. Rahmetli Süleyman Demirel zamanında yine devlet tarafından yapılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü de trafiği kaldırmıyor.
Yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Ekrem İmamoğlu özel sektöre yaptırılan KÖİ projelerinden Avrasya Tüneli ile Yavuz Selim Köprüsü ve yollarında FSM’deki bakım sürecinde geçiş ücreti fiyatının indirimi talebinde bulundu.
Ulaştırma Bakanlığı ise kabul etmedi.
***
Şimdi bir hatırlatma yapmak durumundayım:
Geçen yıl 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özel sektöre yaptırılan köprü ve otoyollar yine tartışma konusu olmuştu. O tartışma konuşmalarından bazı bölümleri aktarmak istiyorum:
Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Haziran 2018 konuşması:
“Ne diyor, onun şöyle ücreti var, bunun böyle ücreti var. Kardeşim öyle veya böyle sen işine gelen köprüden geç. O pahalı olandan geçme, onu biz özel sektöre yaptırdık, bu kaynakların çeşitlendirilmesidir. Parası olan özel sektörün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçer, diğerleri diğerlerinden geçer.”
Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Haziran 2018 konuşması:
“Devletin köprüleriyle, kamu özel ortaklığı ile yapılmış köprünün ne demek olduğunu bunlar anlamaz. Şu anda bayramda devlete ait köprüler yollar ücretsiz dedik dimi. Çıkmış, ‘Demirel ve Özal’ın yaptıkları bayramda bedava Erdoğan’ın yaptığı ücretli’ diyor. İnşallah bir daha ki bayrama başka bir formülle inşallah onları da ücretsiz yaparız.”
***
Bu konuşmanın üzerinden 2018 yılı Kurban Bayramı 21-24 Ağustos günlerinde geçti gitti. Hatta 2019 yılında Ramazan Bayramı bile 4-6 Haziran günlerinde gerçekleşti...
Ancak ne Yavuz Selim Köprüsü ne Osman Gazi Köprüsü ve otobanlarıyla ne de Avrasya Tüneli bayramlarda Demirel ve Özal’ın yaptırdığı köprüler ve otobanlar gibi ücretsiz oldu. İki yıl önce kamera yapımı nedeniyle iki şeridi kapatılan FSM Köprüsü’nde asfalt bakımını bile planlayamayan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün en azından bugün bakım sürecinde özel sektör yollarında bir indirime gitmesi beklenebilirdi.
Hadi dini bayramları kaçırdık, bari bu sefer vatandaşı mağdur etmeyecek bir fırsatı kullanabilirdik. Ve bu sayede Demirel ve Özal’ın kamu parasıyla düşük ücrete köprü ve yol yapmasının alternatif fırsatını Vatandaş lehine kullanabilirdik.
ALMANLAR NEDEN GELMEDİ?
Bu yıla oldukça hızlı başlamıştık. Hatta gelen ön bilgilere göre İngiliz turistlerde erken rezervasyon yüzde 30-50 arası artış olmuştu. “Üç yıl sonra İngilizler Bodrum’a geri dönüyor” demiştik.
Alman turistlerde de benzer haberler vardı; “Ön rezervasyonda ciddi artışlar oluyor” deniliyordu. Nitekim yılın ilk dört ayında ülkemize gelen Alman turist sayısı 672 bin kişiden yüzde 16.4 artışla 804 bin kişiye yükseldi.
Ama tam turizmin en cafcaflı dönemi başlarken mayıs ayında ülkemize gelen Alman turist sayısı 437 bin kişiden 410 bin kişiye geriledi. Artış yerini azalışa bıraktı.
İngiliz turist sayısındaki artış oranı da ilk 4 ayda yüzde 16.65 iken mayıs ayında yüzde 11.87’ye düştü.
Ve AB’den ülkemize en fazla turistin geldiği Hollandalılar. Onlarda yılın ilk dört ayında yüzde 18.25 artışla 222 bin kişi oldu. Ama mayıs ayında Hollandalılar da yüzde 2.25 azalışla 105 bin 574 turistte kaldı.
3 Mart 2019 günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye’de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil” demişti.
Acaba fatura mı ödemeye başladık, yoksa başka bir neden mi var? Bilen varsa lütfen açıklasın.