Geçmişten günümüze kadar gelen falcılık geleneği devam ettiriliyor. İnsanoğlu gelecekte ne yaşayacağını her zaman merak etmektedir. Gelecek hakkında bilgi veren büyücüler, kahinler ya da falcılar hem geçmişte hem de günümüzde oldukça rağbet görüyor. Gelecekten ve bilinmeyenden haber veren falcılar kişilik özelliklerini de analiz etmektedir. Dini açıdan bakıldığında falcılık ve büyücülük yasaktır. Dinimizce fal baktırmak günah olarak görülür. Ancak günümüzde fal baktıran birçok kişi bulunmaktadır. Bu açıdan fal baktırmanın yasal olup olmadığı merak ediliyor. Peki, kafelerde fal baktırmak suç mudur? Üfürükçülük, büyücülük, fal baktırmak yasal mıdır? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…
FALCILIK, ÜFÜRÜKÇÜLÜK, BÜYÜCÜLÜK SUÇ MUDUR?
Günümüzde pek çok kişi gelecek hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bu nedenle hemen hemen herkes falcıların kapısını çalıyor. Nefesinin kuvvetli olduğunu söyleyen ya da üstün güçleri olduğunu söyleyen birçok kişi falcılık ya da büyücülük yapmaktadır. Falcılık ya da büyücülük yapmak dini açıdan yasaklanan durumlar arasında yer almaktadır.
Fal bakmak, muska yaptırmak gibi birçok işlem dinimizce günah sayılmaktadır. Ancak günümüzde birçok kişi para karşılığında fal bakmaktadır. Para karşılığında fal baktırmak kanunlar açısından suç olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin fal karşılığında bir ücret almaması ya da ortada bir mağdurun bulunmaması durumunda bile fal bakması yasak ve suçtur. Kısaca fal, büyü, muska gibi eylemler yasal açıdan suçtur.
FALCILIK, ÜFÜRÜKÇÜLÜK, BÜYÜCÜLÜK YAPMANIN CEZASI NEDİR?
TCK 158/1a maddesinde yer alan bilgiler kapsamında falcılık, üfürükçülük ve büyücülük yapmak hakkındaki işlemler açık bir şekilde ifade edilmektedir. Falcılık üfürükçülük ya da büyücülük yapan kişiler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası almaktadır. Bunun yanı sıra beş bin güne kadar adli para cezasına da çarptırılır.
Fal ya da büyü gibi eylemler gerçekleştiren kişiler bunun karşılığında ücret talep etmese de yasalar kapsamında suç sayılmaktadır. Bunun yanı sıra ortada mağdur olmasa dahi kişiler hakkında cezai işlem başlatılır. Bu kişiler için üç aydan eksik olmamak üzere hapis cezası ve 50 TL'den aşağı olmamak üzere para cezası verilir. Ortada bir kar amacı olmasa dahi yasalar kapsamında suç sayılmaktadır.