Malcolm X’i kim öldürdü?

Hakan Albayrak

Önümüzdeki Pazar günü Malcolm X suikastının 56’ncı yıldönümü. 

Bu vesileyle, Netflix’teki “Who killed Malcolm X?” (Malcolm X’i kim öldürdü?) belgeselini -Netflix aboneliğiniz varsa şayet- izlemenizi tavsiye ederim. 

*** 

Afro-Amerikalıların gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden Malcolm X (Hacı Malik Şabaz), 21 Şubat 1965’te, New York’taki Audubon Balo Salonu’nda düzenlenen bir Afro-Amerikan Birliği Teşkilatı toplantısında, konuşma yapmak üzere çıktığı kürsüde, “Esselamu Aleykum” dedikten hemen sonra, bir grup suikastçı tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü.  

Cinayet zanlısı olarak tutuklanan üç kişiden Talmadge Hayer suçunu itiraf etti ve müebbet hapis cezası aldı; şartlı tahliye olduğu 2010’a kadar -44 sene- cezaevinde kaldı. 

Suçlamayı reddeden ve Hayer’in de ‘Alâkaları yok’ dediği -çok büyük bir ihtimalle gerçekten de masum olan- diğer iki kişiden Norman Butler 22 sene, Thomas Johnson 19 sene hapis yattı. 

Pişmanlık bildiren Hayer’in 1970’li yıllarda ‘Asıl suç ortaklarım bunlardı’ diyerek savcılığa isimlerini verdiği dört kişi hakkında ise hiçbir işlem yapılmadı. 

Afro-Amerikalı tarihçi, insan hakları aktivisti, araştırmacı gazeteci ve yazar Abdur-Rahman Muhammad (Abdurrahman Muhammed), 2010 yılında o dört kişiden birinin (William Bradley) izini bulduysa da yargı önüne çıkarılmasını temin edemedi. 

Abdurrahman Muhammed’in araştırmalarına dayanan “Who killed Malcolm X?” belgeselinde bu kişi hakkında çarpıcı bilgiler veriliyor. 

Onun ve diğer tetikçilerin arkasındaki -veya ‘civarındaki’- karanlık odaklara da ışık tutuluyor. 

*** 

Abdurrahman Muhammed’i tanıyalım: 

1962’de Amerika Birleşik Devletleri’nin Long İsland eyaletine bağlı Providence kentinde Kenneth W. Oliveira olarak dünyaya geldi. 

Başkent Washington’daki -ülkenin en prestijli “siyah” üniversitelerinden biri olan- Howard Üniversitesi’nde felsefe okudu. 

Öğrencilik yıllarında Washington’da faal olan All African People’s Revolutionary Party (Bütün Afrika Halklarının Devrimci Partisi), Anti-Apartheid Movement in South Africa (Güney Afrika Anti-Apartheid Hareketi), Black Islam Movement  (Siyah İslam Hareketi) çevrelerinde bulundu. 

1986’de kendi ifadesiyle “Malcolm X’in hayatı ve örnekliğinden ilham alarak” Müslüman oldu ve adını Abdurrahman Muhammed olarak değiştirdi. 

Arapça öğrenen, tebliğ/irşad faaliyetlerinde bulunan, 2001’deki 11 Eylül saldırılarından beri çeşitli gazete ve dergilere ‘İslam bu değil’ konulu makaleler yazan ve bu arada Afro-Amerikalıların adalet mücadelesinde aktif olarak yer almaya devam eden Abdurrahman Muhammed, kamuoyunda daha ziyade “Malcolm X uzmanı” olarak tanınıyor. 

İnternet sitesi: www.abdur-rahmanmuhammad.com 

Twitter hesabı: @arm_legacy 

*** 

Sevgili Malcolm X’e Rahmet-i Rahman diliyorum. 

Allah Teâlâ, şehadetini kabul eylesin. 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (46)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.