Türkiye öyle bir ülke ki hangi karar alınırsa alınsın Musa’ya da İsa’ya da yaranmak zor. Yüz asırdan fazla süren Siyasi kutuplaşmalar sözün kime ait olduğuna bağlı olarak karşı tarafı sözün doğru ve yanlışlığı düşünülmeden insanları tavır almaya taraf olmaya itiyor.
Pazartesi günü eğitim ve sınav tarihleriyle ilgili devletin belirlediği yol haritası açıklandı. Sınav tarihleri dışında eğitimin flu rengi devam ediyor.Okulların açılıp açılmayacağı net olmamakla birlikte zannımca okullar eylülde açılacak.
Dünya, malum bir ölüm virüsü pençesinde.
Alınan her karar mutlaka eksik bir durumu beraberinde getirir. Eğitim ile ilgili alınan kararların tartışmadı yaşadığımız günün şartlarıyla birlikte değerlendirmek lazım.
Malum bu yol yaklaşık LGS ve YKS’ye hazırlanan 4 milyona yakın öğrenci var. Ülke nüfusunun yüzde ikisi demek bu sayı.
Sınav takvimi ile ilgili birkaç günden beridir sosyal medyada gündem oldu. Öyle bir gündem oluşturuldu ki sanırsın sınava hazırlanan gençlerin geleceği Sınav takviminin öne alınmasıyla ellerinden alınmış olunuyor. Bana bir dönem dersanelerin kapatılmasında fetocülerin söylemini anımsattı. Söylemler birbirine aynı duygusal tepkiye yakın.
Her dönemin adamı var bunlar her şeyi bilen insanlar. Bunların misyonu her olaya sözlerinin doğru olduğu inadı. Doğru olduklarına taraftar toplamak. YKS öğrencilerini beklenti içine sokuyorlar sonra devlet beklentilerini gerçekleştirmedi diye öğrencilere mağdursunuz formatı yüklüyorlar. Yahu siz kimsiniz ki hem öğrencinin sınav zaafiyetinden yararlanıp onların duygularını sömürüyorsunuz hem de devlet keyfe keder belirlediğiniz beklentilere cevap vermedi diye öğrencileri mağdur ruh haline itiyorsunuz ?
Yaptıkları öğrencilere yaradan çok zarar veriyor. Ancak onlar öğrencinin yararına olma merkezli düşünmek yerine kendi doğrularının hayata geçirilip uygulanması derdinde.
LGS ve YKS sınav takvimin belirlenmesi kararın doğru ve yanlışlığını da eğitimciler tartışmalı.
Eğitim adına ortaya çıkan gazeteciler, eğitim tüccarları, siyasi taraftara devşirenler değil.
Naçizane 23 yıldır bu işle iştigal ediyorum.
Özellikle YKS’nin öne alınmasıyla ilgili ipi çeken insanlara bakıyorum ve belki kızacaksınız lakin onları YKS tarihine muhalefet ile gençlerin duyguları üzerinden güç devşirip piar edinmeye güç gösterisinde bulunmaya çalıştıklarını görüyorum.
Ahkam kesilirken empati yoksunu olduklarını görüyorum. Gençlerin heyecanlarını delikanlı çeliklerine su verip muhalif demirinde ısıtıp dövmeye çalışıyorlar. Gençler masum.
Onları iktidar ya da muhalif kulvarlar adına öne sürenler de ahlak yoksununu.
Pazarda sözü beş para etmediğini görünce gençleri başına toplayıp kalabalık oluşturarak talep gören insan havası vermeye çalışıyorlar kendilerine.
Sonra da sosyal medyada tuşlarla gündem oluşturuyorlar.
Türk eğitim sistemi sınav cenneti bir ülke. Öğrenciler okula adımını atar atmaz ödev sınav test ile tanışıyorlar. Bunlara karşı da bir öğrenci kişiliği geliştiriyor.
Sınava layıkıyla hazırlanan her öğrenci, son sınıfa gelmeden bir önceki yıldan başlıyor sınava hazırlık yapmaya.
Dolayısıyla okulların açık olduğu marta kadar birçok öğrenci konu eksiğini tamamlayıp tekrara dönmeye başlamış durumdaydı.
Tabii bu durumda olmayan öğrenciler de var.
Son döneme kalmak zaten okullar açık da olsa kapalı da olsa hep geriden takip edecektir öndekileri.
Martta okulların zorunlu kapatılmasında sınava hazırlanan her öğrenci mağdur oldu. Özellikle de devlet okulundaki öğrenciler. Taşrada oturan ve kısıtlı imkanlar ile sınava hazırlananlar daha da sınav mağduru oldu. Yani mağduriyet her öğrenci için geçerli.
LGS öğrencileri ilk dönem konularından sorumlu oldukları için onlar için sınav takvimin ileriye atılmasında veya belirlenen zamanda yapılmasında bir sorun yok. Tabi Ziya Selçuk Bey’in durumu iyi yönetip öğrencilere verdiği psikolojik destek de önemli.
Hatta keşke sağlık şartları elverse de LGS takvimi hiç değiştirilmeseydi. Günlerdir dört duvar arasında yaşayan gençlerin sıkılmışlığı prikoloji bozukluğu sınırına dayanmış durumda.
Çocuklar bu yükten bir an kurtulup rahatlardı.
Birde LGS öğrencileri sınava hazır. Günlerdir birinci dönem konularını tekrarlayıp bilgi, dikkat pekiştirmesi yapıyor.
YKS öğrencilerine de konu sınırlaması getirildi. Günlerdir evden çıkmayıp sınavlara hazırlanıyorlar. Evde kaldıkları süreyi verimli geçiren her öğrenci konu bitirme ile birlikte tekrara da haziranın sonuna kadar yeterli zaman var.
Birde mevsim şartlarını gözününde bulundurmak lazım. Yaz sıcaklıklarıyla öğrenciler rehavete kapılıp dağılıyor.
Demir tavında dövülür.Soğuyan demirin şekil alması çeliğe dönüşmesi imkansız.
YKS takviminin öne alınmasıyla vaveyla koparanlar, sınavı turizm sektörünün canlanması için öne alanlar kadar öğrencilere zarar veriyor. İki tarafında çıkarları ticari getirileri öğrencilerin geleceğine zarar veriyor.
Ez cümle karar alındı. Haziran maskeli balo ayı olacak.
Sınav maskeleri nasıl olmalı bunu tartışalım.