Üniversitede yerini almak isteyen gençler

Ali Barskanmay

Türkiye’de 130 devlet, 73 vakıf olmak üzere toplamda 203 üniversitede öğrenim yapılmakta.

Türkiye’de halen 7 buçuk milyondan fazla üniversite öğrencisi bulunuyor ve Üniversitelerde 158 binden fazla akademisyen ders veriyor.

15 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Sınavı ( TYT) 16 Haziran Pazar günü ise Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) yapılacaktır.
İki buçuk milyona yakın öğrenci bu sınavlara girip bir üniversite kazanmak için akıl teri dökecek. Üniversite sayımız arttı ancak üniversite sınavına yığılma azalmadı.

Geçen yıl üniversitelere bir milyondan fazla öğrenci alım kontenjanı açıklandı. Bu yılda bu rakama yakın bir kontenjan olur diye düşünüyorum.

2019 YKS Tercih Kılavuzu'nun (Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu) 19 Haziran Çarşamba günü açıklanması bekleniyor.

Sınava dört gün kala akademik bilgiyi, zamanı doğru kullanma ile birleştirelim.

Uzun süredir öğrenciler sınavlara hazırlanıyor. Konular bitti. Son tekrarlar yapıldı. Artık öğrenciler nereyi kazanacağına dair zihinlerinde bir tablo oluşturmuştur. Bu tablonun oluşumunda girdikleri denemelerin sonuçları ve çalışma takvimi belirleyicidir.
Sınava dört gün kala, akademik bilgi tekrarı ve düzenli bir zaman yönetimi sınav başarısının son çalışmalarıdır.

Gençler, yaşları gereği zamanlarını düzensiz kullanarak, uyku düzenlerini bozarak dikkat hatalarına ve yoğunlaşmada sorun yaşama tuzağına kendini düşürmeye meyilliler.

Sınava az bir zaman kala düzenli bir hayat; zihinsel dağınıklıktan öğrenciyi kurtarır. Yorgunluğu azaltır. Zihinsel berraklık sağlar ki berrak zihin sınavda bilgi çağrışımı, bilgi anımsatmaları yapar. Öğrencinin yıl boyunca çalıştığı konuları bir ajanda gibi önüne serer.

Yazın rehavetine kapılıp geç saatlere kadar amaçsız zaman öldürmeler koşu bitmeden öğrencileri koşunun dışına atmayı tetikler.

Her sabah okulun açılma saatlerinde uyanıp düzenli bir kahvaltı sonrası TYT ve kısa bir mola sonrası AYT denemesi çözmek öğrencinin zihinsel yorgunluğunu azaltır, zaman yönetimini doğru kullanmasını sağlar, yoğunlaşma sorunu yaşamasını engeller.

Öğrencinin uzun süreli yoğunlaşması dikkat hatalarını, işlem hatalarını azaltır. Zihinsel dinçlik sağlar. Aynı anda denemede farklı konu ve soru tarzları çözmek zihinsel egzersiz yaparak her konuyu aynı anda doğru düşünmesini sağlar öğrenciye.

Sınav bilgiyi ölçmek kadar öğrencinin kendini doğru yönetmesini de ölçüyor. Heyecan, bilginin anımsanması ve zihnin dinç kalması için gereklidir. Lakin çevre faktörlerin tetiklemesi ile heyecanı kaygı ve strese dönüştürmenin önüne geçelim. Hedeflerimizi bir yıllık çalışmalarımıza göre belirleyip acabalarımızı azaltalım. Hatta sonuç odaklı değil amaç odaklı sohbetler yapmak beden ve zihin yönetimi için daha sağlıklı olanıdır.

Sınava dört gün kala gençler kendi hayat düzenini bozacak ortamlardan kendilerini uzak tutmalı. Ses, görüntü kirliliği olan ortamlardan uzak durup dinginliği arttıralım.

Bazı okullar sınav haftasına mezuniyet gecesi, mezuniyet balosu koymuşlar. Maalesef bunlara okul demeye dahi dilim varmıyor. Öğrencinin 12 yıllık çalışmasının meyvesini alacağı bir haftaya moral olsun diye öğrencileri eğlencenin gürültüsü ile yormak moral değil başarıya giden yola taş koymaktır.

Soruların nasıl geleceğine dair bir vehim veya yorum ile zihnimizin acabalarını tetiklemeyelim. Sorular, EBA’da sorulan sorular gibi olacak. Sorunun kolay veya zor olması öğrencinin yerleşmesine bir katkı sağlamıyor. Kolaylık ve zorluk herkes için geçerli. YKS bir sırlama sınavı. Zorluk ve kolaylığı ölçen bir sınav değil. Önemli olan istediğimiz okulun sırlamadık arasında yerimizi almak.

Kitapçığı kontrol ettikten sonra şu ana kadar denmelerde çözdüğünüz sıralamaya uygun bir çözüm metodu uygulamak sizin için doğru olandır. Köprü geçerken at değiştirilmez, ata sözü yaşanmışlıklardan çıkıp gelen bir uyarıdır bizim için.

Öğrencinin yapamayacağı veya yapmakta zorlanacağı soru elbette olacaktır. Olması doğal karşılanmalı. Herkes içindir sorunun zorluğu. Zor soru ile uğraşıp zaman kaybetmek bir tuzaktır. Zor soruları boş bırakıp en son onlarla uğraşalım. Tüm soruları yapmak gibi bir zorunluluk yok. Moral ve motivasyonunuzu kendinize kuracağınız doğru cümleler ile sağlamaya çalışın. İnsan yönetimi insanın kendini doğru yönetmesi ile başlar.

Sınavda başarıyı yakalamak kafayı doğru yönetmekten geçer. Doğru bir kafa yönetimi öğrenciyi hedefine taşır.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.