Fitness antrenörü nedir, ne iş yapar? Fitness antrenörü olmak için hangi belgeler istenir? Fitness antrenörü maaşları

Fitness antrenörü olmak isteyen birçok kişi meslek hakkında araştırmalarına devam ediyor. Fitness antrenörü olmak için ne yapılması gerektiği, hangi sertifikalara ihtiyaç duyulduğu gibi pek çok konu merak ediliyor. İşte fitness antrenörü hakkında merak edilen tüm detaylar…

Fitness antrenörleri spor salonlarında eğitim veren öğretmenler olarak görülür. Fitness antrenörü, spor salonlarına gelen müşterilere aletleri nasıl kullanacağını, nasıl spor yapması gerektiğini, ne tür programlar uygulayabileceğini anlatmaktadır. Spor salonlarında eğitim veren fitness antrenörleri kişilerin istek ve sağlıkları doğrultusunda uygun spor programı oluşturmakla yükümlüdür. Salonlarda oluşabilecek sakatlıklara karşı müşterileri uyaran eğitmenler spor hakkında da bilgilendirme yapmaktadır. İşte fitness antrenörü hakkında merak edilen tüm detaylar…

FİTNESS ANTRENÖRÜ / EĞİTMENİ NEDİR, NE İŞ YAPAR?

Fitness antrenörleri spor salonlarında eğitim verirken bunlarla birlikte kişiye özel programlarda oluşturmaktadır. Müşterilerin hızlı ve verimli sonuç alabilmesi için onların vücut yapılarına ve beslenme düzenlerine göre uygun program oluşturur. Fitness eğitmenleri kısaca spor üzerine eğitim veren öğretmenler olarak görülür.


FİTNESS ANTRENÖRÜ NASIL OLUNUR?

Fitness antrenörü olmak isteyen kişilerden üniversite diploması istenmez. Lise mezunu olan kişilerde fitness antrenörü olabilmektedir. Fakat üniversitelerin BESYO bölümünden mezun olan kişiler fitness eğitmeni olarak daha kolay iş bulabilmektedir. Fitness eğitmeni olmak isteyen kişiler VGFBGF yani Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’na başvuru yapmalıdır. Burada kişilere antrenörlük üzerine eğitimler verilirken eğitim sonunda antrenörlük belgelerini almaya hak kazanan kişiler belgelerini teslim alır. Kurslara katılmak için kişilerden en az lise mezunu olması istenir. Bunun için özel eğitim veren kurslar yer alsa da yetkili federasyonlardan belge almanız daha önemlidir.

Fitness kursuna başvuru yapacak olan kişilerin gerekli şart ve koşulları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartlara uygun olan kişiler 2 hafta içerisinde antrenörlük sertifikasını alabilir. Kurslar hem teorik hem de uygulamalı olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda antrenörlük alanında ilerleyecek olan kişiler için 4 farklı kademe bulunmaktadır. Bu kademeler şu şekildedir:

Birinci Kademe Antrenörlük

İkinci Kademe Antrenörlük

Üçüncü Kademe Antrenörlük

Dördüncü Kademe Antrenörlük

Birinci Kademe Antrenörlük belgesi için kişilerin en az 18 yaşında olması gerekmektedir. Lise ya da üniversitede dengi olan bölümlerden mezun olan kişiler bu belge için başvuruda bulunabilir. Kişilerin herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması gerekir. Bununla birlikte kişilerin adli sicil kaydı da olmamalıdır. Başvurular hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler http://www.tvgfbf.gov.tr/ adresi üzerinde merak ettikleri soruların yanıtını öğrenebilirler.


KURS BAŞVURULARINI DA HANGİ BELGELER İSTENİR?

Kursa başvuracak olan adaylardan istenen belgeler şu şekildedir:

3 adet Vesikalık fotoğraf

Noter onaylı diploma fotokopisi

TC Kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi

Adli sicil kaydı

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünden alınması gereken “cezası yoktur” şeklinde belge,

Sağlık raporu,

Kurs ücretini yatırdığına dair dekont ya da belge.

Kursu tamamlayan adaylar kariyer planlaması yapabilirken kademelerini yükseltmek için de sınavlara devam edebilir. Hem kamuda hem de özel sektörde fitness eğitmeni olarak spor salonlarında hizmet verebilirsiniz. Fitness eğitmenlerinin maaşları 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte personel trainer denilen kişiye özel eğitim veren eğitmenlerin maaşlarında da artış olmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler bir meslek haline gelen fitness eğitmenleri için verilen eğitimler şu şekildedir:

İlk yardım

Anatomi ve fizyoloji

Spor psikolojisi

Beslenme

İletişim ve etkileşim

Federasyona bağlı olarak alınan lisans belgesi ile daha fazla iş imkanı elde edebilirsiniz.

FİTNESS ANTRENÖRÜ MAAŞLARI NE KADARDIR?

Fitness eğitmeni olarak çalışan kişiler genellikle özel sektörde görev yapmaktadır. Bu nedenle aldıkları ücretler de değişiklik gösterir. Orta dereceli bir salonda görev yapan fitness antrenörleri 7.500 TL ile 10.000 TL arasında maaş almaktadır. Daha ileri tekniklerin uygulandığı bir kurumsal firmada çalışan antrenörler ise 9.000 TL civarında maaş almaktadır. Özel eğitimin olarak çalışan kişiler ise 15 bin TL'ye kadar maaş alabilmektedir.

Haberleri