Grizu ne demek? Grizu patlaması nasıl olur? Grizu patlamasının sebepleri nelerdir?

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan bir madende grizu patlaması meydana geldi. Patlamanın hemen ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekipleri sevk edildi. Amasra'dan gelen üzücü haber sonrası çok sayıda vatandaş grizu patlamasının nasıl olduğunu merak ederken aynı zamanda sebeplerini de araştırmaya başladılar.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren bir maden ocağında grizu patlaması yaşandığına dair yapılan ihbar üzerine bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Yerin altında çok sayıda işçinin olduğu belirlenirken bölgeye çok sayıda ambulans ekibi de gönderildi.

Amasra'da yaşanan bu gelişmelerin ardından çok sayıda vatandaş, grizu patlamasının nedenlerini ve sebeplerini araştırmaya başladılar. İşte, grizu patlaması hakkında tüm detaylar..

GRİZU NE DEMEK?

Grizu, maden ocaklarında belirli konsantrasyonlar kapsamında patlayan zehirli gaza verilen bir isimdir.

GRİZU PATLAMASI NASIL OLUR?

Grizu patlaması, jeolojik zaman dilimlerinde kömür oluşumu sırasında meydana gelen metan gazının hava ile karışmasıyla meydana gelen bir patlamadır. Metan patlaması, yeterli oksijen ve patlayıcı gazın birleşip bir ateşleme kaynağı ile temas etmesinden sonra meydana gelir. Ateşleme kaynakları açık ateş, aşırı ısınmış yüzeyler, sürtünme ve kıvılcımlardır. Patlamanın gerçekleşmesi için minimum %12 oksijen gereklidir.


Havanın %5-6'sını oluşturan metan, sadece sıcaklık etkisiyle yanar ve metan seviyesi %5-16 olduğunda patlayıcı hale gelir. Patlamalar en çok metan içeriği %8 ve en ağır patlama %9.5 olduğunda meydana gelir. Metan toksik olmamasına rağmen, maden tankındaki oksijen içeriğini %12'nin altına indirecek kadar konsantre olursa boğulmaya neden olur.

GRİZU PATLAMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Grizu patlaması, güçlü ve yıkıcı bir patlamadır. Kömür madenlerinde kabus olarak tanımlanan grizu, ülkemizde de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle eski kömür damarlarında koyu gri olma riski yüksektir. Kural olarak, havada asılı kalan metan gazının oranı hacimce %1'dir. Bu seviyeye ulaşıldığında, acil eylem gereklidir.

Bu karışım %1'i geçerse maden derhal boşaltılmalıdır. Ocak derinliği, eğim, üretim yöntemi, hatalar ve yapısal çatlaklar şömine riskini değiştiren faktörlerdir. Patlamalar, metalin metale sürtünmesinden, ocakta yanan herhangi bir parçadan veya kullanılan çelik ekipmanın ısınmasından kaynaklanabilir.

İlgili Haberler

Bartın'da maden ocağındaki patlamada kurtulan işçiler o anları anlattı: Yaşadığım en büyük acı

Haberleri