EYT son dakika haberleri: 5.200 gün prim doldurma şartı ile kademeli emeklilik!

EYT'nin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe gireceği düşünülüyor. Kimler EYT’li olabilecek? EYT sigorta dökümünde yer alan harfler ne anlama geliyor? İlk maaşlar ne zaman ödenecek? Aylık ödemeler nasıl hesaplanır? Prim eksikse ne yapmalı? Soruları ise pek çok kişi tarafından büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

So dakika haberi olarak açıklandı! EYT'nin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe gireceği düşünülüyor. Kimler EYT’li olabilecek? EYT sigorta dökümünde yer alan harfler ne anlama geliyor? İlk maaşlar ne zaman ödenecek? Aylık ödemeler nasıl hesaplanır? Prim eksikse ne yapmalı? İşte detaylar…

EYT YASASI TARİHİ AÇIKLANDI!

EYT, milyonlarca kişinin merakla beklediği çarpıcı bir gelişmeye uğradı. EYT'nin 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bakan Nureddin Nebati, "EYT'nin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi için hazırlık yapılıyor" ifadelerine yer verdi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İLK MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAK?

Emekli maaşı belirleme süreci üye kuruma göre değişiklik göstermektedir. Yasaya göre; SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular emekli maaşı alma şartlarını yerine getiriyorlarsa, emeklilikleri yazılı talebi takip eden ayın başında başlar. Düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi halinde, yasaya göre emekli maaşı almaya hak kazananlar, Ocak ayı sonuna kadar başvuruda bulunarak ilk aylığını Şubat ayında kesebilecekler.

5200 GÜN ŞARTI VAR MI?

Bu kapsamda 5200 günlük sigorta primi ihtiyacını karşılayan vatandaşlara EYT'den uygun fiyatla yararlanma imkanı verilmektedir. EYT yardımları kapsamında vatandaşlar, yaşı ne olursa olsun sadece emekli maaşını ödeyerek emekli olabilme avantajına sahiptir. Uzun süredir en çok emeklilik yaşına gelmiş vatandaşlar haberlerde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili hazırlanan açıklamalarda konuyla ilgili değerlendirmelerin sürdüğü kaydedildi.

EYT'LİYE PRİM KAZANDIRAN YOLLAR!

Er veya astsubay olarak veya yedek subay okulunda silah altında geçirilen zaman.

Kamu sektörü çalışanları tarafından 4/c sayılı Kanuna göre bir pozisyonda kullanılan tüm ücretsiz izinler.

Sigortasız olarak yurtiçinde veya yurtdışında doktora veya profesyonel çalışmalarda normal doktora çalışması veya uzmanlaşma süreleri.

Sigortasız hukuk eğitimi görenler için 1 yıla kadar normal eğitim süreleri.

Sendikalı işçilerin grev ve lokavtlara ayırdığı süre.

Tıbbi asistan olarak geçirilen süre.

Seçimlerde adaylıktan ayrılanların, istifa tarihini takip eden ay başına ve seçim gününü izleyen ay başına kadar geçen süre.

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, 25 Şubat 2011 tarihinden sonra yarı zamanlı sigortalıların yarı zamanlı çalıştıkları sürelerin 30 günden kısa olması.

1416 sayılı Kanuna göre yurt dışında öğrenim süreleri.

Fakülte veya üniversitelerde öğrenci veya astsubay olarak öğrenim gördükten sonra masrafları kendilerine ait olmak üzere başlayıp polis veya müdür yardımcısı olarak atananların öğrenim süreleri.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) adına öğrenim gören veya Polis Akademisi, fakülte ve üniversitelerde EGM hesabı ile serbest meslek sahibi olan öğrencilerin başarısı.

Uzmanlık ve yüksek lisans çalışmaları için harcanan zaman.

Ev hanımı olarak veya sigortalı olarak yurtdışında geçirilen zaman.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Öncelikle uygun olup olmadığınızı öğrenin.

SGK’ya dilekçeyle başvurunuz.

Borç vadesini belirleyin.

Borçlanma tercihlerine göre para ödeyin.

NE KADAR ÖDENİYOR?

Doğum ve askerlik borcunun asgari ve azami tutarı brüt asgari ücretten hesaplanır. Asgari tutar, aylık brüt asgari ücretin yüzde 32'sidir. Şu anda 2,070,72 kuruş ödeniyor. Yani 1 aylık borçlanma için en az 2,070 lira ödeniyor. Bu tutarın 7,5 katına kadar ödeme yapabilirsiniz. Günlük minimum kredi tutarı 69,02 liradır. Günlük maksimum 517,68 lira ödeyebilirsiniz. Ocak ayında ise asgari ücret artışına göre bu tutarlar artacak.

İlgili Haberler

CHP'li Bekaroğlu: EYT'li sayısı Bakan Bilgin'in açıkladığı gibi değil

Haberleri