İktidar kapısı

Elif Çakır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada TÜSİAD’a “iktidar kapısı” hatırlatmasında bulundu. Aslında uyarı, ikaz demek daha doğru. 4 bin beş yüze yakın şirketi temsil eden TÜSİAD, iktidarın masaya “iktidar kapısı” kartının koymasının ne anlama geldiğini biliyordur.

18 yıldır TÜSİAD üyesi olan, TÜSİAD’in yönetim kurullarında görev yapan yeni başkan Orhan Turan’a “daha çıraksın” diye seslenmesi aslında ne kadar kızdığının da somut bir göstergesi.

Sayın Erdoğan’ın sözleri şöyle:

“TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse iktidarın kapısını hiç çalmasınlar. Görüyorum ki (TÜSİAD) siz de aynı merkezden yönetiliyorsunuz. Merkez belli CHP’dir. CHP size ne diyorsa o ağızla konuşuyorsunuz… Öyleyse bu kapı yerli ve milli duruş sergileyenlere açıktır, yerli ve milli duruş sergilemeyene kapalıdır.”

Aslında bu TÜSİAD’a bir nevi “iktidar kapısı” kapanmadan önce yapılan bir “köprüden önceki son çıkış” uyarısı. Çünkü “bu gidişiyle devam ederse” uyarısında bulunuyor Sayın Erdoğan. Bir anlamda “bu gidişe devam etme” ikazı olarak yorumlanabilir.

Normal bir vatandaş için “iktidar kapısı” çok fazla bir anlam ifade etmeyebilir. Ama iş dünyası için öyle değil. İktidar kapısı sorunları çözme kapısıdır, hacet kapısıdır.

O kapının kapanacak olmasının maliyeti TÜSİAD ve üyeleri için ağırdır.

***

Peki Erdoğan’ı bu kadar öfkelendiren ne? Her ne kadar dış politika konusunda TÜSİAD’a yüklenmiş olsa da asıl sebep, TÜSİAD’ın son dönemlerde iktidara ekonomik gidişat üzerinden yaptığı eleştiriler, uyarılar. Ülkemizde enflasyonun kontrolden çıktığını, iktidarın öncelikli olarak enflasyonu önlemeye ve düşürmeye yönelik politikalar izlemesi gerektiğini dile getiriyor.

Diyor ki:

  • Ekonomik sorunlar sık sık değiştirilen düzenlemelerle düzeltilemez, tam tersine sık sık yapılan değişiklikler ekonomiyi bozar.
  • Enflasyon kontrolden çıkıyor, bu durum gelir adaletsizliğini daha da artıracak, büyüyoruz ama yoksullaşarak büyüyoruz, içerideki politikalarla risk primimiz yükseliyor.
  • Türkiye’de uygulanan faiz politikası tasarruf sahiplerini cezalandırıyor. Belirsizlik ve öngörülemezlik yeni normalimiz oldu. Türk lirasının değer kaybı enflasyonist baskıyı güçlendirecek.
  • Bugün gelişmiş ekonomilerde yıllık enflasyon yüzde 7-8. Gelişmekte olan ülkelerde de yüzde 10’a yakın seyrediyor. Ülkemizde ise enflasyon oranı dünyada var olan genel düzeyin katbekat üzerinde, yüzde 70 sevilerinde. Global görünüm lehimize değil. Gerekli adımlar atılmıyor.
  • İzlenen ekonomi politikası yalnızca iş dünyası için değil, tüm vatandaşlarımız için yeni ekonomik sorunlar yaratmaktadır. Ekonomide oluşan hasarın tespitini yapıp, tüm paydaşların desteğinin alındığı, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmelidir.

