İlk defa 30/8/1999 tarihinde astsubay okulunda öğrenci olarak sigortalılığım başladı. Sonrasında astsubaylıktan ayrılarak özel sektörde çalışmaya başladım. SSK statüsünde 5 yıl çalıştıktan sonra EYT kapsamında emekli olmak için başvurdum. Toplam 7612 günüm var. Ancak işe giriş tarihim 30/8/1999 olsa da, ilk defa 15/9/1999 tarihinde emeklilik keseneği kesildiği için EYT kapsamında olmadığım belirtildi. 4 Marttan itibaren SGDP’li olarak çalışıyorum. Ne yapmam gerekiyor, bilemedim.? Ali K.
7438 sayılı Kanunla “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak adlandırılan vatandaşlar için yapılan düzenleme sonrasında ilk defa 8/9/1999 veya önceki bir tarihte sigortalı olanların;
- SSK statüsünden emekli olabilmeleri için kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıllık sigortalılık sürelerini tamamlamaları ve kademeli emeklilik tablosunda yer alan 5000 ila 5975 arasındaki prim gün sayısı koşulunu,
- Bağkur veya Emekli Sandığı statüsünden emekli olabilmeleri için sigortalılık süresi koşulu aranmaksızın 9.000 prim gün sayısı koşulunu yerine getirmeleri gerekiyor.
Bu bakımdan okurumuz Ali beyin göreve başladığı 30/8/1999 tarihi itibariyle sigortalılığının başladığı kabul edilse idi, EYT’li sayılacak ve SSK statüsünden emeklilikte 25 yıl sigortalılık süresi ve 5975 prim günü koşuluna tabi olacaktı. Haliyle mevcutta 7612 gününün olduğu ve astsubay okulunda ve astsubaylıkta geçen sürelerinden dolayı ilave edilecek fiili hizmet süresi zammıyla birlikte muhtemelen 25 yılı da dolmuş olduğundan tarafına emekli aylığı bağlanacaktı.
30/8/1999 tarihinde göreve başlamış devlet memuru EYT’li mi, değil mi?
Devlet memurlarının emeklilik işlemlerini açıklandığı 2020/22 sayılı Genelgede “İştirakçilerin/Sigortalıların tabi olacakları emeklilik koşullarının tespitinde tam kesenek vermek suretiyle aylık aldıkları tarih değil, iştirakçi/sigortalı olarak göreve başladıkları tarih esas alınacaktır.” şeklinde açıklama yapılmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu ilk defa 30/8/1999 tarihinde devlet memuru olarak göreve başlayan ve devlet memurluğu statüsünden emeklilik talebinde bulunanlar için Genelgede yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, ilk defa 30/8/1999 tarihinde (8/9/1999 tarihinden önce) işe başladıklarını kabul ederek EYT’li sayıyor ve en az 9000 prim günü varsa emekli aylığını bağlıyor.
Ne var ki aynı Sosyal Güvenlik Kurumu ilk defa 30/8/1999 tarihinde devlet memuru olarak göreve başlayan ancak sonrasında istifa edip SSK’lı çalışmaları nedeniyle SSK statüsünden aylık talebinde bulunan vatandaşları, ilk defa 30/8/1999 tarihinde göreve başlamış olsalar da, emeklilik keseneği 15/9/1999 tarihinden itibaren kesilmeye başladı diye, ilk defa sigortalı oldukları tarihi emeklilik keseneğinin yatırılmaya başladığı 15/9/1999 tarihini kabul ediyor ve maalesef ki EYT’li saymıyor. Haliyle bu vatandaşların emekli olabilmek için kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını beklemeleri gerekiyor.
Kamuda bir söz vardır “İdarenin yaptığı iş idareye yakışacak” diye.
Eğer ki idare olarak yapılan iş içinize sinmiyorsa, ya uygulamada bir sorun var demektir ya da mevzuat da.
Uygulamaya baktığınızda 30/8/1999 tarihinde işe başlamış iki devlet memurundan, devlet memurluğu statüsünden emeklilik başvurusunda bulunan vatandaşı işe giriş tarihin 30/8/1999 (8/9/1999 öncesi) deyip EYT’li kabul ederken, devlet memurluğundan istifa edip sonrasında SSK statüsünden emeklilik başvurusunda bulunan diğer vatandaşı emeklilik keseneği 15/8/1999 tarihinde yatmaya başladı diye ilk defa sigortalı olduğu tarihi 15/8/1999 kabul edip EYT’li değilsiniz demek, sanırım kimsenin içine sinmiyordur.
16/8/1999 ila 8/9/1999 tarihleri arasında devlet memuru olarak göreve başlayıp EYT yasası sonrası SSK statüsünden emeklilik başvurusunda bulunmuş ne kadar vatandaş var bilmiyorum ama sonuçta hepsi bu uygulamadan mustarip.
Tek talepleri var, o da göreve başladıkları tarihin sigortalı çalışmaya başlanılan tarih olarak kabul edilmesi.
Okurumuz Ali bey ve bu durumdaki diğer vatandaşlara naçizane tavsiyem, SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bir dilekçeyle müracaat etmeleri, kabul edilmezse yargı yoluna başvurmaları yönünde olacaktır. Umarım, SGK’nın değerli bürokratları yasal değişiklik gerektirmeyen bu sorunu görüp idari bir kararla çözüme kavuştururlar.
Gelelim emeklilik başvurusu sonrası SGDP’li çalışmaya,
Bir kere, emeklilik başvurusu sonrası SGDP’li çalışmaya başlayan vatandaşlar, emekli aylığı bağlanmadığı takdirde SGDP’ye tabi çalışmalarından dolayı provizyon alamayacak ve emeklilik nedeniyle işten ayrıldıkları tarihten sonraki 100. günde zorunlu GSS kapsamına dahil edileceklerdir.
Mevcut uygulamada herhangi bir değişikliğe gidilmediği takdirde SGDP’li bildirimler için işverenlerince düzeltme beyannamesi verilip normal çalışanlar gibi tüm sigorta kollarına çevrilmesi ve fark primlerin gecikme zammıyla birlikte ödenmesi gerekiyor. Sigortalının yargı yoluna başvurması ve lehte bir karar çıkması durumunda ise bu defa tüm sigorta kollarına tabi bildirimlerin SGDP’ye dönüştürülmesi gerekecek ve maalesef ki her iki durumda da geriye yönelik yapılacak düzeltme işlemleri nedeniyle beş puanlık prim indiriminden yararlanılamayacaktır.
Yapılacak tüm bu işlemlerin ceremesi ise ne yazık ki işletmelerin İK birimindeki personele ve SGK’nın taşrada görevli memurlarına düşecek her zamanki gibi…