Salça küflenmeden nasıl saklanır? Salçanın küflenmesini önleyerek saklamak için püf noktaları

Bazılarımız salçayı marketten alırken bazılarımız da evde yapmayı tercih etmektedir. Salçanın nasıl yapıldığı fark etmeksizin salçayı küflenmeden muhafaza etmek oldukça zordur.

Salçayı her yemekte kullandığımız için her evde mutlaka salça vardır. Salçalar nasıl yapıldığı fark etmeksizin küflenmeden saklanması zor olan bir yiyecektir. Salçayı küflenmeden saklamanın ise püf noktaları vardır.

EV YAPIMI SALÇA KÜFLENMEDEN NASIL KULLANILIR?

Evde yapılmış olan salçadan yoğun tuz kullanımı veya suyun azalmasından dolayı küflenme sorunu ile karşılaşılabilmektedir. Hazır salçalar ise daha sulu ve daha az tuzlu olmalarından dolayı kısa bir süre içerisinde küflenebilir. Sadece genel olarak kısa sürede küflenen bir besin kaynağıdır. Fakat salçanın küflenmesi onun bozulduğu anlamına gelmez. Eğer salçanın üzerindeki küfe ek olarak kabarcık oluştuysa salçanın suyu koyulaşmış veya sarımtırak bir hale gelmiş ise salça bozulmuş demektir.

Evde yapılmış olan salçaları büyük ihtimalle cam kavanozda saklıyoruz. Zaten dışarıdan aldığımız metal kutudaki salçaları da açtığımızda cam kavanoza koymamız gerekmekte. Cam kavanozda salçanın küflenme ihtimali daha az olacaktır. Ancak yine de işimizi sağlama almak istiyorsak salça kavanozunun kapağını kapatmadan önce salçamızın üzerine bir parmak geçecek şekilde yağ koymamız gerekir. Sonrasında ise kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatmalıyız.

SALÇAYI UZUN SÜRE SAKLAMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Salçamızın uzun süre dayanması için onu daha soğuk bir yerde yani buzdolabında muhafaza etmemiz gerekir. Eğer evde salça yapmışsak ve çok sayıda kavanozumuz var ise bunları serin rutubetsiz ve güneş görmeyecek bir alanda muhafaza etmemiz gerekir. Ve aynı zamanda salçanın uzun süre dayanması için kapağını kapatmadan evvel bir parmak sıvı yağ ve zeytinyağı ile salçanın tamamen havayla temasını kesmeniz. Bu durumda kullandığımız kavanoz kapağının da tamamen kapanacak bir kapak olması gerekir.


HAZIR SATILAN SALÇA NASIL MUHAFAZA EDİLİR ?

Hazır satın alınmış olan salçalar evde yapılan salçalara göre tuz oranı azdır. Ve bilindiği üzere tuz gıdaların dayanma süresini arttırır. Bundan dolayı yeni alınan salçanın üzerine tuz ilave ettiğimizde salçanın küflenme süresi uzayacaktır.

SALÇALARIN KÜFLENMEMESİ İÇİN DİĞER YÖNTEMLER

Salçalarınızın küflenmesini önlemek için uygulayacağınız bir diğer yöntem ise salçayı fırınlamaktır. Çünkü salçanın küflenmesinin en büyük sebebi salçanın nemlenmesidir. İçeride bulunan nem oranı küf oluşumuna zemin hazırlar. Salçayı bir miktar yağ ile karıştırdıktan sonra fırın tepsisine yayarak fırınlanınız içerisindeki nem miktarını azaltacağı için salçanın daha uzun süre dayanmasına sebep olur.

Diğer bir yöntem ise streç film kullanmaktır. Bu ise salçanın hava ile temasını keseceğinden dolayı salçanın daha uzun süre dayanmasını sağlar.

SALÇANIN KÜFLENMESİ DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR?

