ürkiye’de belirli miktarda yatırım yapanların, Türk vatandaşlığı alabileceğini duyuran Başbakan Binali Yıldırım, bu konuda Meclis’in uluslararası İş Gücü Kanunu’nda değişiklik yaptığını belirterek, “Yatırım yapanın her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında hitap etti. Ekonomideki gelişmelere değinen Başbakan Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, dünya ve Türkiye piyasalarındaki durumun müzakere edildiğini söyledi.
ZIRNIK ALAMAYACAKSINIZ
Yıldırım, “Üzerinde ekonomik yaptırımlarla oyun oynanan eski Türkiye senaryoları artık tarihin çöplüğüne atılmıştır; ama unumuzu eleyip, eleğimizi astık saymıyoruz. Küresel piyasalardaki hareketler ve kurlardaki oynaklık konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz. Unutmayalım ki bugünlerde piyasada yaşanan olaylar sadece Türkiye’ye has bir durum değildir. Küresel piyasalardaki dalgalanmalar şüphesiz diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Bugün de vatandaşlarımızın desteği ile bu durumun üstesinden geleceğiz” dedi. FETÖ mensuplarının ‘Sermayeye kısıtlama olacak’ diye dedikodu yaydığını dile getiren Başbakan Yıldırım, “Bunlar alçak. Bunlar 15 Temmuz’da, 17-25 Aralık’ta yapamadıklarını akılları sıra dış ülkelerde Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar. Benim Müslüman analarımın, bacılarımın, kardeşlerimin himmet paraları avuç avuç lobi şirketlerine, Türkiye’yi kötülemek için aktarılıyor. Bir daha bu milletten himmet değil, zırnık bile alamayacaksınız” diye konuştu. Devletin yapacağı döviz ödemelerinde ise bir değişikliğin olmadığına işaret eden Yıldırım, “Döviz borcu varsa içeriye ve dışarıya onu dövizle ödemeye devam edecek. Devlet yapacağı ödemelerini aslanlar gibi yapacak. Bunu yapacak gücü de var imkanı da var” dedi.Türkiye’de belirli miktarda yatırım yapanların, Türk vatandaşlığı alabileceğini duyuran Yıldırım, “Yabancı yatırımcıların ülkemizden oturum alması, Türk vatandaşı olması için Meclis bir düzenleme yaptı. Uluslararası İş Gücü Kanunu’nda değişiklik yaptı. Bu kanunda belirtilen şartları taşıyan yatırımcılar ülkemizde vatandaşlık alabilecekler. Bunun şartları belirli miktarda yatırım yapmak, belirli sayıda insan çalıştırmak veya gayrimenkul almak veya belirli miktarda parayı Türkiye’ye getirmek.Başka ülkelerde de benzer uygulamalar var. Yatırım yapanın her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.
MEMNUN DEĞİLİZ
Küresel dalgalanmalara rağmen Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Bu yılki büyümeden memnun değiliz. Ancak bunun 2017’ye sarkmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Yılın son çeyreğinde tekrar canlanma başladı. Geçici dalgalanmalar olsa dahi Türk ekonomisine, Türk lirasına güven uzun vadede daha çok kazandıracak” diye konuştu.
FELAKET TELLALI KORUSU
Dolar’ın yükselmesi ve ‘kriz’ iddialarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Yıldırım, “Bazıları sazı eline almış, ‘dolar şöyle çıktı’, ‘dolar böyle indi’, felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. Bunların adı felaket tellalları korosu. Bu koro, Sayın Cumhurbaşkanı’mız 2008 yılında ‘Küresel kriz bizi teğet geçecek’ dediğinde de sazlarını alıp, meydanlara inmişti. Şimdi de yine sahne alıp, bir şeyler tıngırdatıyorlar. Bu millet kimi dinleyeceğini, kime inanacağını biliyor” dedi. Yıldırım, kriz tellallarının kol gezdiği bir esnada Türkiye bütçesinin 5’te biri kadar parayı devletin kasasına yatırmak için 10 milyon vatandaşın sıraya girdiğine işaret etti.
112 MİLYAR LİRA GELDİ
Vatandaşın devlete borcunu ödemek vergi dairelerine koştuğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz diyoruz, dalgalanma diyoruz, 8.5 milyon vatandaşımız, 78 milyar lira müracaat etti, devlete olan borcunu ödemek için, 78 milyar Maliye Bakanlığına. Yetmedi, 1 milyon 316 bin vatandaşımız da Çalışma Bakanlığına müracaat ederek, 34 milyar 254 milyonluk borcunu yeniden yapılandırmak istedi.İ‘Kriz mi var? Al sana para’ dedi. Yani vatandaş, 112 milyar lirayı devlete ödemek için kuyruğa girdi, kuyruğa. Böyle bir milletin evlatlarından bahsediyoruz.“