MİLGEM (Milli Gemi) projesi, genel olarak da yerli savunma sanayii hamlesi, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sevk ve idaresi altında ‘tam gaz’ devam ediyor. Proje kapsamında inşa edilen iki yerli savaş gemisi, geçen yıllarda donanmaya katılmıştı. Evvelki gün, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda tertiplenen merasimle, Burgazada Korveti de denize indirildi ve Kınalıada Korveti’nin ilk kaynağı yapıldı. Elhamdülillah.
Başbakan Yıldırım’ın törende yaptığı konuşmada sarf ettiği şu cümleler kayda değer: “Güçlü bir ülke, güçlü bir orduyla mümkün. Türkiye’nin, bulunduğu konum itibarıyla güçlü olmaktan başka çaresi yok. Zira etrafımız ateş çemberi ve birçok mazlum milletler bizim desteğimizi bekliyor. Onun için sadece savunma kabiliyetimizi geliştirmek yetmez, aynı zamanda caydırıcılık kabiliyetimizi de geliştirmek zorundayız. Bunu da yaparken, yerli ve milli kaynaklara dayanmamız gerekir. Dışarıdan aldığınız her ekipman, her muharip araç günün birinde size çaresizliği de beraber getirir.”
Bir ilavede bulunalım: Yerli savunma sanayiimiz o ‘çaresizlik’ üzerinde yükseliyor.
***
Anadolu Ajansı’nın 27 Mayıs 2016’da geçtiği bir haber:
Washington’daki önemli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye ile ABD arasında birçok ortak savunma sanayi projesi olduğunu belirterek, Washington’ın bazı kritik projeleri reddetmesinin Ankara’yı söz konusu projeleri kendi başına yapmaya ittiğine işaret etti. “Burada kinayeli bir şey söylemek istemem ama ABD’nin onaylamadığı bazı projeler için teşekkür ediyorum, çünkü bu durum bizi kendi sistemlerimizi geliştirmeye yöneltti” şeklinde konuşan Demir, birkaç yıl önce silahlı insansız hava aracı (İHA) projesini ABD’nin reddetmesinin ardından Türkiye’nin kendi başına bu sistemleri geliştirdiğini anlattı. Türkiye’nin terörle mücadelesinde zaman zaman ABD’den yeterli desteği görmediğini belirten Demir, “NATO üyesi Türkiye terörle mücadele ederken ABD Kongresi silahlı İHA ve bazı güdümlü mühimmatların satışında ayak diredi” dedi. Türkiye’nin 2013 yılında karşılaştığı bu durumun ardından kendi silahlı İHA’larını üretmek için ciddi adımlar attığını aktaran Demir, bu tür sistemlerin üst düzeye gelmesinin zaman aldığını, ancak şu anda iyi bir noktada olduklarını ve silahlı İHA’ların artık kullanıldığını bildirdi. Türkiye’nin bundan sonra ABD’den silahlı İHA almayacağını da sözlerine ekleyen Demir, “Artık bizim açımızdan o defter kapandı” dedi.
***
6 Haziran 2016 tarihli Sabah gazetesinde H. Salih Zengin imzalı bir haber:
Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, 6 adet denizaltı üzerinde çalışıldığını ve ilk teslimatların 2020’de olacağını söyleyerek, “Dünyanın en modern denizaltılarını yapıyoruz. Batarya sistemi, motor, jeneratör gibi şeyler yerli değil ama yerli olması için çalışıyoruz” diye konuştu. İsmail Demir şöyle devam etti: “Ermeni tasarısı nedeniyle Almanya ile ilişkilerimizi gözden geçireceğiz. Denizaltıyı Almanlar olmadan da yapabiliriz. Başka ülkelerle dostane şekilde kazan-kazan prensibiyle çalışırız. Gerek İHA’lar, gerek denizcilik gerekse diğer savunma sektörlerinden çok da kimsenin kaprisini çekecek durumda değiliz. Belki biraz geç olur, biraz daha çok terleriz ama bu işi yaparız.”
***
18 Haziran tarihli Akşam gazetesinde bir haber:
Kuzey Suriye’den Türkiye’ye yönelik tehditlere karşı, sınır hattına “HIMARS” füze sistemi konuşlandırılması konusunda ABD tarafından verilen söz yerine getirilmedi. Mayıs ayında gönderileceği ifade edilen “HIMARS” sistemlerinin bugüne kadar nakledilmemesi, milli savunma şirketlerinin üzerinde çalıştığı projelerin hızlanmasını sağladı. Göğsümüzü kabartan haber Türkiye’nin yüzakı ROKETSAN’dan geldi. TSK envanterinde bulunan “Kasırga” sistemini, “Güdümlü Roket” sistemine dönüştürmek için proje geliştiren ROKETSAN, çalışmalarını tamamlanarak seri üretim aşamasına geldi. Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen “Kasırga-TRG/300” adlı güdümlü roket sistemi, geçtiğimiz günlerde yapılan test atışlarında, hedefleri sıfıra yakın hata ile vurarak tam not aldı. ABD’nin “HIMARS” bataryalarından çok daha üstün özelliklere sahip olan “Güdümlü Kasırga” sistemi, 130 km menzille ulaşabiliyor. ABD’nin söz verdiği halde göndermediği “HIMARS” sistemleri ise maksimum 90 km menzile sahip.
***
Ne demişler?
Kötü komşu, insanı ev sahibi yapar.