Eğer evde bulunan salçanız küflendiyse 1 kilo salça içerisinde bir su bardağı bitkisel yağ ekleyin ve bunu bir tencereye koyarak kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Sonrasında ise bir yemek kaşığı turşuluk tuz ilave ederek soğumasının ardından salçayı yeni bir ve temiz kavanoza koyarak buzdolabı içerisinde muhafaza edin.

SALÇADA KÜF KOKUSU KALIRSA NE YAPILIR?

Salçanın üzerindeki küfü temizlediniz ancak yine de püf kokusu kaldıysa yapmanız gereken şey salçanın üzerine iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Böylece dışarıdan gelen hava ile temas etmeyen salça küf de kokmaz.

SALÇANIN ÜSTÜNÜN BEYAZLAMASI NE ANLAMA GELİR?

Eğer salçanın üzerinde beyazlıklar görüyorsanız bu küf oluşmaya başladığının işaretidir. Bahsettiğimiz şekilde salçaları saklarsanız bu tür beyazlıklarla karşılaşmayacaksınız.

EV YAPIMI SALÇA BOZULDUĞUNDA NE YAPILMALIDIR?

Evde yaptığınız Sadece bozulduysan bu salçanızı düzgün saklayamadığınız anlamına gelmektedir. Bozulmuş olan salçanın tadıüleşir ve içerisindeki yoğun küf miktarına bağlı olarak kokusu da değişir. Böyle olduğunda salçayı kullanmamanızı tavsiye etmekteyiz.

DONDURUCUDA SALÇA SAKLANIR MI?

Salçanızı buz kalıplarına koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu hem salçanızın ömrünü uzatacak hem de kullanımı daha da kolaylaştıracaktır.

SADECE KÜFLENDİĞİNDE NE YAPILMALIDIR?

Eğer salçanız küflendiyse ve başka bir belirti yoksa salçanın üzerindeki küfleri kaşık ile aldıktan sonra salçanın kalan kısmını kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu çok fazla küflenmemiş olan salçalar için geçerlidir.

SALÇA YAPIMI İÇİN GEREKENLER

-10 kilo domates

-1 kilo kırmızı biber

-2 çay bardağı tuz

-1 çay bardağı sıvı yağ

-6 adet cam kavanoz

SALÇA YAPIMI TARİFİ

-Domatesler yıkanır gelişi güzel kesilerek büyük tencereye konur,

-Üzerine kırmızı biberler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ,gelişi güzel kesilerek domateslere ilave edilir,

-Arada karıştırarak iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1 saat kadar pişirilir ve blender ile iyice ezilir.

-Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur.

-Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.

-Koyulaşıncaya kadar kaynatmak zor gelirse bez torbaya koyup süzdürebilirsiniz sonra fırında pişirirsiniz.

-Kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirin.

-Sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

-Kullanılacağı zaman kavanoz açılınca üzerine sıvı yağ döküp kullanılırsa üzerinin küflenmesi ve bozulmasını engellemiş olursunuz.

GERÇEK DOMATES SALÇASI

Yıkanmış olan domatesleri 4e bölün ve bidonlara koyun. Bidonun üstüne bir avuç tuz atın bidonun ağzını kapatıp güneşli bir ortamda(balkon ya da bahçe) beklemeye bırakın. Güneşin etkisiyle domatesler yaklaşık 4-5 gün sonra iyice yumuşayacaktır. Ardından ise salçanız kullanmaya hazır olacaktır. Yine salçayı kullanmaya başladığınızda yağ eklemeyi unutmayın.

KÖY USULÜ SALÇA

Domatesleri çok küçük veya büyük kalmayacak şekilde birkaç parçaya bölün. Bu domatesleri derin bir kap içerisine alın. Bu işlemi kabukların ayrılması için yapıyoruz. Bekleme süresi içerisinde tahta kaşık ile karıştırmayı ihmal etmeyin. 4 gün geçtikten sonra ise süzgeç yardımı ile domatesin çekirdeklerini ayırın. 

Haberleri