MHP kurultayı ile ilgili Yargıtay’ın topu Anayasa Mahkemesi’ne atması, gündeme bomba gibi düştü. Bir MHP üst kurul delegesinin yaptığı başvuru üzerine Yargıtay’ın aldığı kararı değerlendiren hukukçular, Siyasi Partiler Kanunu’ndaki yargılama ile ilgili usul açığı bulunması nedeniyle AYM yolunun da açık olduğunu belirttiler. İşte hukukçuların görüşleri:
NE ANAYASA’DA NE KANUN DA YOK
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tunç:
“Daha önce örneği olmayan bir karar. Ancak MHP Genel Merkezi başından beri görevin Anayasa Mahkemesi'nde olduğu görüşünü savunuyordu. Mahkeme yetkisizdir derken de buna dayanıyordu. Ancak Yargıtay, aynı gerekçeyle mi bu kararı verdi en azından şu an bilmiyoruz. Anayasamızda ve Siyasi Partiler Kanunu'nda (SPK) bu nevi durumlarla ilgili yargı yolu ve usulünü belirleyen bir düzenleme yok. SPK'da siyasi partilerle ilgili Medeni Kanunun derneklerle ilgili bölümü uygulanacağını söylüyor. Dernekler mevzuatının uygulanabileceği ifade ediliyor. SPK'da özellikle siyasi partilerle ilgili uyuşmazlıklar konusunda yani ihtar ve benzeri meseleleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi görevli deniyor. Önümüzdeki somut örnekle ilgili uygulamanın ne olacağı ne Anayasa ne kanunda belli değil. Sulh Hukuk Mahkemesi kararında SPK'nın Dernekler Kanunu'na atıf yapmıştı. Talebe yönelik değerlendirme yaparken Yargıtay'ın hangi Anayasa ve kanun hükmenden hareket ettiğini bilmiyoruz.”
YARGITAY ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASINI CİDDİYE ALDI
Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu:
“Yargıtay'a itiraz eden taraf kanunun uygulanacak hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etmiştir. Yargıtay da Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddiye almıştır. Bu nedenden dolayı da dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Kanunun uygulanıp uygulanamayacağını soracaklar. Bu çok fazla rastlanan bir durum değil ancak uygulanan bir şey.”