Nihat Zeybekci’ye spekülatif saldırı yapıyorlar sandım...

Elif Çakır

Sosyal medyada izlenme/yorum ve paylaşım rekorları kıran bir video dolaşımda.

Video, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin dört yıllık bakanlığı döneminde yükselen dolar kuru üzerine yaptığı açıklamalardan oluşuyor.

Videoya göre, Nihat Zeybekci’nin ceketi değişiyor, gömleği değişiyor, kravatı değişiyor, arkasındaki fon değişiyor, bıyıksız halinden bıyıklı hale geçişi görülüyor ve fakat “Kurdaki dalgalanma spekülatiftir, geçicidir” cümlesi bir türlü değişmiyor.

Ekonomi Bakanımız “Kurdaki dalgalanma spekülatiftir”, “geçicidir”, “piyasa dengesini bulacak”, “bunlar spekülatif ataklar” falan filan açıklaması yaparken, doların 2.32’den 4.12’ye çıktığını görüyoruz.

Videoyu çevirip çevirip izledim. Ve Nihat Zeybekci’ye yönelik spekülatif bir saldırı olduğunu düşündüm.

Dedim ki, Zeybekci’nin son bir yıl içerisinde yaptığı “yükselen dolar kuru”na yönelik açıklamalarını aldılar, montajladılar ve sosyal medyaya sürdüler.

Zira inanılır gibi değil.

Vallahi de öyle sandım, billahi de öyle sandım.

Dedim ki, ekonomi bakanının ‘yükselen dolar kuru’ açıklamalarının tarihlerini bulayım ve bu algı operasyonunu çürüteyim.

Niyetim böyleydi.

Bir de ne göreyim. Algı operasyonu falan yok. Haksızlık falan yapıldığı yok.

Nihat Zeybekci dolar her yükseldiğinde çıkmış ve “spekülatif” demiş, başka da bir şey dememiş.

Dolar 1.90 TL’den 2.32’ye çıkarak, ABD verileriyle rekor kırmış, Nihat Zeybekci çıkmış ve “Ben bunun kalıcı olmasını asla beklemiyorum. Türkiye’de para piyasaları ve döviz kuru ile ilgili bir sıkıntı var ancak kurdaki dalgalanma geçidir” demiş. (30 Aralık 2014)

Dolar rekor kırarak 2.581’e yükselmiş, Nihat Zeybekci çıkmış ve “Türkiye’deki kurla ilgili hareketliliği tam anlamı ile spekülatif hareket olarak görüyorum. Dalgalanmanın geçici olduğunu düşünüyorum” demiş. (6.3.2015)

Dolar bir günde altı kez rekor kırmış. 2.76’dan bir anda 2.92’ye yükselmiş mesela. Bildiğiniz, gitmiş ve gelmiş. Gitmiş gelmiş. Bakan Zeybekci’nin yorumu şöyle olmuş: “Doların değer kazanması tamamen spekülatiftir. Birilerinin aradaki hareketlerden menfaat sağlamasından başka bir şey değildir.” (18. 08.2015)

Dolar rekor üstüne rekor kırarak 2.92’ye çıktığında ekonomi bakanımız “Kurla ilgili dalgalanma spekülatiftir. Endişeye gerek olmadığını düşünüyorum” demiş. (15.02.2016)

TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı için yorumu “Dolarda en az yüzde 10 köpük var” olmuş. (8.6 2016)

TL’nin dolar karşısında yaşadığı değer kaybına ilişkin çıkmış ve “Spekülatörlerin oyununa asla gelmeyin. Sözlerine inanmayın” demiş. (30.11.2016)

Dolar gayet endişesiz ve kendinden emin bir şekilde, sabrımızı denercesine 3.17’ye yükselmiş. Ekonomi Bakanımız “Bu spekülatif bir oyun, bir süre sonra bitecektir” demiş. (9.11.2016)

Kur 3.85’e dayanmış. Zeybekci’nin yorumu şöyle olmuş: “Gelinen kur noktası reel değil. Ben bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Spekülatif hareketlere karşı en etkili çalışma müdahale etmemektir. Ülkemizin coşmuş bir ekonomisi var.” (30.10.2017)

Dolar şimdilik 4.12’de. Yarın ne olacağı belli değil. İstikrarsız mı istikrarsız. Ancak güzel olan şu: Ekonomi Bakanımız söyleminde oldukça istikrarlı.

Dolardaki yükselmenin “spekülatif ataklar” olduğunu ve “endişe etmememiz gerektiğini” söylüyor.

Benim merak ettiğim ise şu: Dolar mesela ne kadar yükselirse “spekülatif atak” olmaktan çıkacak ve dolar kuru kaç olduğunda biz vatandaş olarak endişe etmeye başlayacağız.

Ayrıca mesela Türkiye’nin kur endişesi olmuş olacak?

Laiklik elden gidiyor yürüyüşleri olduğunda dahi AK Parti’yi zora sokmayan dış güçler...

Tane tane sorayım. Gerçekten anlamak istiyorum.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2003 yılında 1.50 olan dolar kuru, 2010 yılına kadar istikrarını korumuş. Durduğu yerde durmuş.

2004 kur 1.42; 2005 dolar kuru 1.34; 2006 dolar kuru 1.43; 2007 dolar kuru 1.30; 2008 dolar kuru 1.292; 2009 dolar kuru 1.547; 2010 dolar kuru 1.50; 2011 dolar kuru 1.60; 2012 dolar kuru 1.79.

Bu tarih aralığı Türkiye’nin ekonomisinin iyi olduğu dönemler. Zira AK Parti hükümetinin reformcu dönemi. Yine söyleyeceğim, Türkiye’nin Avrupa’dan övgü üstüne övgü aldığı dönemler.

O dönemlerde kur saldırısı yapmayanlar şimdi niye yapıyorlar?

Ekonomi o dönemde daha iyi yönetiliyor, AK Parti hükümeti o dönemde yaptığı ekonomik kalkınma programlarının faydasını görüyor olamaz mı?

Böyle değerlendirmek daha iyi değil mi?

Dolar yükseldikçe “spekülatif atak” demek yerine yapılacak başka bir şeyler yok mu?

Ekonomiden anlamayan bir vatandaş olarak soruyorum...

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (41)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.