Sayın Erdoğan her ne kadar TÜSİAD’a “İsveç, Finlandiya net adımlar atana kadar duruşumuzu değiştirmeyiz. Siz de onların yanında yer alabilirsiniz ama biz almayacağız” diyerek yüklense de “iktidar kapısı” kartını açmasının sebebi işte asıl bu ekonomiyle ilgili uyarılar. Çünkü TÜSİAD Başkanı Orhan’ın İsveç ve Finlandaya’nın NATO üyelikleri konusunda Türkiye’nin tavrına ilişkin yaptığı yorumlarda öyle Erdoğan’ı öfkelenmesine yol açacak sözleri yok. Türkiye’nin haklı olduğu yerlerin altını kalın kalın çizen ve Türkiye’nin haklı olduğu konuda haksız duruma düşürmeyecek bir strateji yürütmesi, yöntem izlemesi gerektiğini söylüyor.

Yani TÜSİAD’ı Erdoğan’ın radarına sokan asıl mesele “ekonomik gidişat”ın kötü olduğunu söylemesi ve eleştirilerinin altını doldurması. Erdoğan’a “iktisat biliminin kurallarına dönün” tavsiyesinde bulunması.

***

TÜSİAD’ın siyasi görüşlerini beğeniriz, beğenmeyiz ama yaptığı uyarıların ciddiyetini görmemek mümkün mü?

Erdoğan’ın “kapı kartı” kartını göstererek TÜSİAD’a tavır almak yerine, bu ekonomik eleştirilere ekonomik cevaplar vermesi daha doğru olmaz mıydı?

Yüzde 80 seviyesine ulaşan enflasyonun kontrolde olduğu söylenebilir mi? Türkiye her geçen daha fazla yoksullaşmıyor mu?

Yarınımızı öngörebiliyor muyuz? Ülkemizde belirsizlik yok mu? Dün zam yapılan gıdaya, benzine, faturalara yarın yeni bir zam yapılmayacağının garantisi var mı?

İktidar ekonomi de dikiş tutturabiliyor mu?

Bir ülkenin altı ayda bir ekonomi politikası değişir mi? Sürekli ekonomi politikası değişen, Merkez Bankası başkanı değişen, ekonomi bakanı değişen bir ülkede ekonomik istikrar sağlanabilir mi?

Ekonomideki sorunları çözmek için sabah akşam yeni düzenleme yapılır mı? Hangi çağda yaşıyoruz? Enflasyonu yeni mi keşfediyoruz? Enflasyon ilk kez karşılaştığımız, yüz yüze geldiğimiz bir sorun mu?

Ekonomideki bu kötü gidişatın, yoksulluğun, işsizliğin, hayat pahalılığının, yüzde 80’e varan enflasyonun sorumlusu kim?

Ne demişti Sayın Erdoğan “ekonominin sorumlusu benim, ben” dememiş miydi?

Hatırlayın. 2019 belediye seçimleri kampanya sürecinde ekonomiye de değinen Erdoğan Ankara Haymana’dan Türkiye’ye şöyle seslenmişti:

“Türkiye ekonomisinin sorumlusu kim, benim ben. Şu anda devletin başında kim var? Tayyip Erdoğan var. Kim var? 14 tane bakanı var. Kim var? Yardımcıları var.”

Ne demişti Sayın Erdoğan 2018 seçimlerini kazandıktan sonra:

“Artık milletimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için önümüzde hiçbir bahane hiçbir engel kalmadı.” (25 Haziran 2018)

***

Sayın Erdoğan mevcut ekonomik tablonun nedenlerini çıkıp millete anlatmalı. Enflasyon neden düşmüyor? Türk lirası neden puldan daha değersiz hale geldi?

Ekonomide neden sürekli politika değişikliğine gidiliyor. 20 Aralık’ta ne oldu?

10 Haziran’da gecesi ne oldu? Açıkladıkları Gelire Endeksli Senet dövizdeki yükselişi neden durdurmadı? Bu düzenleme neden ve hangi ihtiyaca binaen yapıldı?

Doların beli neden kırılmıyor? Enflasyonun üzerindeki köpük alınacaktı, köpük ülkeyi ahtapot gibi sardı. Köpüğü almak için iktidar neyi bekliyor?

Esaslı bir ekonomi politikasına geçmek için ne bekleniyor?

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (31)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.