Arka Kapı

Hakan Albayrak

Ziyahan Albeniz, bir siber güvenlik uzmanı. NASA’ya da hizmet veren Netsparker isimli web güvenliği firmasının güvenlik takımına liderlik ediyor. Siber güvenlik dergisi Arka Kapı’yı çıkaran “hacker”lara da liderlik ediyor.

İlk sayısı matbaadan yeni çıkan Arka Kapı hakkında sevgili Ziyahan’la biraz sohbet ettik. Sohbetimizi sizinle paylaşacağım ama evvela Ziyahan hakkında biraz daha bilgi vereyim: 1986 İstanbul doğumlu. 1999’dan beri bilgisayar manyağı. Basic, Visual Basic, ASP, PHP’yi yiyip yutmuş. Daha 14-15 yaşında ilk yazımını geliştirmiş. O yaşlarda bir internet takip programından kazandığı -günümüz parasıyla- 5 lirayı saymazsak, ekmeğini 2008’den beri bilgisayardan çıkarıyor. Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu. Şairliği ve ses sanatçılığı da var ama bunların konumuzla ilgisi yok.

* Konu ne, Ziyahan?

-Akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı gözlükler… Yaşamımız giderek akıllı cihazlar tarafından kuşatılıyor. Modern dünya tıpkı Neo’ya -Matrix filmindeki bilgiasayar programcısı Thomas Anderson, Keanu Reeves’in canlandırdığı ana karakter- teklif edilen kırmızı ve mavi hap gibi bir taraftan önümüze konforu koyarak diğer taraftan güvenlik ve gizliliğimizi feda etmemizi istiyor. ABD eski dışişleri bakanı Colin Powell’ın akıllı kalp pili kullanmasının bir suikast riski oluşturabileceği, elektrikli şofbeninizin uzaktan kontrolü ile bir duş esnasında sizi sevmeyen biri tarafından haşlanabileceğiniz, otel kapılarının bilgisayar korsanları tarafından uzaktan kilitlenerek müşterilerin rehin alınması ve fidye ile serbest bırakılması, çok önemli verilerinizin, dosyalarınızın şifrelenerek tekrar eski haline getirilmesi için fidye talep eden bir virüsün sisteminize bulaşması birkaç yıl önce duysak ancak bir bilim kurgu filminin konusu olabilirdi. Ama bugün bütün bunlar gerçek.

* Eee? Ne yapacağız şimdi?

-Evet, ne yapacağız? Amerika’daki Amish grubu gibi teknolojiden el etek mi çekeceğiz? Bu zikredilen risklerden ötürü, sundukları daha fazla imkanı elimizin tersiyle mi iteceğiz? Elbette hayır!

* Ya?

-Sadece kullandığımız teknolojilere gerçek anlamıyla sahip olmamız gerekiyor. Yani gerçek kontrolün cihazlardan ziyade bizde olması. Dijital okuryazarlığın yanına bir de güvenlik farkındalığı eklemek. Okurların aşina olacağı tabirle burada da vüsat –ölçülü- bir yaşam için korku -temkin diyelim- ve ümit anahtar kelimeler.

* Gelelim Arka Kapı dergisine…

-Siber güvenlik sektöründe çalışanlar olarak bizler işte bu sözünü ettiğimiz güvenlik meselelerini bir süreli yayın marifetiyle gündemleştirmek için yola çıktık. Alanında uzman arkadaşlarımız, iki aylık periyodda yayınlanacak dergimizde siber güvenliğin nabzını tutacaklar. Basının yakıştırdığı tabiri baştacı edip ve bir temenni olarak canı yürekten iktibas edecek olursak: Türkiye’de artık hackerların bir dergisi var!

* İlk sayıda hangi konuları işlediniz?

-İlk sayımızda heyecan verici konular okurları bekliyor. 2017 yılına damga vuran zafiyetleri kapağımıza taşıdık, tüm dünya gibi Türkiye’de de yankı bulan ağ tarafsızlığı konusunda birkaç kelam ettik. Dev teknoloji tröstlerinin insanlığın gerçek bir enformasyon devrimi olan interneti daha özel olarak webi 2014’te nasıl öldürmeye başladıklarının hikayesine yer verdik. Kitlesel ifşaatlarda açığa çıkan parola bilgilerinden hareketle ülkemiz resmi kurumlarının güvenli parola seçimi değerlemesini yaptık. Kriptolojiye girişten, amatör telsizciliğe, kayıp iPhone telefonunu bulan bir kullanıcının dijital dedektiflik macerasına kadar pek çok konu dergimizin ilk sayısında okurları bekliyor.

* Arka Kapı’yı nerelerde bulabileceğiz?

-Dergimize ulaşmak isteyen okurlar www.arkakapidergi.com ya da www.abakuskitap.com’dan sipariş verebilirler. Yanı sıra 14 Şubat itibariyle Idefix, Kitapyurdu, D&R mağazalarından dergimizi satın alabilirler. 17 Şubat’taki basın lansmanımızdan sonra hem basılı dergi, hem de dijital dergi aboneliğini başlatacağız. Sanırım sadece Türkiye’de değil dünyada da ilk kez kripto para -Ethereum- ile abonelik kabul eden dergi de biz olacağız.

***

Arka Kapı, Abaküs Yayınları’ndan çıkıyor.

Hayırlı olsun, bereketli olsun.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.