Çorbalar her zaman sofraların başköşesindedir. Çorba çeşitleri kış aylarının vazgeçilmezi olsa da her mevsim severek tüketilir. Dumanı üstünde sıcacık yayla çorbası da bunlardan biridir. Hem besleyici hem de çok doyucudur. Ana malzemesi yoğurt ve pirinçten oluşan bu çorba özellikle İç Anadolu'da bol bol tüketilmektedir. Halk arasında da yoğurt çorbası veya düğün çorbası olarak bilinir.
Hazırlanışı
Yayla çorbasına hazırlık için pirinçleri yıkayıp ılık suda bekletmek gerekir. Bu sayede pirinçlerin fazla nişastası arındırılır. Eğer suya birkaç damla limon suyu da damlatırsanız pirinçlerin beyazlığını muhafaza etmiş olursunuz. Kullanılacak diğer malzemelerden yoğurt ve yumurta da oda ısısında bekletilir. Pirinçlerin ortalama 30 dakika kadar ılık suda bekletilmesi yeterlidir.
Yayla çorbasını pirinçle değil de yarma ile yapmak istiyorsanız suda bekletmek yeterli olmayacaktır. Yarmalar, üzerini geçecek kadar su ile kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır ve kapağı kapalı bir şekilde bekletilir. Böylece pişme süresi iyice kısalır. Bundan sonraki aşamalar aynen yapılır.
Malzemeler
- 2 su bardağı taze yoğurt
- 1,5 çorba kaşığı (tepeleme) un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 tane yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 5-6 su bardağı su
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı kuru nane
Yapılışı
Çorba yapılacak tencereye pirinçler alınır. Üzerine su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Geniş bir kapta yoğurt, un, yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Eğer yoğurt olarak taze ev yoğurdu yerine süzme yoğurt tercih ederseniz bir miktar su ile inceltebilirsiniz. Pirinçler yumuşadıktan sonra yoğurtlu karışım eklenir.
Tenceredeki karışım kaynamaya başlayana kadar çırpma teli ile karıştırmaya devam edilir. Ayrı bir tavada sıvı yağ ile tereyağı kızdırılır. Üzerine nane ve pul biber eklenir. Nanenin kokusu çıkınca ocaktan alınır ve tencerede kaynayan çorbaya ilave edilir. 3-5 dakika daha kaynatılır. Son olarak tuz ilave edilir ve çorba ocaktan alınır.
Püf Noktaları
Yoğurt çorbası yaparken kesilme riskiyle karşılaşmak olasıdır. Yoğurdun sıcak su ile birleşmesi kesilmesine neden olur. Bu da çorbanın lezzetini ve görünümünü olumsuz etkiler. Bu yüzden yoğurdu çorbaya eklemeden önce kaynar su ile ısıtmak gerekir. Bu sırada da sık sık karıştırıp kesilmeyi önlemek mümkün.
Yayla çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta da tuzdur. Çorbayı ocaktan aldıktan sonra tuzunu eklemekte yarar var. Böylece yoğurdun kesilme riski en aza indirilmiş olur.
Tarif tam ölçü olup 6 porsiyon için idealdir. Eğer daha az veya daha fazla yayla çorbası yapmak isterseniz ölçüleri eşit oranda artırabilirsiniz. Tuz, nane ve pul biber miktarını da damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Sunum Önerileri
Tek başına bile bir öğün olarak tercih edilen yayla çorbası davet sofralarında da keyifle tüketilir. Bu lezzeti biber dolması, tavuk sote, ızgara tavuk, ızgara köfte, karnıyarık gibi lezzetlerle birlikte rahatlıkla sunabilirsiniz. İçerisinde pirinç olduğu için ana yemekte ayrıca pilav yapmanıza gerek yoktur.
Tam kıvamında bir patates püresi eşliğinde et yemeği yapmanız yeterli olacaktır. Bekledikçe yoğunlaşacağı için mümkünse pişer pişmez tüketilmesi önerilir. Eğer yoğunlaşıp katı bir kıvam alırsa üzerine az miktar su ekleyip 5-6 dakika kaynatabilirsiniz. Sonradan ekleyeceğiniz su mutlaka kaynar olmalı. Son olarak da sarımsak çorbaya kendine has bir lezzet katmaktadır. Dilerseniz sunum sırasında öğütülmüş sarımsak ekleyebilirsiniz.