Evlilik ve nikah işlemlerinin başlatıldığı süreçte kişilerden bazı prosedürleri uygulamaları istenir. Bunların arasında ise sağlık raporu da yer alır. Bazı durumlarda evlenecek olan kişileri zora sokan rapor işleminin şart olup olmadığı merak edilirken, nereden ve nasıl alınacağı da araştırılıyor.
Evlilik için sağlık raporu şart mı?
Evlilik akdi için yapılan başvurular sırasında çiftlerden detaylı bir sağlık taramasında geçmeleri ve bunu da rapor ile beyan etmeleri istenir. Türk Medeni Kanunu’nun 136. Maddesinde ise bu zorunluluk açık bir şekilde belirtilir. Kanun kapsamında sağlık taramasından geçmeyenlere ve sağlık durumlarında evlenmelerinde sakınca görünmüş olan çiftlere tedavi olmadıkları sürece izin verilmemektedir.
Evlilik işlemleri sırasında istenen sağlık raporu alınmasının asıl sebebi ise bilgileri dışında cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kendilerinde olup olmadığının da anlaşılmasıdır. Şayet çiftlerden bir tanesi taşıcı durumda ise evlilik öncesi gerekli önlemlerin alınması istenir ve aynı zamanda anne ile çocuk arasında ilerleyen zamanlarda ortaya çıkması muhtemel kan uyuşmazlığı gibi sorunların da önceden bilinmesi sağlanır.
Sağlık raporu nereden, nasıl alınır?
Sağlık raporu almak isteyenler, bu raporu aile ve toplum sağlık merkezlerinden, sağlık ocaklarından veya özel ya da devlet hastanelerinden başvuru yaparak alabilirler. Evlilik raporu için çiftlerin bizzat başvuru yapmaları gerekir. Sağlık ocakları ile aile toplum sağlığı merkezlerinde yeterli derecede teçhizatlar bulunmuyor ise çiftler daha kapsamlı testlerin yapılması için farklı bir sağlık kuruluşuna sevk edil
Özel hastanelerde evlilik için istenen sağlık raporlarından ayrıca bir ücret talep edilebilir. Devlet kurumlarında yapılan testle ve sonrasında verilen sağlık raporu almak tamamen ücretsizdir ve işlemler yaklaşık 1 gün sürer.
Evlilik sağlık raporunda istenen detayları nelerdir?
Sağlık raporu testlerinde yalnızca kan grubunun tespiti, hepatit b ve c testleri ile birlikte bel soğukluğu, frengi gibi cinsel yollarla bulaş gösteren hastalıkların olup olmadığı istenir. Sağlık raporunda sadece bu test sonuçları yer alır ve sonucunda da evlenmek için bir sorununuz olup olmadığı belirtilir.
Evlilik rapor geçerlilik süresi
Nikah işlemleri için alınan sağlık raporu, alınan tarihten itibaren 6 ay süreli geçerliliğini korur. Fakat, süre sonunda şayet evlilik gerçekleşmez ise yeniden rapor almak zorunda kalınabilir.