HGS etiketi nasıl nereden alınır? HGS kartı almak için gerekli belgeler ve HGS etiket ücreti

Hızlı Geçiş Sistemi olarak bilinen HGS özellikle yaz döneminde birçok otomobil tarafından kullanılıyor. Şehirler arası yollarda geçiş yapacak olan birçok kişi HGS noktalarını tercih ediyor. HGS sistemi üzerinden geçiş yapmak isteyen kişiler HGS kartını nasıl alınacağını merak ediyor. İşte HGS işlemleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

2022 yılında hayatımıza giren HGS sistemi otoyol ve köprülerde geçişi kolaylaştırıyor.Birçok şehirde bulunan HGS noktaları PTT Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.Köprü ve otoyollarda geçiş ücretlerinin hızlı bir şekilde alınmasını sağlayan bu yöntem özel bir uygulamadır. HGS noktalarını kullanmak isteyen sürücüler HGS kartlarının nereden alındığını araştırıyor. İşte HGS işlemleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

HGS NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Köprü ve otoyollarda hızlı bir şekilde geçmek için HGS sistemini kullanacak olan sürücüler PTT şubeleri üzerimden HGS kartlarını alabilirler. Bunun yanı sıra bankalar aracılığıyla HGS etiketine ulaşabilirken anlaşmalı noktalardan da HGS etiketi alabilirler. HGS etiketleri içerisinde bakiye yükleme işlemleri PTT aracılığıyla yapılırken bunun yanı sıra GSM şirketleri tarafından yapılabilmektedir. Aynı zamanda anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol şirketleri bir anlaşmalı bankalar aracılığıyla da bakiye yükleyebilirsiniz.

PTT tarafından yapılan işlemler doğrultusunda yol güzergahı üzerinde kurulan satış ve bakiye yükleme noktaları şu şekildedir:

Niğde-Şanlıurfa Otoyolunda: Adana Batı, Adana Doğu, İskenderun, Gaziantep Batı, Şanlıurfa, Mersin İstasyonları.

Ankara-Edirne Otoyolunda: Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı, Gerede, Çamlıca, Boğaziçi köprüsü,

Gebze, Dilovası, Kandıra, FSM Köprüsü, Kınalı, Hadımköy, Avcılar, Mahmutbey İstasyonları.

İzmir-Aydın-Çeşme Otoyolu: Aydın, Belevi, Çeşme, Germencik, Işıkkent, Narlıdere İstasyonları.


HGS ANLAŞMALI BANKALAR HANGİLERİDİR?

HGS işlemlerini yapmak için bankaları tercih eden sürücüler şu bankalardan yararlanabilir:

İŞ BANKASI

ALBARAKATÜRK

GARANTİ

TEB

KUVEYTTÜRK

DENİZBANK

YAPIKREDİ

VAKIFBANK

HALKBANKASI

TÜRKİYE FİNANS

AKBANK

ZİRAAT BANKASI

FİNANSBANK

HGS ANLAŞMALI PETROL İSTASYONLARI HANGİLERİDİR?

Yol üzerinde bakiye yüklemek isteyen yada HGS kartı almak isteyen sürücüler anlaşmalı petrol istasyonlarında tercih edebilir. HGS kart için Anlaşması bulunan petrol istasyonları şu şekildedir:

PETROL OFİSİ

SHELL

BP

OPET

TPPD

TOTAL Yetkili İstasyonları

HGS ÜRÜNÜ ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

HGS etiketi almak için başvuruda istenen bazı belgeler bulunmaktadır. Bu kapsamda sürücülerden bireysel başvurular için kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi istenmektedir. Bu belgeler ile birlikte PTT merkez ve işyerlerine başvuruda bulunabilirler. Kurul tarafından alınacak olan ürün veya ürünler için temsil belgesi, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi istenir.


HGS ÜCRETİ 2022 NE KADAR?

2022 yılında HGS ücreti ne kadar olduğu merak ediliyor. PTT işyerleri tarafından verilen HGS etiketleri için 15 TL istenirken kart tipi etiket isteyen kişiler için de 30 TL ücret talep edilir. Satış işlemleri yapılırken bakiye yükleme işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.

Anlaşmalı bankalar üzerinden HGS ürünleri için farklı fiyatlandırmalar yapılabilmektedir. Bankaların ürün ve hizmet ücretleri bölümünde konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bazı bankalar müşterileri için ücretsiz HGS kart etiketi vermektedir. Müşterisi olduğunuz banka ile görüşerek konu hakkında bilgi almayı unutmayınız.

HGS İÇİN ARAÇ SINIFLARI NELERDİR?

HGS etiketi alırken araç sınıflandırmalarına göre etiket verilir. Köprü ve otoyollarda HGS sistemini kullanacak olan araçların hangi sınıfta yer aldığı önemlidir. Buna göre HGS etiketi için araç sınıflandırmaları şu şekildedir:

1.Sınıf Araçlar: Aks aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre olan araçlar 1. sınıftır

2.Sınıf Araçlar: Aks aralığı 3.20 metre ve üzerinde olan türlü 2. akslı araç 2. sınıftır

3.Sınıf Araçlar: Aks adedi (dingil sayısı) 3 tane olan her türlü araç 3. sınıfta yer alıyor.

4.Sınıf Araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4. sınıf araçtır.

5.Sınıf Araçlar: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon, treyler vb araçlar bu kategoride yer aldı.

6.Sınıf Araçlar: Bu kategoride ise motosikletler yer almaktadır. Motosikletler 1. sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile otoyol ve boğaz köprülerini kullanabiliyor.

Haberleri