Bu yıl 1 milyon 30 bine yakın öğrenci Liseye Giriş Sınavı’na girdi. 565 öğrenci tüm soruları doğru bilerek tam puan yaptı. Geçen yıl 18 öğrenci tüm soruları tam yapmıştı. Bu yıl LGS puan ortalaması 298.87. Kız öğrencilerinin başarı durumu Matematik hariç erkek öğrencilerden yüksek.
Bu yıl öğrencilerin doğru yapma oranları arttığı için okul puanları geçen yula göre yükselecek. Puanların yükselmesi velilerde kafa karışıklığına neden olmasın.
Tercih yaparken gözönünden bulunması gereken öğrencinin yüzdelik dilimi. Okulların geçen yıl aldığı yüzdelik dilimi ile bu yıl alacakları yüzdelik dilimi aynı olur.
Yüzdelik dilimi ne demek? Bu yıl 1 milyona yakın öğrenci sınava girdiğine göre yüzdelik dilimi 10 bin öğrencide bir değişiyor. Yüzde 1,5 dilim demek 15 bininci öğrenci demek.
Soruların kolay veya zor olması öğrenci dilimini değiştirmiyor. Okul tercihinde bir öğrenci hangi okula girip girmeyeceğini girmeyi düşündüğü okulun geçen yılki yüzdelik dilimine bakarak öğrenebilir. Yüzdelik dilimi öğrenciyi doğru tercihe yöneltir.
Özel okulların kayıtları başlıyor.
Özel okullar bugünden itibaren puanlarını açıklayıp öğrenci alımlarına başlayacak. Özellikle talebin fazla olduğu azınlık okulları okul puanları ve kontenjanlarını açıklamaya başladı. Bu okullara önce ön kayıt yapılıyor sonra kazanma durumuna bağlı kesin kayıt yaptırılır. Bu süreç üç hafta devam edebilir, bazen kontenjanların durumuna bağlı dördüncü haftaya da sarkabilir. Salı günleri ön kayıt yapılıyor. Perşembe kazanma durumuna bağlı olarak kesin kayıtlar alınır. Bir sonraki salı günü boş kontenjanlarını belirleyip ikinci yedekten kayıt alıyor. Bu süreç okulların kontenjanı dolana kadar devam eder.
Vakıf Okulları ve diğer özel okulların internet sitelerine girip puan ve kayıt durumlarını öğrenebilirsiniz. Temmuz ayı itibarı ile vakıf ve azınlık okullarının kayıtları bitmiş olur.
Özel okul tercih edip herhangi bir okula kayıt yapan öğrenciler ağustos ayında yapılacak olan devlet okullarına kayıt yapma hakkını kaybediyor.
Devlet okullarına kayıtların durumu
Devlet Okulları muhtemelen ağustos ayı itibarı ile kayıt alacak. Devletin belirlediği proje okullarına LGS’de yüzdelik dilimi yaklaşık 13’ün altında olan öğrenciler kazanabilir. Her öğrenci devlet okullarını tercih yapma hakkına sahip. Devletin proje okulları için belirlediği kontenjan sayısı sınırlı olduğu için belli bir yüzdeliğe göre öğrenci alır.
MEB, tercih ve kontenjan kılavuzu açıklayacak. Kılavuz kitapçığı ve özel okulları tercih durumuna göre devlet okullarının yüzde kaç dilimine göre öğrenci alacağı daha netleşir. Benim tahminim yüzde 13 ve altındaki öğrenciler herhangi bir proje okuluna yerleşebilir.
Proje okullarına yerleşme hakkı kazanmayan öğrenciler MEB tarafından öğrencinin bulunduğu ikametgaha en yakın okula kaydı yapılacaktır. Milli Eğitim hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağı şekilde öğrencilerin yerleşeceği okulların haritasını çıkarmış durumda.
130 puan farkı mesaj mı?
LGS’ye giren öğrencilerin aldığı puanlara baktığımızda ebeveyni üniversite mezunu olan öğrenci ile ebeveyni ilkokul mezunu olan öğrenci arasındaki puan farkı 130. Bu puan farkı geçen yıl 60 puana yakındı. Sorular bu yıl geçen yıla göre daha çok ezberden arınıp düşünmeye, analize, yorumlamaya dayandı. Bilmenin dışında öğrencinin yetişme tarzıda başarıda belirleyici oldu. Doğru davranış ile yetişen, doğduğu andan itibaren kağıt kalem ile buluşan öğrenciler LGS’de daha başarılı çocuklar.
Puan farkının açılması MEB’e şu mesajı veriyor: Ebeveyn eğitimi ve okul öncesi eğitimin yaygınlaşması en az zorunlu eğitim kadar zaruri hale gelmiştir. MEB, okullarda mevcut rehber öğretmenler ile anne ve baba eğitimini bir an önce gündemine almalıdır.