27/10/1970 doğumluyum. Babamın kurduğu şirkete 1993/Mayıs ayında ortak oldum. 1/11/1993 tarihinden 31/5/2013 tarihine kadar da bu şirketten SSK’lı olarak primlerim eksiksiz yattı. Toplam 7.050 prim günüm var. Emeklilik için günümün yeterli olduğu, 54 yaşımı beklemem gerektiği söylendiği için 31/5/2013 tarihinde şirket hissemi eşime devredip SSK’mı da 31/5/2013 tarihinde sonlandırdım. Bir arkadaşım ortak olduğum işyerindeki SSK’lı günlerimin Bağkura çevrileceğini, emeklilikte sıkıntı yaşayabileceğimi söyledi. Doğru mudur, doğruysa ne yapabilirim? Kemal T.
SSK statüsünden emekli olabilmek için 25 yıl, 54 yaş 5.675 güne tabisiniz. Normal şartlar altında prim gününüz de yeterli olduğundan hiç prim ödemeden 54 yaşını dolduracağınız 27/10/2024 tarihinde emekli olabilirdiniz.
“Olabilirdiniz” diyorum, çünkü 1/10/2008 tarihinden önceki sürelerde şirket ortağı olduktan sonra, ortağı olduğu şirketten SSK’lı bildirildiği tespit edilen kişilerin bu süreleri maalesef ki Bağkur kapsamında geçmiş sayılıyor.
Haliyle 54 yaşını doldurduğunuzda emekli aylığı için başvursanız bile SSK’lı hizmetleriniz Bağkur’a dönüştürüleceğinden emeklilik için Bağkur şartlarına bakılacaktır. Primleriniz eksiksiz yatmış ise 1/11/1993 tarihinden 1/6/2002 tarihine kadar 3.090 gününüz var demektir. Bu durumda da Bağkur kapsamında 54 yaş ve 9.000 gün şartları aranacağından, 54 yaşında 7.050 günle Bağkur kapsamında emekli olmanız mümkün olamayacak.
Bağkurdan yaş nedeniyle kısmi aylık bağlanabilmesi için 5.400 gün şartını sağladığınız için emekli olabilmeniz mümkün. Ancak bu durumda da 1/10/1999 tarihi itibariyle 2.130 prim gününüz olduğu dikkate alındığında 57 yaşınızı doldurduğunuz 27/10/2027 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Bu aşamada benim size birinci tavsiyem, SSK statüsünden daha az süre prim ödeyerek emekli olabileceğiniz için 3,5 yıl daha (1260 gün) hizmet akdine tabi (SSK’lı) çalışmanız yönünde olacaktır. Bu durumda SSK kapsamında 3,5 yıl sigortalı bildirimi yapıldıktan sonra SSK statüsünden emekli olmanız mümkün olacaktır.
İkinci tavsiyem ise, bir an evvel SGK’ya başvurarak SSK’da geçen hizmetlerinizin Bağkur’a aktarılmasını istemeniz. Bu aktarım sırasında da SSK kapsamında ödenen primlerin işveren hissesinin Bağkur borçlarına aktarılması amacıyla şirket tüzel kişiliğinden alınmış muvafataktnameyi SGK’ya ibraz etmeniz yönünde olacaktır.
Çalışan öğrencinin KYK kredisi kesilmez.
Oğlum üniversite 3. sınıfta okuyor, aynı zamanda staj görüyor. Staj görürken bir işyerinde çalışmaya başlayabilir mi? Bir de sigortalı çalışırsa KYK’dan aldığı öğrenim kredisi kesilir mi? Neriman T.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre sigortalının aynı sürelerde birden fazla işyerinde çalışması halinde her bir işyerinden sigortalı olarak bildirilmesi gerekiyor.
Staj görmekte iken çalışmaya başlayan öğrenciler için de bu uygulama aynı şekilde yürütülmektedir. Bu nedenle staj gören öğrenciler adına öğrenim gördüğü okul tarafından iş kazası ve meslek hastalığı, bakmakla yükümlü olunan kişi değil ise ayrıca genel sağlık sigortası priminin; hizmet akdine tabi çalıştığı işyeri tarafından da tüm sigorta kolları priminin yatırılması gerekir. Haliyle oğlunuzun staj gördüğü sürelerde başka bir işyerinde çalışmasının önünde herhangi bir engel yoktur.
Diğer taraftan, Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim kredisi alan öğrencilerle ilgili Yönetmeliğin 29. maddesinde yer alan “Kredi alan öğrencilerden; kredi almaya başladıktan sonra burs aldıkları veya en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri kesilir.” şeklindeki açıklama 1/10/2017 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Dolayısıyla, yönetmelik değişikliği sonrasında KYK kredisi almakta iken çalışmaya başlayan öğrencilerin aldığı ücretlerine bakılmaksızın öğrenim kredileri kesilmemektedir.
İş sözleşmesinin devrinde işçinin rızasının alınması gerekir.
Çalışanlarımızdan birini farklı bir işverene devretmek istiyoruz. İşçinin herhangi bir hak kaybına uğramaması için neler yapmamız gerekir? Fikret Y.
İşçinin diğer bir şirkete devri, Borçlar Kanununun 429. maddesine göre iş sözleşmesinin devriyle mümkün olabilmektedir. İş sözleşmesinin devrine ilişkin sözleşmenin devreden işveren ile devralan işverenin yanı sıra işçi tarafından da imzalanması ya da işçinin iş sözleşmesinin devrine onay vermesi gerekir. Devir sözleşmesinde, işçinin kıdeme bağlı haklarının korunduğu ve ilk işveren yanında işe başladığı tarihin esas alınacağı da belirtilmelidir.
Devir işlemleri sırasında işten ayrılış bildirgesinde işten ayrılış nedeni olarak “22-Diğer Nedenler” kodunun seçilmesi ve devreden işveren yanından ayrıldığı tarih ile devralan işveren yanında başlayacağı tarih arasında boşluk bulunmamalıdır.