Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkili danışmanları…

Fehmi Koru

Nisan ayı başından itibaren ülkede ilginç olaylar yaşanıyor. Bunların önemli bir bölümü -belki de hepsi- 31 Mart yerel seçimi sonuçlarıyla ilgili.

Muhalefete heyecan geldi, iktidarda ise 22 yılın yorgunluğuna bir de telaş eklenmiş görünüyor.

Son zamanlarda yaşanan ve yaşatılanlar iktidar kadrolarının telaşıyla ilgili.

Sosyal medyanın bizde en geniş kullanıma kavuşmuşu sayılabilecek İnstagram programına getirilen ve hala kaldırılmayan erişim yasağına bu tespitle ilgili olarak bakalım.

Yasağın sebebi açıklanmadı.

Anlaşılan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Tahran’da suikasta uğrayan İsmail Haniye ile ilgili taziye mesajlarını yayımlamadığı için böyle bir karar almış…

Herkes BTK’nın bu kararını olaya yasal açıdan yaklaşıp eleştirdi.

Eleştirilerin hepsi haklı. İletişim yasağını gerektirecek esaslar gözardı edilmiş çünkü..

Daha önceleri, Wikipedia/Vikipedi’ye de erişim yasağı getirilmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile bizim Anayasa Mahkemesi de konuyu ele aldıkları halde, yasağn kalkması için 2 yıl 8 ay 17 gün geçmesi gerekmişti.

Ben yasaklama konusuna siyasi yönden yaklaşıyorum.

Yasakçılık AK Parti açısından mahzurlu. Bunu en iyi bilebilecek kişi de AK Parti’nin genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınları İnstagram kullandığı gibi, Cumhurbaşkanı’nın kendisi de geniş kitlelere ulaşmasını istediği mesajları için İnstagramı tercih ediyor.

Erdoğan’ın Olimpiyat oyunlarının açılışına gitmesi bekleniyordu, gitmemesi bundan dolayı merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı gitmemesinin sebebini şu şekilde açıkladı:

“Macron beni davet etti. Ben de gelebileceğimi söyledim. 13 yaşındaki torunum, 'Dede gitme' dedi. 'Niye?' dedim. 'Orada LGBT gösterisi yapacaklar' dedi. Çıkardı bana Instagram'dan o görüntüleri. Tamam kızım, gitmeyeceğim dedim.”

Kimileri bu açıklamadaki takdim-tehir hatası ile uğraşıyor; oysa esas üzerinde durulması gereken gerçek şu: Erdoğan’ın 13 yaşındaki kız torunu da İnstagram kullanıcısı…

Daha da önemli tarafı bu açıklamanın, Cumhurbaşkanı’nın uluslararası bir konuda 13 yaşındaki torununa danıştığı…

Önemli mi bu? Önemli.

Siyasi gözlemci de sayılabilecek insanların zaman zaman “Tayyip Erdoğan kim/lere danışıyor?” merakında olduklarının farkındayım.

Belli ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan Olimpiyat oyunlarının açılışına gidip/gitmemek ile ilgili konuyu ailesinin fertleriyle görüşmüş ve sonunda torununun tavsiyesini dinlemiş.

Buradan vardığım sonuç şu: İnstagram yasağı Külliye’den çıkmamış…

Yeni merakım ise şu: Acaba 13 yaşındaki İnstagram kullanıcısı torun İnstagrama erişim yasağı konusunda ne düşünüyor?

Aile bireyleriyle yakın iletişim halinde olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 15 Temmuz darbe girişimi gecesiyle ilgili açıklamalarından da biliyoruz. Devletin en yüksek yöneticisini bilgilendirmesi gereken birden fazla devlet kurumu bulunduğu halde, darbe girişimini kız kardeşinin eşinden öğrendiğini, el-Cezire televizyonuna verdiği mülakatta bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan anlatmıştı.

Erişim yasağının konulup uygulanmaya başlandığı gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnstagramdan “Cumanız hayırlı olsun” mesajını takipçileriyle paylaştı.

Merak bu ya: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya hesabını onun adına kullananlar nasıl erişebildiler BTK tarafından erişilmez hale getirilmiş İnstagrama?

Türkiye İnstagram kullanıcısı sayısında -58 milyon- dünyada beşinci sırada. 13-15 yaşındakiler çıkarılacak olsa bile, en az 50 milyon seçmen demek bu.

İşin açıkçası, yakınımdaki kullanıcılarından biliyorum, hemen hemen herkes İnstagrama erişmenin çaresini buldu; kimse yasağı umursamıyor.

Yasak yalnızca Türkiye’nin görünümünü etkiledi.

Olumsuz olarak…

Ben bu gerçeğe bakarak nasıl bir sonuç çıkartıyorum?

Yine aynı sonucu: “Yasaklamada Külliye’nin bir rolü bulunmadığı” sonucunu…

Külliye devrede olsaydı, yasaklama konuşulurken, yalnız 13 yaşındaki kız torun değil diğer torunlar ve aile fertleri de yapılanın yanlışlığını hatırlatır, Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Fransa’ya gitme/gitmeme konusunda olduğu gibi, bu defa da, yakınlarından gelen tavsiyeyi dinlerdi gibime geliyor.

Yasağın kalkmasını 13 yaşındaki torunun tavsiyesi sağlayabilir.

BTK’nın erişim yasağı İnstagramın umurunda mı?

Sanmam.

Amerikalı VPN servisleri yasak sayesinde Türkiye’den kaydettikleri yeni abonelerden iyi para kazanmıştır.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (54)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.