Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında saat 18:15'te eksi 300 kotunda henüz bilinmeyen bir nedenden patlama yaşandı. Patlamanın ardından maden ocağına AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri gönderildi.
AMASRA PATLAMASINDA KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?
Patlamanın ardından olay yerine giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili yaptığı açıklamada can kaybının 28 olduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlamanın ardından çalışmalar sürerken basına açıklama yaptı.
Patlamanın akşam 18:15 gibi yaşandığını söyleyen Bakan Soylu, olay sonrasında başta vali olmak üzere, üst düzey yöneticilerin bölgeye geldiklerini söyledi.
Patlama anında 110 madencinin çalışmakta olduğunu söyleyen Bakan Soylu, kritik bölgedeki madenci sayısının ise 49 olduğunu belirtti.
AMASRA PATLAMASINDA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ Mİ?
Yaşanan patlamada hayatını yitiren madencilerin kimlikleri tespit edildi. Patlama sonucu hayatını kaybeden madencilerin kimlikleri şu şekilde:
Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet.
AMASRA PATLAMASININ NEDENİ NE?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada ilk tespitin grizu patlaması olarak belirlendiğini belirtti.
MADEN OCAĞINDA KAÇ MADENCİ MAHSUR?
Bakan Soylu maden ocağında mahsur kalan işçilerle ilgili, "110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. 6'sı Sağlık Bakanlığının ambulans uçaklarıyla İstanbul'da Şehir Hastanesine götürüldü ve yaralı bir şekilde orada tedavi görüyor. 3'ü Bartın Devlet Hastanesi, 2'si de özel hastanede olmak üzere 5'i Bartın'da tedavi görüyor. Bu 11 kardeşimizin hayati durumlarıyla ilgili herhangi bir risk olmadığını sağlık birimlerimiz, sağlık müdürümüz, başhekimlerimiz bize ilettiler. Biz de hastaneye gittiğimizde bu değerlendirmeleri kendilerinden aldık. Bu patlamadan hemen sonra sağ çıkan ve kurtarılan toplam 58 madencimiz, şu anda aşağıda olduğunu değerlendirdiğimiz ve arama kurtarma çalışmalarıyla kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var." dedi.
MAHSUR KALAN MADENCİLERİN HEPSİ ÇIKARTILDI MI?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra maden ocağındaki patlama sonucunda çalışmaların devam ettiğini, 10-11 işçinin yangın bölgesinde, 4-5 işçinin de göçük bölgesinde olduğunu belirtti.
Bir gazeteciden gelen, madendeki 15 çalışanın yerlerinin belirlenip belirlenmediği sorusunu cevaplayan Bakan Dönmez, "15 kişinin nerede olduklarını biliyoruz. Patlamanın olduğu yer aşağı yukarı belli, yerlerini biliyoruz. 10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. Çok büyük yangın değil. Güvenli şekilde oraya girmek için yangının ve karbonmonoksit gazının bertaraf edilmesi gerekiyor. Bazı bölgelerde kısmı göçükler var. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.