Kripto para piyasaları, 2018 yılının başlarından itibaren geçen süre boyunca ayağa kalkabilmiş değil. En büyük kripto para Bitcoin, 2017 yılının Aralık ayında ulaştığı 20 bin dolarlık tarihinin en yüksek seviyesinin yüzde 80 altında işlem görüyor.
2017'nin sonlarında görülen Bitcoin çılgınlığı sırasında piyasa, parasını 1-2 gün içinde ikiye katlama hayalleri kuran yığınlara tanık oldu. O dönemde bir yanda Bitcoin'i yıllar ya da aylar öncesinde satın alan küçük bir azınlık çıkış yapıyor, diğer yanda büyük bir kitle, sert piyasa koşullarını kurbanı oluyordu. 20 bin dolara yakın bölgelerden yüklü miktarda yatırım yapan bu insanlar, ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldı. Peki nerede hata yaptılar?
Kripto para piyasaları, hisse senedi piyasalarına nazaran daha kolay girilebilen bir alan. Bitcoin'in fiyat patlaması sırasında görülen yatırımcı selini genellikle sıradan insanlar oluşturuyordu. Çoğunun daha önce hiç borsa tecrübesi yoktu. Borsayla ilk defa Bitcoin vesilesiyle tanıştılar. Bu insanların en büyük hataları, yatırımlarını bir stratejiyi gözeterek yapmamalarıydı.
Nasıl bir strateji?
Bitcoin, fiyatı çok değişken bir varlık. Bir gün içinde 1-2 bin dolarlık hareketler görmek bile mümkün. Dolayısıyla risk yüksek. Yatırım yapacak kişi her şeyden önce bu riskin bilmeli. Sonra yatırım miktarı, tamamen kaybetmenin göze alınabileceği bir rakam olmalı.
Bu rakamın 10 bin TL olduğunu varsayalım. 10 bin TL'nin tamamıyla bugün 20,000 dolarlık seviyeden Bitcoin alarak iyi bir noktadan girdiğinizi düşünebilirsiniz. Haklı da olabilirsiniz ancak Bitcoin, takiben üç gün içinde 14,000 dolara gerilediği bir senaryoyla karşı karşıya kaldığınızda yaklaşık yüzde 30 zarar etmiş olacak ve kripto parayı 14,000 dolardan alma fırsatını da kaçırmış olacaksınız.
Böyle sürprizlerle karşılaşmamak için en doğru yöntem, yatırım için ayırdığınız miktarı parçalara bölmek. Yani, bu 10 bin TL'yi üç farklı periyotta harcamak olabilir. Yatırımı, ortalama bir maliyet gözeterek belirli aralıklarla 3000 + 3000 + 4000 şeklinde yapmak riski azaltır. Bu belirli aralıklar haftalık ya da aylık periyotlar olabilir. Böylece ortalama maliyetle daha akılcı bir yol izlenebilir.
Yukarıda yazılanları aşağıdaki iki farklı senaryo ile daha somut olarak görebilirsiniz:
Bu arada Bitcoin'in birinci haftadan başlayarak tüm haftalarda sürekli yükseldiği bir başka senaryo da söz konusu olabilir fakat birinci öncelik her zaman kazanmaktan çok riski olabildiğince asgari düzeyde tutarak kaybetmemek olmalı.
Son haftadan öne çıkan notlar
Geride bıraktığımız hafta Bitcoin ve kripto para sektörü açısından hareketli bir haftaydı. Kahve devi Starbucks'ın mağazalarında Bakkt'ın altyapısını kullanacak Bitcoin ödemelerine izin verme karşılığında Bakkt'tan önemli miktarda hisse aldığı ortaya çıktı. Bakkt, dünyanın en büyük borsası New York Borsası'nın ana şirketi Intercontinental Exchange liderliğinde geliştirilen bir kripto para platformu. 2019 yılı içerisinde Bitcoin'le Starbucks'tan kahve almanın mümkün olabileceği belirtiliyor.
Kripto para piyasının yükselen yıldızı Binance Coin (BNB), geçtiğimiz yedi gün içinde yüzde 50 değer artışı gördü. Kripto para borsası Binance'in kripto parası BNB, borsanın önemli bir piyasa hacmi oluşturan ICO'lar için ciddi bir platform haline gelmesi ve merkezsiz borsanın yakın bir zamanda piyasaya sürülecek olmasının etkisi ile giderek güç kazandı. Kripto para artık 135 milyar dolarlık piyasadaki en büyük ilk 7 kripto paradan biri.
Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, Bitcoin yatırımlarını bir plana sadık kalarak yaptığını açıkladı. Dorsey, her hafta 10 bin dolar değerinde Bitcoin aldığını söyledi.